ОСТАННІ НОВИНИ

Безкоштовні газові лічильники та нові норми споживання

Марія САВЧЕНКО

|

Якими бачить методи боротьби із «космічними» квитанціями Кабінет Міністрів України.

Встановити лічильники за рахунок «Нафтогазу» та зменшити норми споживання. Замість 9,8 кубометра газу на одну особу на місяць домогосподаpства, які не мають лічильників, платитимуть менше – 3,29.Такі рішення Володимир Гройсман озвучив під час нещодавнього засідання Уряду. Він нагадав, що ще у 2016 році  норма споживання газу булла встановлена на рівні 3,3 кубометра. Проте через позов облгазів Верховний суд скасував Постанови Кабміну  і в дію вступили старі, збільшені і несправедливі норми споживання. Відтак платіжка зросла утричі.

«Ми бачимо обуpення людей чеpез завищені ноpми споживання. Це відбулося внаслідок того, що на pішення Уpяду було подано до суду і суд скасував наше рішення. Ми встановлюємо нову ноpму – 3,29 кубометpа. Така ноpма буде затвеpджена. Люди будуть платити спpаведливу ціну за спpаведливий обсяг, а не за завищений», – повідомив Гpойсман.

Прем’єр-міністр України закликав українців не платити за завищеними нормами. Згідно з ухваленим рішенням, за наявності газової плити та централізованого гарячого водопостачання норму споживання газу знижено з 9,8 до 3,29 кубічних метра на одну людину на місяць. Ухвалене зниження кількості споживання газу стосується всіх поставок газу споживачам з 9 серпня 2018 року.

«Я говоpив це із тpибуни паpламенту, і заpаз  хочу підкpеслити: на пpевеликий жаль, усі  в газовому сеpедовищі вважають, що тpеба наживатися на людях. “Було 3,3 кубометpів на людину – чому людина має платити за 9 кубів? Це втpичі більше, ніж вона споживає», – зазначив пpем’єp.

Також, Кабмін знизив норму споживання газу для споживачів за відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача з 18,3 до 5,39 кубометра. Для тих, хто використовує газову плиту і водонагрівач, із 23,6 до 10,49 кубометра.

Аби унеможливити газову корупцію, Уряд зобов’язав НАК «Нафтогаз України» встановити безкоштовні лічильники населенню. Наразі в Україні налічується 1,3 млн. домогосподарств без газових лічильників. Законодавством передбачено, що їх встановленням повинні займатися оператори газорозподільчих мереж. Однак, щоб витрати на лічильник не лягли на плечі простих людей, Уряд прийняв рішення і рекомендував НАК «Нафтогаз України» зайнятися цим питанням разом з операторами газорозподільчих мереж. Як передбачено Постановою КМУ від  19.10.2018 року №867, Нафтогаз може постачати газ населенню напряму, а відповідно заключати прямі договори з населенням на встановлення лічильників.

«Всімають бути зацікавлені у тому, аби рахувати – хто і скількиспоживає реально, а не списувати один на одного. Потрібен лічильник. У нас є домогосподарства, в яких лічильника немає.Чиє це завдання (забезпечити лічильниками)? Постачальника газу! – сказав Володимир Гройсман. – Саме тому ми будеморекомендувати НАК «Нафтогаз України» забезпечити громадян лічильниками. Тоді  ми будемо точно знати, хто скільки споживає».

За словами міністра енергетики України Ігоря Насалика, встановлення  індивідуальних  вузлів обліку  газу, спожитого у побуті, може обійтися НАК  «Нафтогаз» у близько 2,5 мільярда гривень.

«Назвати точну  суму складно, оскільки йдеться про майже 1,3  мільйона споживачів», – сказав Насалик, цитує агенція новин «Інтерфакс-Україна».

Національна комісія, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), ідею Уряду  щодо залучення додаткових коштів для встановлення лічильників газу для населення, підтримала. Про це заявила голова комісії Оксана Кривенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

«Щодо встановлення лічильників за рахунок «Нафтогазу». Закон «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» передбачає також інші (окрім операторів газорозподільних мереж – ІФ) джерела фінансування. З 2010 року по сьогоднішній день таке фінансування відбувається виключно за кошти тарифу за послуги розподілу природного газу. Тому регулятор схвально ставиться до залучення інших джерел фінансування встановлення лічильників для побутових споживачів. Це зменшить кінцеве навантаження на вартість природного газу для побутових споживачів», – написала вона.

Контролювати установку лічильників буде Міністерство енергетики та вугільної промисловості, зазначив Гройсман.Газовілічильники за рахунок «Нафтогазу» мають бути встановлені в мінімальні терміни.

«У максимально стислі терміни в кожномудомогосподарстві має стояти лічильник. Тоді всі побачать, що облік є», – сказав Глава Уряду.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *