ОСТАННІ НОВИНИ

Зірвати «виборчий куш». Битва за округ № 119

Соломія ГОЛОВІНА

|

Екс-голова Львівської ОДА, військовий комісар Львівщини, депутати Львівської міської та обласної рад, мер Буська, а також клон «Слуги народу». Львівський портал «копнув» глибше і дізнався, що ховається за іменами 14 кандидатів, зареєстрованих ЦВК у 119 виборчому окрузі, який охоплює Бродівський, Буський, частину Кам’янка-Бузького та Радехівський райони.

 

Михайло Бондар – 45 років, чинний народний депутат України. Кандидат політичної партії «Європейська солідарність», безпартійний.

Родом із села Бодячів Сокальського району Львівської області, зараз проживає у Києві. Активний учасник Революції Гідності: був сотником 10 Сокальської сотні Самооборони Майдану. У лютому 2014 році пішов добровольцем у Нацгвардію. Отримав поранення біля Слов’янська, брав участь у бойових діях в зоні АТО біля Дебальцевого.

На попередніх парламентських виборах 2014 року йшов у цьому ж 119 окрузі висуванцем від «Народного фронту» і здобув перемогу з результатом 26,36% голосів, обійшовши Ірину Сех, яка тоді отримала лише 13,60%.

У Верховній Раді є головою підкомітету з питань вугільної промисловості Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки. Також являється членом груп міжпарламентських зв’язків з Литвою, Польщею, Аргентиною, Кувейтом Іраном, Кенією, Японією та Афганістаном.

У своїй передвиборній програмі Михайло Бондар запевняє, що команда, у яку він входить, зможе продовжити шлях до ЄС та не допустить проросійського реваншу в Україні. Стратегічною метою вважає, зокрема звільнення нашої землі від терористів, іноземних військ та найманців, встановлення контролю над державним кордоном, а також реалізацію курсу на повноправне членство в ЄС та НАТО.

Ірина Сех – 48 років, кандидатка ВО «Свобода», член цієї політичної партії.

За першою освітою вчитель початкових класів, працювала в школах Золочева і Бродів. У 1998 вступила до партії «Свобода», стала помічником тодішнього народного депутата Олега Тягнибока, працюючи у громадській приймальні. У 2009 році отримала диплом Франкового вишу за спеціальністю правознавство. У 2006 її обрано депутатом Львівської обласної ради V скликання. Згодом її переобрали на другий термін вже до Львівської обласної ради VI скликання, де вона очолила фракцію «Свободи», комісію з питань екології, природних ресурсів та рекреації, низку тимчасових контрольних депутатських комісій.

Також додамо, що у 2011 році Ірина Сех керувала «облавою» на кабінет тодішнього голови Львівської ОДА Михайла Цимбалюка, коли після провокацій у Львові 9 травня, у присутності депутатів облради, його змусили написати заяву на звільнення.

Після Революції Гідності 2 березня 2014 року Ірину Сех призначили головою Львівської ОДА. Вона стала першою жінкою, яка очолила Львівську облдержадміністрацію. Вже на початку червня написала заяву на звільнення. За понад 3 місяці роботи на цій посаді Ірина Сех не склала з себе повноваження народного депутата, чим фактично порушувала законодавство. Це було причиною цілої низки акцій протесту, учасники яких вимагали від неї скласти повноваження або парламентаря, або очільника області.

На позачергових парламентських виборах у 2014 році Ірина Сех зазнала фіаско у цьому ж 119 окрузі. «Свободівка» поступилась «фронтовику» Михайлу Бондарю і зайняла лише четверте місце.

Цього разу, йдучи на вибори, Ірина Сех у своїй передвиборній програмі наголошує на необхідності запровадити обов’язкову перевірку держслужбовців, кандидатів на виборні посади за допомогою «детектора брехні»; позбавляти мандату народних депутатів за кнопкодавство та прогули; встановити виплати українським сім’ям у зв’язку з народженням дитини у розмірі 120 тисяч гривень; скасувати несправедливу пенсійну реформу: узалежнити пенсійний вік від середньої тривалості життя. Також у документі йде мова про те, щоб «визначити європейський україноцентризм стратегічним курсом держави, згідно з яким Україна прагне стати геополітичним центром Європи». Водночас у цій програмі вона пропонує ініціювати зміну Мінських угод та Нормандського формату на Будапештський формат за участі США і Великої Британії; забезпечити право українців на збройний захист та відповідальне володіння цивільною зброєю.

Олександр Тіщенко – 43 роки, чинний військовий комісар Львівщини. Безпартійний, самовисуванець.

Підполковник Тіщенко родом із міста Буськ. Розпочав свою військову кар’єру ще у юності, вступивши до Львівського військового ліцею ім. Героїв Крут. Потім закінчив Одеський інститут Сухопутних військ України.

Перед тим, як очолити Львівський обласний військовий комісаріат, Олександр Тіщенко обіймав посаду військового комісара одного з районних військових комісаріатів Львова. Окрім того, Олександр Тіщенко як учасник бойових дій має бойовий досвід та досвід керування на обласному рівні, адже з липня 2014 до квітня 2015 року він перебував на посаді військового комісара Львівського ОВК.

Нагадаємо, що у листопаді 2017 року  Facebook-сторінці Львівського обласного військового комісаріату оприлюднили прізвища 15 тисяч призовників, які ухиляються від служби в армії. Таке розголошення персональних даних військкоматом викликало критику правозахисників. Відтак Олександра Тіщенка оштрафували, визнавши винним.

Згодом він подав апеляцію на рішення суду, додавши, що «за будь-яких обставин готовий нести відповідальність за свої рішення та вчинки самостійно». Рішенням апеляційного суду Львівської області було скасовано постанову Личаківського районного суду про притягнення Олександра Тіщенка до адміністративної відповідальності.

У своїй передвиборній програмі Олександр Тіщенко акцентує увагу, зокрема на створенні нових робочих місць з європейськими умовами праці та відповідною зарплатою.  Також він обіцяє домогтися належного державного фінансування для відновлення та збереження замків та палаців, зокрема Підгорецького, Олеського; зобов’язується відстоювати проєвропейський та пронатівський курс України, зміцнювати  ЗСУ і інші військові формування та боротися проти загрози з боку проросійських політиків

Сергій Івах – 47 років, депутат Львівської міськради депутат ЛМР, голова Радехівської РДА. Безпартійний, самовисуванець.

Активно відстоює позицію викупу стадіону «Торпедо», який передали банку «Львів» як заставу за борги по кредитах. Станом на сьогодні на стадіоні, що перебуває у занедбаному стані, тренуються діти та підлітки футбольних клубів «Вікторія» та «Покрова».

Сам Сергій Івах обіцяє своїм виборцям, що жодна їхня проблема не залишиться невирішеною. Його програма складається з десяти пунктів, перший з яких – підняття рівня освітніх закладів Буського, Бродівського, Кам’янка-Бузького та Радехівського районів до європейських стандартів. Також там мовиться про розбудову спортивної інфраструктури, відновлення будинків культури розвиток дорожньої інфраструктури, тощо.

Ростислав Сліпець – 43 роки, Буський міський голова. Кандидат від ВО «Батьківщина», є членом цієї політичної партії. У мерському кріслі перебуває з 2010 року.

У лютому цього року з’явилась інформація про звинувачення посадовців Буської міськради у підробці документів неіснуючої організації з охорони громадського порядку, що надавало можливість отримувати травматичну зброю. За цим фактом було відкрито кримінальне провадження. Всього йдеться про 35 таких посвідчень, які отримали місцеві депутати та підприємці. Згодом Ростислав Сліпець у коментарі журналістам заявив, що у відкритому кримінальному провадженні йдеться не про конкретних осіб, мова йде загалом про посадовців міськради. Також він запевнив, що організація з охорони громадського порядку зареєстрована згідно з вимогами законодавства.

Наголошує, що балотується у нардепи, щоб принести довгоочікувані зміни в Україні і побудувати моральне суспільство. Серед загальнодержавних завдань у його програмі: надання пільгових довгострокових кредитів на житло молодим сім’ям; забезпечення українських випускників першим робочим місцем, щоб вони не виїздили закордон; надання доступних кредитів для відкриття власної справи.

Ігор Ковальчук – 70 років, депутат Львівської обласної ради, гендиректор Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру. Кандидат від «Народного Руху України», член цієї політичної партії.

Очолює онкоцентр ще з 1993 року. Голова Асоціації головних лікарів Львівщини, голова Львівського онкологічного товариства, член Українського лікарського товариства. Є автором 89 наукових публікацій в галузі медицини, що стосується лікування онкохворих.

Також додамо, що у 2006 році Ігор Ковальчук робив спробу потрапити до парламенту відпартії «ЕКО+25%».

У своїй передвиборній програмі він зазначає, що «українська освіта повинна стати основою держави, а освіченість рушійною силою в економічному розвитку для досягнення високого рівня життя її громадян». Також наголошує на необхідності встановлення гідних зарплат бюджетникам, формуванні пенсійних виплат виключно у залежності від трудового стажу. Окрім цього, робить акцент на створенні робочих місць шляхом підтримки розвитку сімейного бізнесу, особливо у сільському господарстві, та зменшенні податкового навантаження на малий і середній бізнес.

Андрій Андрущенко – 40 років, Старояричівський сільський голова. Кандидат від «Громадянської позиції», безпартійний.

Двічі робив спробу потрапити у парламент: у 2012 році – як самовисуванець, а згодом і у 2014 році – як кандидат від «Радикальної партії Ляшка». Однак жодна з них не увінчалась успіхом.

Андрій Андрущенко пропонує у своїй передвиборній програмі внести зміни до виборчого законодавства щодо виборів до місцевих рад, щоб сільський голова паралельно міг бути обраний депутатом районної ради. Також у ній є пункт про гарантування безоплатної медичної допомоги, першочергове викорінення корупції в Адміністрації президента, Кабміні, Верховній Раді, СБУ, ГПУ і МВС.

Тарас Мацюк – 36 років, голова проводу Всеукраїнської громадської організації «ЗОЛОТІ ЛЕВИ ЧОРНОЇ СОТНІ». Безпартійний, самовисуванець.

Після Революції Гідності разом з створеним добровольчим підрозділом «Чорна сотня» у перших лавах поїхали у зону АТО. Активно займається волонтерською діяльністю, надаючи допомогу бійцям АТО та мирному населенню, що проживає на тимчасово окупованій території. З 2015 року і до сьогодні організовує зимово-літній відпочинок на Західній Україні дітям зі Сходу.

Нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня, відзнакою Президента України «За гуманітарну участь в антитерористичній операції».

У своїй передвиборній програмі він зокрема пропонує: легалізувати зброю, запровадивши жорсткі перевірки, шляхом прийняття ЗУ «Про право громадян на самооборону»; позбавлення ЗМІ ліцензій за порушення мовного законодавства, а також за антиукраїнську пропаганду; гідне соціальне забезпечення військовослужбовців за стандартами НАТО; будівництво сміттєпереробного заводу та запровадження екологічних програм, пов’язаних з чистим довкіллям. Також кандидат пропонує зняти державне фінансування політичних партій та перерозподілити державні кошти на підтримку онкохворих дітей та дітей з особливими потребами. І ще одне цікаве нововведення – впровадити ЗНО для кожного кандидата в депутати будь-якого рівня.

Олег Шиба – 44 роки, президент Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Миколи Пирогова і волонтер, директор ТОВ «Техніка-Радехів». Кандидат від політичної партії «Голос», зараз безпартійний, хоча раніше входив до УГП.

«Я хочу, щоб мої земляки та їхні діти жили гідно в Україні, а не поневірялися за кордоном. Як військовий медичний волонтер та учасник бойових дій у лавах ЗСУ, я пройшов весь фронт, а тому, будучи депутатом, спрямую свої знання й досвід на підвищення рівня професіоналізму наших військових», – зазначає Олег Шиба у передвиборній програмі.

Серед ключових питань визначає розвиток села шляхом створення робочих місць через підтримку малого фермерства; підтримка та збільшення фінансування дитячого спорту; доступна медицина на місцях, зокрема Програма залучення фахових медичних працівників у села; підвищення професійності української армії, тощо.

Андрій Дудчак – 36 років, підприємець. Кандидат від «Самопомочі», член цієї політичної партії.

У передвиборчій програмі зазначає, що зарплата військових має складати не менше 30 тис. грн. Також там йде мова про впровадження справедливої система оподаткування: підприємцям зменшити податок на прибуток, запровадити податок на виведений капітал, 50% отриманих податків має залишатися у громад. Окремим пунктом йде встановлення гідного розміру пенсій, які дозволяють жити, сплачувати комунальні послуги та оздоровлюватися.

Віталій Кравчук – 42 роки, голова правління ГО «СЛУГА НАРОДУ УКРАЇНИ». Безпартійний, самовисуванець.

Проживає він у місті Броди Львівської області. Як зазначає «Опора», станом на 26 червня у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань інформація про таку ГО відсутня. У телефонній розмові Віталій Кравчук повідомив «опорівців», що зараз ГО на реєстрації в Мін’юсті. Раніше мала іншу назву і налічує понад 300 членів.

«Вона знаходилася у місті Києві. Мета – захищати громади, надавати правову підтримку… Знаєте, в нас є така партія «Слуга народу». Ми не зрозуміли якого народу. Ніхто на це не звертає увагу. Я хотів добавити того, який мій. Тобто українського. Нічого поганого ми не зробили. Плагіат ми не хочемо. Ми будемо себе позиціонувати, що це є конкретно громадська організація. Вона не є політична партія. Вона зараз в Мін’юсті на реєстрації. Вони до 7 днів реєструють, вносять в реєстр. Вже день на носі. Всі печатки є. Все серйозно. А я не планував йти у Верховну Раду. Вирішив місяць тому», – додав кандидат у народні депутати.

«Моя країна – центр Європи. І я впевнений – центр світу. Пишаюсь, що я українець… Народ України – то моя велика родина. І бути СЛУГОЮ НАРОДУ – моя честь і мій обов’язок», – наголосив Віталій Кравчук у своїй передвиборній програмі.

Орест Кавецький – 30 років, директор ТОВ «Гал Сир Продукт». Кандидат від політичної партії «Слуга народу», безпартійний.

Додамо, що «Опора» поцікавилася у «ЗЕ-депутата» щодо «клона» політичної сили.

«Звісно, що ми не залишимо без уваги такі неправомірні дії. Наша позиція у максимальній прозорості, повазі та чесності. Чого й очікуємо від усіх учасників виборчого процесу», – зазначив Орест Кавецький.

У передвиборчій програмі обіцяє добиватися: скасування недоторканності народних депутатів і спрощення процедури імпічменту президента; сприяння розвитку української культури шляхом гідного державного фінансування та пільг, а не заборон і штрафів; зменшення вартості ліків шляхом ліквідації несправедливих і корупційних націнок; запровадження незалежного аудиту якості автомобільних доріг. Також він обіцяє робити все для того, щоб вирішити проблеми зі сміттям; домагатися розвитку молочної галузі та боротися з фальсифікатом молочної продукції; проводити ремонт доріг за принципом «найгірші дороги ремонтуються першими».

Микола Іщук –  44 роки, підприємець. Кандидат від Радикальної партії Олега Ляшка, голова Львівської територіальної організації цієї партії.

Як зазначається у біографічній довідці на сайті ЦВК, родом із Рівненщини, зараз мешкає у Львові.

Ставши нардепом, обіцяє взятися за космічні ціни на комуналку. Ці платежі, на думку кандидата, мають складати не більше 15% від доходів сім’ї, а не 60-80%, як зараз.

Також у передвиборній програмі Миколи Іщука йде мова про сучасні інтерактивні бібліотеки у кожному селі; відродження якісного українського виробництва повного циклу; дотації у розмірі щонайменше 5 тис. грн фермерам на придбання та утримання худоби; підтримку розвитку української мови та культури; підтримку закону про імпічмент президента; підтримку мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення; державне регулювання цін на ліки та продукти харчування.

Назарій Островський – 32 роки, підприємець. Кандидат від політичної партії «Сила людей», є її членом. Самовисуванець.

Сам родом із Тернополя, зараз проживає у Бродах.

«Будучи підприємцем, я на собі знаю, як складно зараз малому та середньому бізнесу. Але водночас розумію, що саме на них будується вся наша економіка. І зараз завдання №1 для нас – втримати молодих та перспективних людей в нашій країні, щоб вони не будували сусідню Польщу, щоб вони розбудовували свій дім. Я з болем дивлюсь на алкоголізм, наркоманію, ігроманію. Це ті згубні фактори, які зараз руйнують інститут сім’ї в Україні. Я готовий в стінах парламенту зробити все, що від мене залежить, щоб вберегти українську сім’ю», – зазначив він.

У своїй передвиборній програмі Назарій Островський зокрема обіцяє: захищати інституції  традиційної сім’ї; активно просувати та підтримати закони про зняття недоторканості, відкликання депутатів та відповідальності депутатів за їх бездіяльність; боротися з алкоголізмом, наркоманією та іншими залежностями.

Фото: MY.UA, Zaxid.net, Твоє Місто, Буська РДА, YouTube, Facebook-сторінки Ореста Кавецького, Тараса Мацюка, Андрія Дудчака, УГП, Варіанти, Гал-інфо, busknew.blogspot.com.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *