ОСТАННІ НОВИНИ

Підлеглий Садового, депутат-протеже і тендерна «прокладка»: хто ремонтує гуртожитки на Львівщині

Наталя ДУЛЯБА

|

До 1 вересня Львівщина поспішає відремонтувати частину своїх гуртожитків, аби переселити туди зі шкіл і садочків українців, які втекли від війни. На це витрачають десятки мільйонів гривень, а в чиїх кишенях вони осідають, досі залишалося загадкою.

Львівський портал з’ясував, що ремонти у Львівській обласній військовій адміністрації доручили робити далеко не простим підрядникам. Серед них є депутат-монополіст і товариш мера Золочева, львівський чиновник, фірми, що регулярно «пасуться» на тендерах, в тому числі й недобросовісні.

Після того, як було прийнято рішення з 1 вересня відновити очне навчання у тих регіонах України, де не йдуть активні бойові дії, посадовці на місцях взялись не лише обладнувати бомбосховища у школах, садках і вишах, а й почали думати, що робити з переселенцями, яких розмістили в освітніх закладах.

Тих українців, які знайшли тимчасовий прихисток на Львівщині, вирішили переселити у гуртожитки, а для цього там почали робити ремонти. Цій темі голова ЛОВА Максим Козицький приділяє особливу увагу у своїх соцмережах, про це пише й пресслужба адміністрації, але ніхто з них не каже головного: хто саме і за скільки ремонтує гуртожитки, яким чином обирали підрядників?

Під час повномасштабної війни дізнатись цю інформацію виявилось непросто, адже відповідних коментарів ніхто не хоче надавати, натомість у пресслужбі ЛОВА порекомендували надіслати письмовий запит. Офіційну відповідь редакція таки отримала, щоправда, для цього довелося чекати аж 7 тижнів.

Зауважимо, що після того, як росія здійснила повномасштабне вторгнення в Україну, Кабінет Міністрів видав постанову №169, яка регулює здійснення оборонних та публічних закупівель товарів, робіт і послуг під час воєнного стану.

Цим документом уряд дозволив проводити їх за спрощеною процедурою. Таким чином вдасться значно скоротити процедури, аніж вони би тривали через систему Prozorro у мирний час, а також приховати від ворога всі закупівлі, що стосуються оборони. З одного боку, це є абсолютно правильне рішення, з іншого – може неабияк вабити до корупційних схем і «договорняків», які, на жаль, можуть відбуватися навіть і під час війни.

Перш ніж перейти до розповіді про те, хто ж ремонтує гуртожитки на Львівщині, подамо коротку інформаційну довідку. Всі роботи відбуваються у межах Програми реалізації пріоритетних інфраструктурних проєктів у Львівській області, під яку й закладають фінансування.

Спочатку на оновлення гуртожитків передбачили понад 54 млн грн, проте дотепер бюджет збільшували двічі і з урахуванням останніх змін ця сума сягнула 160,3 млн грн. Принагідно відзначимо, що 13,6 млн грн надала як допомогу Польща.

Загалом за ці кошти на Львівщині відремонтують більше двох десятків об’єктів у Львівській області, де вдасться розмістити 2 699 внутрішньо переміщених осіб. В основному йдеться про гуртожитки вишів і профтехосвіти, кілька житлових корпусів закладів соцзахисту та навіть один інтернат у Роздолі. Тут не лише зроблять ремонт у кімнатах, а й оновлять інженерні мережі і дахи, де це потрібно, поміняють вікна, двері та закуплять меблі.

Обираючи, який же об’єкт відремонтувати, в обласному департаменті економічної політики пояснювали, що зважали на обсяг необхідних робіт. Тобто при мінімальних затратах гуртожитки повинні якнайшвидше забезпечити проживання для максимальної кількості переселенців.

Також враховували й територіальне розміщення, аби поблизу була соціальна інфраструктура. Тому внутрішньо переміщених осіб з 1 вересня переселять у Стрий, Борислав, Сокаль, Стебник, Миколаїв, Новояворівськ та у містечка чи села, розташовані біля інших великих міст.

Централізована бухгалтерія №2 при Львівській ОВА у відповіді на запит Львівського порталу 10 серпня надала інформацію про ремонти в 11 гуртожитках, на які витратять майже 35,8 млн грн.

Натисніть на зображення для збільшення

Депутат-протеже із Золочева

Найбільше грошей, 8,43 млн грн, виділили з обласного бюджету на ремонт гуртожитку у селі Червоне, що відразу біля Золочева. Підрядником визначили ТзОВ «Золочівагробуд». Закупівлю проводили без застосування системи Prozorro, посилаючись на згадану постанову уряду №169.

Особливу увагу заслуговує пояснення, яким чином обирали підрядну організацію. У ЛОВА кажуть: керувались тим, що ця будівельна фірма «на ринку праці характеризується з позитивної сторони», а також знаходиться у безпосередній близькості до об’єкта.

ТзОВ «Золочівагробуд» існує в Золочеві з 2000 року, йому також належить Глинянський цегельний завод. Власниками «Золочівагробуду» є уродженець Золочівщини Йосип Барабаш і золочівчанин Михайло Круглик. Інформації про останнього є вкрай мало, зате про його бізнес-партнера – предостатньо.

Йосип Барабаш – відомий місцевий бізнесмен і депутат Золочівської міськради від «Громадянської позиції» цього і попереднього скликань («Самопоміч»), раніше очолював Золочівську районну організацію партії.

Фото взято із Facebook Йосипа Барабаша

У 2010-2015 роках був депутатом Золочівської райради, пройшовши за списком Партії правозахисту, яку пов’язували з Партією регіонів. У 2020-му балотувався у Львівську обласну раду від «Громадянської позиції», але не пройшов.

Примітно, що депутат, який веде будівельний бізнес, зараз входить до складу постійної комісії екології, містобудування та архітектури Золочівської міськради.

Йосип Барабаш є також одним із власників золочівського футбольного клубу «Дружба», у мережі він також фігурує як президент ФК «Сокіл» (Золочів). Саме через ФК «Дружба» Барабаша пов’язували із нардепом і головою «УКРОПу» Тарасом Батенком.

Разом із мером Золочева Ігорем Гриньківим та низкою інших осіб Барабаш є співзасновником благодійного фонду «Золочів відроджений». Він, як пишуть Наші гроші.Львів, «підкинув» майже 465 тисяч грн бюджетних коштів ТзОВ «Золочівагробуд», за які воно облаштувало відпочинкову зону на острові річки Млинівки. Таким чином благодійники, серед яких – чинний мер міста, віддали гроші з обласного бюджету «своїм людям».

Загалом ТзОВ «Золочівагробуд» активно «пасеться» на держзакупівлях: у 2020 році підприємство заробило 13,3 млн грн, у 2021-му – аж 58,7 млн грн. Цьогоріч фірма встигла освоїти тендерів уже майже на 9 млн грн. Варто зауважити, що компанія здебільшого перемагає у тендерах комунальних підприємств, зокрема «Золочівводоканалу», «Золочівського міського виробничого житлово-комунального підприємства», управління освіти чи культури Золочівської міської ради.

Цікаво, що на одному з будівельних тендерів Львівської ОВА у 2019 році «Золочівагробуд» із фірмою-конкурентом «розпиляв» майже 7 млн грн. Тоді обидва учасники «погоріли» на ідентично оформлених документах, хоча їх можна було подати у довільній формі. Але це все одно не завадило підприємству виграти тендер на будівництво амбулаторії у селі Ремезівці Золочівського району.

Саме «Золочівагробуд» будує за понад 50 млн грн школу у смт Гніздичів Стрийського району, відремонтувало за 5 млн грн школу у селі Андріївка Золочівського району. На відкритті оновленого навчального закладу Йосип Барабаш урочисто перерізав стрічку поруч із головою області Максимом Козицьким.

Йосип Барабаш (на першому фото – крайній праворуч, на другому – біля Максима Козицького) на відкритті школи у селі Андріївка, 2020 рік. Світлини Золочева вечірнього 

Підлеглий Садового

За ремонт у гуртожитку у селі Погірці, що біля Рудок, відповідає ТзОВ «Компанія Інстал Груп». За всі роботи вона отримає майже 1,5 млн грн. Чому вибір прийшовся саме на це підприємство, не до кінця зрозуміло, єдине, що пояснюють у ЛОВА, – керувались тією ж постановою Кабміну №169.

ТзОВ «Компанія Інстал Груп» існує у Старому Самборі з 2016 року, займається електромонтажними роботами. Її власником є львів’янин Руслан Миляник – новоспечений директор ЛКП «Львівсвітло». Це комунальне підприємство він очолив вже під час війни у квітні.

Фото взято із Facebook Руслана Миляника

Цікаво, що напередодні свого призначення у Ратуші Миляник ще встиг освоїти бюджетних коштів – його фірма отримала більше 100 тисяч грн на тендерах Квартирно-експлуаційного відділу м. Львова.

Загалом упродовж 2020-2021 років на державних закупівлях ТзОВ «Компанія Інстал Груп» заробила 3,8 млн грн. Найбільші проєкти – ремонт мережі освітлення на велотреку СКА, лікарні у Дрогобичі та вуличного освітлення у Мурованській громаді.

Тендерна «прокладка»

Ремонт гуртожитку в Івано-Франковому віддали ТОВ «Будівельна компанія Сітіград» із Житомира. За виконані роботи вона отримає трохи більше 3 млн грн.

У ЛОВА кажуть, що обрали саме цього підрядника «на підставі цінових пропозицій», після чого уклали пряму угоду. Якими були цінові пропозиції інших підприємців, не відомо.

Власником будівельної компанії «Сітіград» є уродженець Житомирщини Владислав Гамоцький. Як з’ясувалось, у цієї фірми є недобра репутація. Наприкінці 2021 року Миколаївський центр журналістських розслідувань писав, що «Сітіград» залучили як фірму-прокладку у будівництві штабу нового військового містечка на полігоні «Широкий лан», який є найбільшим на півдні України.

Сам тендер на понад 44 млн грн виграло житомирське ТОВ «Будівельний альянс монтажпроект». Однією з умов було незалучення до робіт жодних субпідрядних організацій. Але це підприємство найняло «Сітіград», а воно своєю чергою – фірму з Одеси «Економ енерджі інжиніринг», яка фактично виконала ці роботи, але так і не отримала всієї оплати. Коли ж вона висунула свої претензії, з’ясувалось, що за місцем прописки «Сітіграду» такої компанії не існує.

Журналісти припускають, що в цій схемі не останню роль відіграли родинні зв’язки між підрядником і субпідрядником. Офіційним власником ТОВ «Будівельний альянс монтажпроект» вказаний житомирянин Артем Гамоцький, який, найімовірніше, є братом згаданого вище Владислава Гамоцького, що тепер ремонтує гуртожиток в Івано-Франковому.

Протягом 2021 року ТОВ «Будівельна компанія Сітіград» заробила 0,58 млн грн на держзакупівлях: левова частка прийшлась на ремонт інсультного блоку Винниківського госпіталю, решта – на постачання меблів військовій частині у Конотопі.

Ремонт у гуртожитку, фото – Facebook Максима Козицького

Мисливець за держзакупівлями

Оновленням гуртожитку у Стебнику займаються відразу дві фірми: ПП «Мідас Буд», яке ремонтує інженерні мережі, дах і виконує внутрішні роботи (4,76 млн грн), та ТзОВ «Термопласт Буд» (1,94 млн грн), що здебільшого має замінити вікна і влаштувати підлогу. Якими були критерії відбору підрядників, теж достеменно неясно, адже у ЛОВА знову зіслались на згадану раніше урядову постанову.

Приватне підприємство «Мідас Буд» зареєстроване у Дрогобичі, його власником є львів’янин Іван Ільчишин.

За 2020-2021 роки підприємство заробило більше 12 млн грн на держзакупівлях. Серед них – ремонт приміщень 4 лікарні Львова, санаторію у Трускавці, у дитсадку в Стрию та в Дублянах, у Жидачівському професійному ліцеї, Дрогобицькому педагогічному університеті, а також приміщень музею Івана Франка у Нагуєвичах.

ТзОВ «Термопласт Буд» – також дрогобицька фірма. Його засновниками є вже згаданий Іван Ільчишин, а також дрогобиччани Василь Кушнір і Михайло Мельник. Місяць тому вони утрьох заснували ще й ТзОВ «Партнер Дро», яке торгує деревиною і будматеріалами.

Державні закупівлі, здається, – улюблена справа «Термопласт Буду». На таких тендерах фірма торік заробила майже 45,5 млн грн, у 2020 році – 39,5 млн грн. Найбільші з них – будівництво дитсадка у селі Слобідка Стрийського району, ремонт військкомату у Новому Роздолі, у музеї Івана Франка в Нагуєвичах, у Дрогобицькому педагогічному університеті, санаторії «Трускавецький».

У місцевих ЗМІ «Термопласт Буд» згадують як фірму-улюбленицю влади у Дрогобичі, без якої не ремонтують школи, садки, медустанови і спортивні об’єкти. До речі, саме ця компанія мала реконструювати місцевий стадіон «Галичина» майже за 28 млн грн, однак після сплати 1,5 млн грн договір із нею розірвали через брак подальшого фінансування.

Так мав би виглядати стадіон «Галичина» у Дрогобичі, фото – Vartonews

Також Наші гроші.Львів впіймали це підприємство на «розпилюванні» тендерів. Журналісти неодноразово фіксували, що воно подавало документи з ідентичними дефектами і навіть граматичними помилками, як і в конкурентів.

Крім Стебника, ТзОВ «Термопласт Буд» також дістався гуртожиток у Стрию за 1,9 млн грн. Ще 2,98 млн грн за ремонт тут отримає фірма «Мегастрийбуд».

Приватне підприємство «Мегастрийбуд» існує з 2018 року, зареєстроване у селі Лани Соколівські Стрийського району. Його засновницею є стриянка Леся Дорожовська, яка є співвласницею ще однієї будівельної фірми «Талісман».

«Мегастрийбуд» на державних замовленнях у 2020-2021 роках заробило понад 2,2 млн грн. Найбільше коштів фірма отримала за ремонт одного з подвір’їв у Новому Роздолі, капремонт системи поливу стадіону у селі П’ятничани Стрийського району та за ремонт у Стрийській райлікарні.

Ремонт у гуртожитку, фото – Facebook Максима Козицького

Постійний підрядник Сокальської ЦРЛ

Ремонт гуртожитку місцевого ліцею у Сокалі ЛОВА віддала ТзОВ «ВП Спецбуд», якого обрали за процедурою спрощеної закупівлі, а також без застосування Prozorro. За ремонт приміщень для переселенців фірма загалом отримає більше 905 тисяч грн. Крім того, теж за спрощеною процедурою компанія виграла тендер на ремонт їдальні того ж закладу, за що отримає понад 994 тисячі грн.

ТзОВ «ВП Спецбуд» зареєстроване у Червонограді з 2007 року. Власниками є Володимир і Надія Якубовські.

Чоловік ще також зареєстрований як фізична особа-підприємець, що займається будівництвом. З 2019 по 2021 роки на держзакупівлях він заробив 9,2 млн грн, майже 8 млн грн із яких – на тендерах Сокальської ЦРЛ. Цікаво, що цей ФОП двічі вигравав тендери на капремонт інфекційного відділення цієї лікарні: спочатку він виконав робіт на 1,9 млн грн, а через рік – до ремонту того ж відділення додали ще й благоустрій території на 3,2 млн грн.

Щодо держзакупівель ТзОВ «ВП Спецбуд», то протягом 2020-2021 років воно заробило майже 2 млн грн. Зокрема, на ремонті басейнів у Великих Мостах, Сокалі, приміщень шкіл і медичних закладів. Також підприємство займалось ліквідацією стихійного сміттєзвалища у селі Купичволя Червоноградського району.

Ремонт у гуртожитку, фото – Facebook Максима Козицького

Інші підрядники

Гуртожитком у Бориславі займається місцеве приватне підприємство «СЧН Житло-буд», яке отримає за ремонт 3,32 млн грн. Власник будівельної компанії – бориславець Юрій Стецун.

Загалом протягом 2021 року фірма виграла держзакупівель на 19,8 млн грн, у 2020-му – на 18,3 млн грн. В основному йшлося про ремонт шкіл і їхніх подвір’їв, медзакладів, зокрема Самбірської ЦРЛ.

ПП «СЧН Житло-буд» навіть відзначилось реставрацією гімназії у Самборі, яка є пам’яткою архітектури, та відомого музею «Дрогобиччина».

Музей «Дрогобиччина», фото із відкритих джерел

2,34 млн грн дістанеться ФОП Янковенко Ользі Андріївній, яка відремонтує гуртожиток у Новояворівську. У ЛОВА кажуть, що обрали саме цього підрядника, бо він пропонував найменшу ціну. Із фізичною особою-підприємцем уклали прямий договір без використання системи Prozorro.

Янковенко Ольга Андріївна зареєстрована як ФОП у Львові з 2020 року. Основний вид її діяльності вказаний як будівництво житлових і нежитлових будівель. Разом із тим Ольга Янковенко є власницею будівельного підприємства «Марол». На державних закупівлях воно заробило лише 20 тисяч грн у 2020 році, постачаючи питну воду відділу освіти Жовківської райдержадміністрації.

Ще один ФОП, якому дістався ремонт гуртожитків для переселенців, – Грицик Юрій Йосипович. За виконані роботи у Миколаєві йому заплатять 1,5 млн грн. Як і в попередньому випадку, із підприємцем ЛОВА уклала прямий договір, не використовуючи системи закупівель.

Грицик Юрій Йосипович зареєстрований як ФОП у Львові із 2007 року. Втім основний вид його діяльності вказаний як техобслуговування та ремонт авто. Відомо, що на держзакупівлях торік бізнесмен заробив понад 0,5 млн грн, ремонтуючи системи гарячого водопостачання у гуртожитку ЛНУ і Шацький біолого-географічний стаціонар ЛНУ.

Для написання матеріалу використано дані, отримані за допомогою аналітичної системи YouControl.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *