ОСТАННІ НОВИНИ

Ігор Васюник. 20 невідомих фактів про політика

|

Ігор Васюник – перший, хто офіційно повідомив про свою участь у виборах на посаду міського голови Львова цієї осені. Політик вже навіть вийшов із кількома пунктами своєї передвиборчої програми «ЛЬВІВ – ПЕРШИЙ!» – візія розвитку Львова до 2030 року. Підняті Васюником теми про якісний і безкоштовний громадський транспорт, а також воду без хлору, змусили говорити та дискутувати весь Львів.

Те, що Ігор Васюник вміє яскраво та нестандартно вести свої передвиборчі кампанії, – факт. Він не боїться гостро і навіть провокативно піднімати давно обговорювані всіма проблеми, щоб змусити подивитися на них з іншого боку та запропонувати їхнє реальне вирішення.

Нижче ми зібрали кілька фактів з біографії та діяльності політика та громадського діяча.

ДОСЬЄ:

Ігор Васюник – львів’янин, 51 рік. Підприємець, політик, громадський діяч, народний депутат України VII та VIII скликань. Три вищі освіти (дві в сфері економіки, третя – державне управління). Має ступінь магістра МBA. Одружений: дружина – Оксана, діти – Олеся і Тарас. Має двох собак породи бордер-колі.

22 роки підприємницького досвіду та 95 судів з «медведчуківцями»

Ігор Васюник не є типовим кар’єрним політиком. Менеджменту і підприємництву він присвятив велику частину свого життя. Професійний шлях розпочав на фабриці «Світоч» економістом відділу зовнішньо-економічної діяльності. В 1992 році Ігор Васюник вперше організував міжнародну україно-американську виставку. Це був перший вихід львівського підприємства на американський ринок.

У 24 роки Ігор Васюник заснував свій аграрний бізнес. Залучив іноземні інвестиції і завіз в Україну найсучаснішу на той час сільськогосподарську техніку.

2003-2004 роках Ігор Васюник виграв 95 судів із податковою, захищаючи власний бізнес. На той час податкову у Львівській області очолював рідний брат Віктора Медведчука Сергій Медведчук. В ті роки багато українських підприємців відчули тиск та рейдерство з боку податкових органів.

Сьогодні Ігор Васюник є співзасновником мережі центрів розвитку дитини «Львівська школа Монтессорі», інвестором ряду підприємств у сфері нерухомості та управлінської компанії.

Керівна посада в компанії зі 180 000 працівників у системі управління

Маючи управлінський досвід, в 36 років Ігора Васюника запрошують працювати в НАК «Нафтогаз України». Пройшов шлях від керівника департаменту до першого заступника голови правління, де керував 2 000 працівниками в апараті, а в цілій системі компанії – 180 000 людей.

Ігор Васюник – єдиний з членів правління «Нафтогазу», хто не підтримав створення сумнозвісного «УкрГазЕнерго», через яке кошти від продажу газу йшли приватним компаніям проросійських олігархів, а не державі. Коли на посаду прем’єр-міністра України призначають Віктора Януковича, наступного дня Ігор Васюник пише заяву про відставку.

У віці 40 років Ігор Васюник керував всією промисловістю «Укрзалізниці», був представником «Укрзалізниці» у Кабміні.

Відповідальність та фаховість проти політичного популізму 

Ігора Васюника обирали народним депутатом України двічі. Він представляв Львів у парламенті з 2012 по 2019 роки. Його політичну діяльність експертне середовище оцінило найвищими балами. 

Ігор Васюник – перший зі львівських політиків у списку ТОП-реформаторів. Всеукраїнська експертна організація VoxUkraine за результатами моніторингу та аналізу голосувань у Верховній Раді України VIII скликання включила Ігора Васюника у п’ятірку найефективніших народних депутатів за підтримкою реформ в Україні. VoxUkraine проаналізувала голосування за ключові законопроекти в економічній, медичній, культурній, соціальній судовій, антикорупційній, оборонній, зовнішньополітичній та в інших сферах.

За весь час роботи у Верховній Раді рівень відвідуваності сесій Ігора Васюника – 99%.

Перший, чию програму як кандидата на міського голову Львова визнали найкращою в Україні

На останніх виборах до міських рад Всеукраїнська експертна організація VoxUkraine вирішила проаналізувати програми кандидатів на посади міських голів п’яти найбільших міст України: Києва, Львова, Одеси, Харкова, Дніпра. Експерти проаналізували 124 програми кандидатів, які хотіли очолити найбільші міста України. Програма Ігора Васюника, написана для Львова, набрала найвищу кількість балів та посіла перше місце. Оцінювали програми кандидатів на фаховість, непопулістичність та реалістичність обіцянок.

Ключові теми Васюника у Верховній Раді:

  • співавтор закону про державну українську мову; 
  • автор закону про захист пам’яток ЮНЕСКО. Для захисту та збереження архітектурної спадщини Львова;
  • автор закону про електронний квиток. Щоб вивести ринок пасажирських громадських перевезень з тіні;
  • ініціатор та співавтор закону про захист прав мешканців гуртожитків. Закон дає право мешканцям гуртожитків колишніх держпідприємств отримали право приватизації помешкань та встановлює мораторій на виселення людей;
  • автор закону про заборону продажу алкоголю в нічний час;

Ігор Васюник – експерт із питань транспорту 

У віці 40 років Ігор Васюник працює в Державній адміністрації залізничного транспорту України (Укрзалізниця), представник у Кабінеті Міністрів України. Пізніше – заступник керівника ДП «Управління промислових підприємств державної адміністрації залізничного транспорту України».

У Верховній Раді України (2014 – 2019 роки) Ігор Васюник був першим заступником голови комітету з питань транспорту. Він автор та співавтор 36 законопроектів в транспортній сфері: авіаційний, залізничний, річковий, морський, громадський транспорт. Співавтор закону про створення Дорожнього фонду в Україні, завдяки якому розпочалося масштабне оновлення дорожньої інфраструктури. Співавтор великого експертного дослідження про діяльність «Укрзалізниці».

Васюник зайняв принципову позицію і виступив проти монополії ринку авіаперевезень одним перевізником і виступив за відкритий ринок конкуренції. Під його головуванням робоча група при комітеті транспорту ухвалила рекомендацію щодо звільнення голови Державіаслужби, розкритикувавши останнього за лобіювання інтересів монополіста. Після цього на ринок України зайшли іноземні бюджетні авіакомпанії (лоукости).

На позачергових виборах до ВРУ у 2019 році Ігор Васюник відмовився балотуватися втретє, пригадавши свою ж обіцянку:

«На сучасному етапі розвитку України політики не повинні обиратися на одну і ту ж високу посаду більше, ніж два терміни поспіль».

Захист військових: Львівська академія сухопутних військ та суд 24 «залізної бригади»

Ігор Васюник – автор ряду законів про захист прав та інтересів учасників АТО: спрощення оподаткування та допомога при працевлаштуванні, а також спрощення ведення підприємницької діяльності.

Захист в суді командування легендарної 24 «залізної» бригади. Справа мала величезний резонанс – контролюючі органи хотіли оштрафувати військове командування майже на 5 млн грн за те, що вони годували військових тричі на день. Ігор Васюник надав повний юридичний супровід цієї справи, піднімав питання публічно. Цинізмом в цій історії було те, що навіть після того, як військові виграли суд першої інстанції, Західне територіальне управління аудиту Департаменту внутрішнього аудиту Міноборони України подало апеляцію. Подало апеляцію, знаючи, що військові командири стали заручниками усіх наслідків неврегульованої нормативно-правової бази.

Суд став на бік військових. Сьогодні на це судове рішення можуть посилатись командири військових частин по всій Україні!

Ігор Васюник очолив публічну боротьбу за збереження Національної академії сухопутних військ у Львові, яку Міноборони хотіло реформувати.

Заснував Центр правового захисту учасників АТО

Із початку військової агресії Російської проти України у 2014 році Ігор Васюник заснував Центр правового захисту учасників АТО. Центр працює сьомий рік, юридичну допомогу отримали майже 6000 учасників бойових дій та їхні рідні. 

НАС ЄДНАЄ МОВА – ЄДИНА ДЕРЖАВНА МОВА

Всеукраїнську кампанію з таким гаслом вперше організував Ігор Васюник в 2012 році. Політик чітко задекларував і підтверджує діями свою принципову позицію щодо української мови: «В Україні єдина державна мова – українська мова!».

Ігор Васюник –співавтор закону про державну українську мову і під гаслом «НАС ЄДНАЄ МОВА» український парламент ухвалив закон про державну українську мову.  Ігор Васюник – співавтор закону про збільшення частки україномовного контенту у медіа (закон про квоти на телебаченні та радіо).

Ігор Васюник є співзасновником першого в Україні фестивалю сучасної української музики «Українська пісня/Ukrainian Song Project». Мета – відкриття нових імен українських виконавців та зробити сучасну українську пісню модною. Львів п’ятий рік поспіль є місцем проведення фестивалю. Минуло року на «Арені Львів» ми зібрали майже 22 000 глядачів.

Громадська і благодійна діяльність

Ігор Васюник є засновником Благодійного фонду «Гуманітарні ініціативи», який реалізував безліч благодійних, освітніх, мистецьких, наукових проектів, активно допомагає українським військовим.

Ігор Васюник входить в громадське об’єднання «Святий Юр». Підтримує проекти, пов’язані із популяризацією митрополита Андрея Шептицького та священномученика, Праведника народів світу, греко-католицького священника о. Омеляна Ковча. Домігся виділення коштів із державного бюджету на реконструкцію площі святого Юра та Собору Юра.

Організував роботу Гарячої лінії «Стоп-Коронавірус». Понад 6000 львів’янам допомогли від початку запровадження карантину. Мета – фахова консультація львів’ян медичними працівниками, щоб послабити навантаження на диспетчерів станцій «швидкої» та сімейних лікарів. На сьогодні Гаряча лінія «Стоп-Коронавірус» Ігора Васюника – перша і єдина приватна гаряча лінія, телефон якої Міністерство охорони здоров’я України включило в перелік ліній, де можна отримати фахову консультацію щодо симптомів Covid-19 і того, як діяти.

Програма «ЛЬВІВ – ПЕРШИЙ. 2030» – вакцина від політичного популізму

Ігор Васюник заявив, що представить львів’янам програмний документ – бачення розвитку Львова «ЛЬВІВ – ПЕРШИЙ!» до 2030 року. Програму напрацьовувала команда українських та міжнародних експертів під керівництвом Українського інституту майбутнього. Презентація візії розвитку Львова відбудеться в другій половині вересня.

Зараз Ігор Васюник вже активно веде свою виборчу кампанію, проводить презентації та зустрічається з львів’янами у мікрорайонах Львова.

«Разом з експертами напрацював потужну і комплексну програму розвитку Львова до 2030 року. Там є круті ідеї та проекти, які зроблять Львів першим містом України за темпами розвитку та за якістю життя в Україні. Ця програма – це моя відповідальність і повага до львів’ян. Ця програма – це вакцина від політичного популізму, щоб львів’яни нарешті чули не лише гасла кандидатів, а читали реальний план дій. Тим більш, що мій план дій підкріплений знаннями, величезним досвідом та конкретними діями», – заявив Ігор Васюник.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *