ОСТАННІ НОВИНИ

Непотрібна спадщина: чи дочекається вілла «Люсія» порятунку?

Наталя ДУЛЯБА

|

Незважаючи на те, що ОСББ «Свєнціцького-16» через суд скасовує статус пам’ятки архітектури, який присвоїли львівській віллі «Люсія», міська рада Львова погодилась піти на компроміс із забудовником. Мерія допускає можливість нового будівництва на вул. Свєнціцького, 16, але якщо при цьому будуть збережені автентичні елементи вілли.

Фото вілли «Люсія» станом на 2018 рік

Передісторія

Ще у 2017 році ОСББ «Свєнціцького-16», яке є власником занедбаної вілли «Люсія», заявило про намір збудувати на місці історичного будинку багатоповерхівку. Втім вже на початку 2018-го віллу внесли до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, що унеможливило проведення будь-яких робіт на об’єкті без погодження Міністерства культури.

Згодом ОСББ «Свєнціцького-16» через суд скасував статус пам’ятки, на що мерія Львова подала апеляцію. Судова тяганина триває й дотепер.

Напівзруйнована памятка

Віллу «Люсію» на вул. Свєнціцького, 16 збудували наприкінці XIX століття за проєктом архітектора Івана Долинського як будинок для однієї родини. Зі самого початку тут мешкала сім’я радника цісарсько-королівського пана Юзефа Ольпінського. До 1939-х років віллу перелаштовували під кожного нового власника, проте остаточних змін всередині вона зазнала після II Cвітової війни. Саме тоді перепланували під п’ять окремих квартир.

Ззовні будівлю не змінювали, вона залишилась такою ж як при будівництві. Одним із найцінніших автентичних елементів є дерев’яне різьблення на даху, яке частково збереглося донині.

Тривалий час вілла «Люсія» була у комунальній власності, втім у 2008 році власники квартир почали їх активно продавати. Зараз пам’ятка є у напівзруйнованому стані: даху немає взагалі, частина стін також суттєво пошкоджена. Прибудинкова територія захаращена, а до самої вілли навіть не підійдеш, бо навколо розрослися густі кущі і дерева.

Представник ОСББ «Свєнціцького-16» Ігор Скробацький каже, що на вимогу суду була проведена експертиза вілли. Вона показала, що будівля є в аварійному стані, тому відновити її вже не вдасться.

«Під час експертизи вивчали архівні документи, які показали, що те, що спроєктував автор вілли, і те, що ми викупили, – це дві різні будівлі. Зараз будинок є аварійний, а жоден його елемент не підлягає експлуатації: ні фундамент, ні стіни чи перекриття. Всередині все переплановано, нічого автентичного вже немає», – заявляє Ігор Скробацький.

Фото вілли «Люсія» станом на серпень 2020 року

Що зараз пропонує забудовник

Власники вілли «Люсія» кажуть: їм набридло те, що справа роками «висить у повітрі», а сама будівля в цей час невпинно руйнується.

ОСББ «Свєнціцького-16» не відступає від ідеї знесення вілли і зведення на її місці нового багатоквартирного житла. Проте тепер запевняє, що у новозбудованому будинку збереже всі цінні елементи «Люсії», зокрема дерев’яне різьблення даху.

«У міської ради є своє бачення на віллу, у нас – своє. Ми розуміємо, що треба якось виходити з цієї ситуації, тому домовились, що ми власним коштом проводимо воркшоп. Архітектори розробляють концепцію нової будівлі, яка має «вписатися» в існуюче середовище. В новому будинку буде імплементовано цінні елементи вілли, як спомин про те, що раніше стояло на тому місці. На основі цих напрацювань ми вже будемо домовлятися зі Львівською міськрадою», – розповідає Ігор Скробацький.

Водночас він запевнив, що на місці вілли, яка, до речі, розташована в межах історичного ареалу Львова, не планують будувати будинок більший, ніж 5 поверхів. За словами Скробацького, головним візуальним фактором буде те, аби будівля «вписалась» в існуюче архітектурне середовище.

Що кажуть у мерії

Заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко зауважує, що мерія готова вести перемовини з ОСББ «Свєнціцького-16», тому погодилась розглянути напрацювання анонсованого архітектурного воркшопу.

Водночас посадовець наголошує: вілла «Люсія» має зберегти статус пам’ятки архітектури, цю позицію мерія відстоюватиме й надалі у суді.

«Ситуація із віллою «Люсія» є довгою і дуже непростою. Ми справді маємо порозуміння щодо проведення воркшопу та знайдення архітектурного рішення. Адже великою складністю є стан вілли, тут потрібна робота фахових реставраторів та архітекторів. Думаю, ніхто зараз ще не може точно сказати, що саме мало б бути на цьому місці. Відповісти на це мали б архітектори, лише після їхнього бачення буде якесь компромісне рішення (ЛМР – ред)», – сказав Андрій Москаленко.

Він також додає, що міське управління охорони історичного середовища зараз узгоджує технічне завдання, яке буде основою для архітектурного воркшопу. Перші його результати стануть відомі вже у вересні.

«Судова тяганина довкола вілли «Люсія» може тривати ще декілька років. Ми схильні до того, щоб шукати якісь рішення. Саме під час воркшопу ми хочемо зрозуміти, як саме можна врятувати, відреставрувати чи видозмінити віллу, наскільки все це можливо. Архітектори будуть подавати свої ідеї, кращі з них будуть відібрані, а у вересні вже має бути широке громадське обговорення», – пояснює в.о. начальника міського управління охорони історичного середовища Олег Хандин.

Так, міська рада і ОСББ заговорили про готовність вести перемовини і «компромісне рішення», але чи не запізно це? Що заважало знайти той компроміс раніше, аби зберегти унікальну віллу, яких у Львові щороку стає все менше? Ситуація виглядає наперед спланованою під забудовника, якому не потрібна історична спадщина. І неважливо, чим завершиться цей спір, адже автентична вілла сама по собі перетворюється на руїну, від якої невдовзі не залишиться і сліду…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *