ОСТАННІ НОВИНИ

Таємна коаліція. Як у міськраді Трускавця віддають землю під будівництво житла

Наталя ДУЛЯБА

|

Трускавець завжди приваблював своїми санаторіями та курортами. Коли ж його туристична інфраструктура стала більш-менш заповненою, у хід, як і в багатьох інвестиційно привабливих містах, пішло будівництво житла. А воно не обійшлося без скандалів. Львівський портал розповість, як рейдерам вдалося задарма отримати землю в самому центрі Трускавця, а також який стосунок до цього має керівництво міста й окремі депутати міської ради.

Як все відбувалось?

26 вересня цього року під час сесії Трускавецької міської ради депутати надали дозвіл ТзОВ «Нові технології девелопмент» на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки на вул. С. Бандери, 31. На ділянці площею 0,19 га фірма збирається зводити житловий багатоквартирний будинок.

«Дати дозвіл Товариству з обмеженою відповідальністю «Нові технології девелопмент» на виготовлення проекту землеустрою  щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 0,1900 га на вул. С. Бандери, 31 для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури, з подальшим наданням в користування на умовах оренди за рахунок земель міської ради, не наданих у власність та користування», – йдеться у рішенні Трускавецької міськради.

За дозволом на відведення землі ТзОВ «Нові технології девелопмент» звернулося до міськради Трускавця 13 серпня. А незадовго до цього, 2 серпня, фірма зареєструвала право власності на нежитлову будівлю площею 447,5 кв м на вул. С. Бандери, 31. Хоча, як з’ясували журналісти видання «Джерела Трускавця», на цій ділянці сьогодні немає нерухомого майна, про що свідчить опубліковане відео.

При цьому ТзОВ «Нові технології девелопмент» навіть оформило право власності на будівлю-привида, і цей документ був вагомим аргументом для депутатів міськради Трускавця під час голосування.

Як розповів Львівському порталу голова Асоціації роботодавців і підприємців Трускавця, екс-депутат Львівської облради та міської ради Трускавця Петро Іванишин, сьогодні на вул. С. Бандери, 31 розташовані залишки фундаменту будівлі, яка існувала тут з десяток років тому. Більше того, земельна ділянка розташована у самому центрі міста, і від її продажу на аукціоні громада могла б заробити щонайменше 5 мільйонів гривень.

«Техпаспорт на об’єкт видали через фірму «Бориславархібуд». Але на основі чого його видали, якщо будови як такої не існує? На цій земельній ділянці під травою є розкидані шматки фундаменту. Вони навіть не складають 3% від вказаної у документах площі «споруди». А якщо б цю земельну ділянку виставили на аукціон, то вона коштувала б не менше, ніж 200 тисяч доларів, тобто не менше 5 мільйонів гривень. Натомість тепер цю землю в самому центрі Трускавця віддадуть якомусь забудовнику взамін на квартири і зароблять на цьому дуже серйозні гроші», – зауважив Петро Іванишин.

Варто зазначити, що згідно з Земельним кодексом, земельні ділянки або право на користування ними можна отримати виключно на конкурентних засадах – через торги. Аукціону можна уникнути лише тоді, коли на ділянці розташоване нерухоме майно (будівля, споруда), яке належить фізичній чи юридичній особі. І власне цим винятком скористалось ТзОВ «Нові технології девелопмент», зареєструвавши право власності на неіснуючу сьогодні будівлю на вул. С. Бандери, 31.

Про те, що на згаданій ділянці немає нежитлової будівлі площею 447,5 кв м говорить ще один документ, який є у розпорядженні Львівського порталу. Так, 8 жовтня міська інспекція з благоустрою видала припис, у якому дозволила ТзОВ «Нові технології девелопмент» розробити необхідну документацію на землю, а також почати на ній необхідні роботи. Водночас у проекті благоустрою на ділянку на вул. С. Бандери, 31 серед запланованих робіт вказана зачистка території від зелених насаджень та залишків будівельних конструкцій. Жодної згадки про нібито існуючу споруду площею 447,5 кв м у документі немає. Тобто інспекція з благоустрою, яка підпорядковується Трускавецькій міськраді, фактично спростувала інформацію про наявність на ділянці повноцінної споруди як такої. Тому виникає логічне запитання: чи неспроста мерія віддала приватній компанії інвестиційно привабливу земельну ділянку у центрі курортного міста?

Як вдалося встановити, у 1990-х на вул. С. Бандери, 31 справді знаходилось нежитлове приміщення, воно належало ТзОВ «Універсал». Однак у 1999 році цей об’єкт площею 451,7 кв м купило ТзОВ «Олбудімпекс», за яким, власне, і зареєстрували право власності. Втім нові власники не оформили документи із землекористування та не платили до бюджету міста жодних коштів, а потім взагалі кудись зникли. Тому у Трускавецькій міськраді вирішили продати з аукціону землю, аби поповнити міську скарбницю. Але зробити цього так і не вдалося.

«Цю земельну ділянку ще за моєї каденції планували виставити на аукціон. Але на ній знаходилося нерухоме майно юридичної особи, яка купила його наприкінці 90-х років (ТзОВ «Олбудімпекс», – ред.). Тому ми не могли її продати через те, що це майно треба було визнати безгосподарним. Тож це питання довгий час «висіло» у повітрі.

Очевидно, тепер знайшлися потрібні люди, більше того, зараз існує багато схем (в тому числі і рейдерських) із захоплення як державного, так і комунального майна. І, напевне, так все й відбулося, оскільки міська рада в особі депутатів проголосувала за виділення цієї ділянки компанії, що зараз є новим власником нерухомості. Але тут є виникають питання до влади, до депутатів. Якщо інформація про цю землю була відома протягом 20 років, то як депутати тепер так просто проголосували за те, щоб віддати цю ділянку без аукціону у приватні руки? Яким чином можна було позбавити місто його законної власності?», – зауважив у розмові з нашим кореспондентом колишній міський голова Трускавця (2010-2015 рр.) Руслан Козир.

Цікавим також є і те, що ТзОВ «Нові технології девелопмент», незважаючи на наявну реєстрацію права власності на неіснуючу будівлю на вул. С. Бандери, 31, не надала жодних документів, які би підтверджували купівлю-продаж цього об’єкту.

Схема рейдерів

Згідно з даними аналітичної системи YouControl, ТзОВ «Нові технології девелопмент», яке отримало дозвіл на розроблення необхідної земельної документації, заснували три місяці тому – 20 липня 2018 року. Зареєстроване при цьому воно саме на вул. С. Бандери, 31 у Трускавці.

Більше того, першими засновниками ТзОВ «Нові технології девелопмент» було саме ТзОВ «Олбудімпекс» (90%), а також Віктор Дудзяк (10%). А вже через два місяці після створення, 26 вересня цього року, власниками компанії стають Марина Прихідько (90%) і той же Віктор Дудзяк.

Основний вид діяльності ТзОВ «Нові технології девелопмент» вказаний як організація будівництва будівель, а розмір його статутного капіталу становить 650 тисяч гривень.

Очевидно, що новим співвласником «Нових технологій девелопмент» Марина Прихідько також стала неспроста, адже у продуманій схемі потрібно було стерти зв’язок із ТзОВ «Олбудімпекс», який роками не сплачував за орендну землі до бюджету Трускавця. Втім рейдери пішли ще далі і спочатку перейменували ТзОВ «Олбудімпекс» на ТзОВ «Екселенс-Буд», а власником став киянин Віталій Міщенко, який володіє ще майже сотнею підприємств, частина з яких знаходиться в одному й тому ж офісі у столиці. Проте вже станом на зараз в «Олбудімпексу» анульований податковий номер, а «Екселенс-Буд» існує самостійно протягом п’яти місяців.

Своєю чергою Марина Прихідько також має у власності ще одну компанію –  ТзОВ «БК будівельні технології ХХІ». Саме до цієї фірми має безпосередній стосунок депутат Трускавецької міськради від ВО «Свобода» Юрій Наконечний, який працює там директором з фінансово-економічних питань. Другим власником фірми є створена два місяці тому будівельна компанія «Новбуд-1», гендиректором якої є брат депутата-свободівця Володимир Наконечний, а власником є їхній батько – Осип Наконечний. Тому саме останньому належить ТзОВ «БК будівельні технології ХХІ», який має у власності 99% акцій підприємства.

Основний вид діяльності ТзОВ «БК будівельні технології ХХІ» вказаний як неспеціалізована оптова торгівля. Втім фірма також може займатись підготовчими роботами на будівельному майданчику, організовувати й безпосередньо будувати житлові і нежитлові будівлі.

Відтак депутата Юрія Наконечного, який до того ж є головою земельної комісії Трускавецької міськради, підозрюють у лобіюванні бізнес-інтересів, адже саме з його ініціативи у мерії розглядали земельне питання на користь ТзОВ «Нові технології девелопмент».

«Це звернення щодо землі на вул. Бандери висунув представник «Свободи», депутат Юрій Наконечний, який очолює земельну комісію. А міська рада, маючи від того певний зиск, підтримала це рішення. Адже заступник міського голови Олексій Балицький є також представником «Свободи», голова міської партії і обласний депутат… Це земельне питання – класична рейдерська схема», – наголосив Петро Іванишин.

Протекція рейдерів у міськраді Трускавця

Львівський портал звернувся до міського голови Трускавця Андрія Кульчинського, однак коментувати ситуацію, що виникла довкола земельної ділянки на вул. С. Бандери, 31, він спочатку відмовився. Натомість запевнив, що відповіді на всі питання надасть у письмовому вигляді.

Згодом у відповіді на інформаційний запит Львівського порталу Андрій Кульчинський зазначив, що дозвіл на розробку документації ТзОВ «Нові технології девелопмент» міська рада Трускавця видавала виключно в межах чинного законодавства: компанія подала необхідний пакет документів, які також засвідчували її право власності на будівлю на цій земельній ділянці. Втім про те, що на вул. С. Бандери, 31 знаходяться лише залишки фундаменту, а не повноцінна споруда, Кульчинського, здається, не бентежить, адже як він наголосив, «перевірка фактичного стану ділянки не входить до компетенції мера».

Також у відповіді вказано, що ніхто із депутатів Трускавецької міської ради не заявляв про конфлікт інтересів під час голосування за це земельне питання.

«Я не володію інформацією про те, що депутат Юрій Наконечний має стосунок до ТзОВ «Нові технології девелопмент». Із документів, поданих у Трускавецьку міську раду, такого зв’язку не вбачається. Ще раз наголошую, що орган місцевого самоврядування діє тільки у межах закону. Компетенція ради щодо вивчення історії діяльності юридичної особи-заявника обмежується тільки тими документами і відомостями, які така особа зобов’язана надати. А рада згідно з законом вправі вимагати прийняття відповідного рішення.

Наголошую на тому, що Трускавецька міська рада є безсторонньою і знаходиться поза межами локального бізнес-конфлікту, у який її намагаються втягнути», – йдеться у відповіді Андрія Кульчинського.

Також Львівський портал зв’язався з заступником міського голови Трускавця Олексієм Балицьким. Він теж наголошував, що порушень під час розгляду питання щодо земельної ділянки не було.

«Поступила заява від компанії, її розглянули на профільній депутатській комісії, депутати підтримали і винесли питання на розгляд сесії. Вже потім журналістські розслідування тут набагато більше роботи зробили, ніж будь-яка інша структура… Журналісти провели розслідування, і тепер є якась інша інформація, думка, погляд. Як це буде доведено, депутати будуть приймати рішення… Якщо щось не буде відповідати чинному законодавству України, будуть зауваження, то візьмемо їх до уваги», – зазначив Олексій Балицький.

Водночас він підкреслив, що у ТзОВ «Нові технології девелопмент» була необхідна документація, яка підтверджувала право власності на нерухомість, яка знаходиться на вул. С. Бандери, 31. Однак Олексій Балицький визнав, що ніхто у мерії не знав, що саме розташовано на цій ділянці.

«До нас прийшли документи в міську раду, в яких йдеться, що чоловік купив об’єкт нерухомості, заплатив за нього кошти, є на цей об’єкт технічна документація…

Напевно, що там є якийсь зруйнований старий фундамент, бо щось фірма купила, не могла ж вона купити кота у мішку. Якщо розібратися, то все відповідало чинному законодавству. Так, дійсно, ми не ходили, не копали і не перевіряли, чи є там фундамент, чи нема. Але тепер навіть фундамент чи два-три блоки визнають як незавершене будівництво. Зараз я не готовий давати якісь ще коментарі з цього приводу, буде розгляд цього питання на профільній депутатській комісії, буде обговорення, і буде прийняте відповідне рішення», – додав Олексій Балицький.

Своєю чергою екс-мер Трускавця Руслан Козир зауважив, що пояснення Олексія Балицького є необґрунтованими, а сама видача дозволу на виготовлення технічної документації на землю є нічим іншим, як змовою керівництва міської ради.

«Якщо Олексій Балицький як представник влади вважає, що будівельне сміття або залишки фундаменту є об’єктом нерухомості, тоді про що тут взагалі можна говорити? От ви завтра виїдете на смітник, скажете, що там є купа сміття, і тому воно є об’єктом нерухомості, наприклад, на 1000 кв м. Хіба це нормально? Таке пояснення чиновника – його спроба так поглумитись над кимось чи як?

Це питання взагалі не можна було виносити на голосування. Про це прекрасно знав міський голова, будучи депутатом Трускавецької міськради ще у 2002 році. Це голосування взагалі би не відбулося, якщо б його не «благословили» місцеві можновладці. Як мешканець міста можу констатувати, що це є чітка змова, стійка злочинна схема. Тепер цим мають займатись уповноважені правоохоронні органи», – підкреслив Руслан Козир.

Ще одним пікантним моментом у цьому земельному конфлікті є і те, що відразу поруч із ділянкою на вул. С. Бандери, 31, розташована ще одна, площею 0,28 га, на якій розміщені виробничі приміщення. Її власником є екс-мер Трускавця Лев Грицак (2002-2010 рр.), який збирається продати цю землю також під будівництво багатоповерхівки. Тому цілком імовірно, що ці дві ділянки, загальна площа яких становитиме вже 0,47 га, згодом продадуть одному і тому ж забудовнику, а в самому серці Трускавця з’явиться черговий житловий комплекс.

Цікавим фактом є також і те, що теперішній мер Трускавця Андрій Кульчинський, який є представником «Самопомочі», завжди був близьким із Левом Грицаком, вихідцем із Партії регіонів. Грицак володіє санаторієм «Карпати», а також, за неофіційними даними, свого часу навіть фінансував місцеві осередки «Свободи». У цьому санаторії раніше працював і сам Олексій Балицький.

«Вони (Балицький і Кульчинський, – ред.) теж дружили… Тому вони є в парі і спільно працюють, хоча той – у «Свободі», інший – у «Самопомочі». Це є люди, які прийшли в політику задля заробітку грошей. Вони не є тими людьми, які прийшли комусь допомогти чи вирішити у місті якісь проблеми. Це є заробітчани, які використовують політику для власного збагачення, для того, щоб дорватися до «корита», – говорить Петро Іванишин.

Як бачимо, механізм отримання землі в самому центрі Трускавця є добре продуманим. А працюючи над цим матеріалом, стало більш, ніж очевидно, що реалізація цієї схеми не відбувається без відома керівництва міської ради. Тобто без мера та його заступника – представників «Самопомочі» і «Свободи». Чи не надто дивна коаліція партій (які відверто антагонізують на усіх рівнях) вимальовується у Трускавці? А, може, навпаки дивуватися немає чому, коли йдеться про взаємовигідну земельну боротьбу? Одним словом, політика політикою, але коли мова ведеться про вигідні бізнес-пропозиції у самому серці курортного міста, «Свобода» і «Самопоміч» раптово стають дружньою коаліцією. Питання лише в тому, яку користь від цього політичного кровозмішення отримає громада Трускавця?

Фото:  Etcetera Media, dengi.ua, truskavets.pro

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *