ОСТАННІ НОВИНИ

Чому у Львові «зависли» проєкти Громадського бюджету-2020

Наталя ДУЛЯБА

|

У Львові – критично низький показник реалізації Громадського бюджету-2020. Станом на кінець листопада він становить лише 40%. Особливо складна ситуація виникла з великими проєктами, які стосуються реконструкції парків. Про це повідомляє Львівський портал.

У четвер, 25 листопада, на сесії Львівської міськради депутати стали обурюватися, що чиновники пропонують віддати кошти, передбачені на кілька проєктів ще торішнього Громадського бюджету, на інші потреби.

Йдеться про капітальний ремонт частини парку «Горіховий гай», парку «Погулянка» та облаштування громадського простору довкола озера Стосика на вул. Замарстинівській. Всі ці роботи мали б виконувати у межах Громадського бюджету-2020, оскільки проєкти стали переможцями. На них передбачили 9 млн грн.

«Ці кошти рік пролежали, нічого не було зроблено для початку реалізації цих проєктів. І тепер гроші, передбачені на них, нам пропонують передати на інші потреби, бо бюджетний рік закінчується. Чи будуть чиновники, керівники профільних управлінь, які протягом року отримували премії за високі досягнення у праці, нести відповідальність за такі упущення, які вимірюються ціною тисяч голосів львів’ян?», – сказав депутат Юрій Мартинюк.

Зі свого боку керівниця міського управління екології Олександра Сладкова пояснила: великі проєкти Громадського бюджету, які стосуються реконструкції у парках, дотепер ще не вдавалось реалізувати за рік, оскільки таким роботам передує купа тривалих бюрократичних процедур. Через це такі проєкти розтягуються у часі і відкладаються щонайменше на рік вперед.

«У проєктах Горіхового гаю і озера на Стосика є дві водойми, а це – чотири послідовні закупівлі: на гідрогеологічні дослідження, на розробку проєктно-кошторисної документації, потім – на її експертизу. І після цього ще мають бути відкриті торги на будівельні роботи. Всі ці процедури – це час. Тобто реалізувати все протягом восьми місяців є неможливо. І жоден великий проєкт Громадського бюджету у парках не був реалізований за один рік. Але я не уявляю, як відмовляти людям у благоустрою, який вони самі ініціюють.

Щодо Погулянки, то проєкт передбачав облаштування двох доріжок, що фактично відірвані від парку. Ми з авторами вирішили, що краще зробити проєкт уже на весь парк, який потребує реконструкції. Тому зрозумівши, що дійшли до такої ситуації, ми самі ініціювали перерозподіл коштів цих проєктів, попередньо обговоривши це все зі всіма його авторами», – сказала посадовиця, але запевнила, що за ці три проєкти обов’язково візьмуться із наступного року.

Тим часом директор департаменту міської агломерації Юрій Лукашевський розповів, що показник реалізації проєктів Громадського бюджету-2020 є критично низьким. Але причиною цьому, за його словами, став запізно прийнятий бюджет розвитку.

«Зараз реалізовано лише 40% проєктів Громадського бюджету, попередні роки показник реалізації на такий час сягав 60-70%. Але минулі роки міська рада приймала бюджет розвитку у грудні-січні, а цьогоріч – в кінці березня. Відповідно, реалізація всіх проєктів почалась на три місяці пізніше. Думаю, це проблема не лише Громадського бюджету, а й інших міських проєктів. Тому треба зробити висновок і в подальшому це враховувати, бо наш ресурс – це не лише гроші, а й час», – наголосив Юрій Лукашевський.

Втім у Львові, наприклад, дотепер реалізовують проєкти Громадського бюджету ще 2016 року – це реконструкція Замарстинівського парку і парку 700-річчя. Настільки затяжні роботи депутати також розкритикували, оскільки вважають, що у Ратуші взагалі мають некоректний підхід до подібних проєктів.

«Проблема, яка зараз виникла, полягає у тому, що в нас є різні підходи про проєктів Громадського бюджету. Якщо є проєкт на 3 млн грн, то ми маємо виготовити проєктно-кошторисну документацію саме на цю суму, а не на 10 чи 15 млн грн, як це у нас робиться, і люди далі чекають. Робіть загальні проєкти на реконструкцію парків, а потім включайте у них як частину проєкти-переможці Громадського бюджету. Бо це неправильно, коли проєкт виграв зі сумою 3 млн грн, а в результаті фінансування стало 20 млн грн. Мають бути рівні підходи до всіх», – підкреслила Уляна Пак.

Своєю чергою міський голова Львова Андрій Садовий підтримав позицію Олександри Сладкової щодо «раціонального використання коштів» на інші роботи під кінець року. Але він також виступив проти реконструкцій парків, які тягнуться роками.

«Треба перестати робити один парк по два-три чи чотири роки. Це маразм. Чомусь дороги ми робимо оперативно. І на дороги ми стараємося знайти підрядників, які мають фінансову потугу, натомість на парки дуже часто виграє фірма, яка дає найменшу ціну, а сама має дві лопати і двох калік у штаті… Тому якщо беремося за парк, то взяли, зробили до кінця і забули. Бо то катастрофа», – додав мер.

Нагадаємо, нещодавно у Львові підбили підсумки цьогорічного Громадського бюджету. Участь у голосуванні взяли понад 145 тисяч мешканців Львівської громади, що є рекордним показником.

Із попереднім переліком проєктів-переможців можна ознайомитися за цим посиланням. Втілити їх у життя мають у 2022 році.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *