ОСТАННІ НОВИНИ

Отримати субсидії: як уряд допоможе пережити зиму

Катерина МІЩУК

|

Уряду вдалося домовитись з міжнародними кредиторами, домогтися максимально низького підвищення ціни на газ і врятувати країну від дефолту. Замість 60% зростання ціни на газ, на якому наполягав МВФ, уряд домовився про 23,5%.

З 1 листопада платитимемо 8 550 грн за 1 000 куб. м.Зобов’язання підвищувати ціну і вирівнювати її для всіх споживачів (промисловості та населення) стало головною вимогою надання Україні наступного траншу.

Газ чи дефолт

Наступного року Україна має повернути доволі суттєвий зовнішній борг – 400 млрд грн, який накопичувався, в основному, у період з 2006 по 2013 рік. Зрозуміло, що розрахуватися із зобов’язаннями без наступних зовнішніх позик Україні не обійтись. І цю позику може надати МВФ… за умови підвищення ціни газу для населення.

Перемовини тривали понад рік. У компромісах, які пропонував уряд, враховувалося, що підвищення газу до вартості, на якій наполягав МВФ, непідйомне для звичайних громадян.

Усі можливі альтернативи підвищенню тарифів є значно гіршими, як для держави загалом, так і особисто для рівня життя кожного громадянина, – запевняє заступник керівника Стратегічної групи радників з підтримки реформ (SAGSUR) Павло Кухта. Гроші МВФ Україні потрібні для уникнення дефолту та економічної кризи у нинішній період пікових боргових виплат: протягом 2018-2020 років виплати за зовнішнім державним боргом становитимуть близько $18,5 млрд.

Адже, якщо не підвищити ціну на газ, наслідки передбачити легко. Україна оголосить дефолт, який торкнеться всіх: девальвація гривні, інфляція, галопуючі ціни і безробіття.

«Отримати транш МВФ – найкращий варіант для України. Навіть суто з точки зору ефекту для гаманців громадян, – пояснив Павло Кухта. – Вищі тарифи пережити значно легше ніж десятки відсотків інфляції, падіння доходів чи дефіцит бюджету. Адже це означатиме повне згортання державних інвестицій. Подобаються нові дороги? Забудьте про них і насолоджуйтеся звичними поїздками по марсіанському пейзажу. Також буде значне скорочення заробітних плат в бюджетному секторі та соціальних виплат. Приватний бізнес очікує економічний спад внаслідок різкого зниження споживчого попиту та значне погіршення і так вкрай поганих державних послуг. Поліція, «швидка» – зачекайте, що буде, коли в них закінчаться гроші на бензин».

Уряд захистить від подорожчання. Нові субсидійні правила

В Уряді заявляють – зроблять все, аби підвищення ціни на газ вплинуло на незахищені верстви населення. «Це вимушений крок, щоб країна могла далі розвиватися, – сказав Володимир Гройсман. – Але держава захистить тих, хто потребує її допомоги – малозабезпечені громадяни отримають субсидію на сплату житлово-комунальних послуг. А вже з січня 2019 року в Україні запрацює монетизація субсидій. Українці будуть отримувати від уряду «живі» гроші для оплати комунальних послуг. Все, що буде заощаджено завдяки розумному споживанню енергоресурсів, залишатиметься людям».

Щоб допомогти українцям пережити підвищення вартості газу, уряд посилює соціальний захист. Так у проекті держбюджету на 2019 рік на субсидії мешканцям Львівщини передбачено 5 млрд. гривень, – повідомив начальник відділу житлових субсидій та допомог департаменту соціального захисту населення ЛОДА Василь Гельбич. Уже зараз, за інформацією посадовця, допомогою держави при оплаті рахунків за газ уже точно скористаються 130 тисяч сімей з області

Задля посилення соціального захисту людей уряд вніс низку змін до порядку призначення субсидій, що спрощують отримання цієї допомоги.

– субсидія призначатиметься на загальних умовах тим людям, за яких роботодавець не сплачує єдиний соціальний внесок (ЄСВ);

– субсидії зможуть отримати безробітні – потрібно лише стати на облік;

–  субсидії нараховуватимуть родинам, що опинились у скруті через важку хворобу або важку залежність одного з членів сім’ї

– пенсіонери, інваліди, особи, які втратили годувальника, зможуть отримати субсидію на понаднормову площу (до 30%);

– якщо фактична вартість спожитих послуг менше обсягу обов’язкового платежу, сплачувати потрібно тільки фактичну вартість;

– субсидії зможуть отримати родини сотень тисяч заробітчан, якщо людина сплачує ЄСВ у тій країні, де працює, і надасть відповідне підтвердження;

– до сукупного доходу не враховуватимуться сплачені аліменти та спеціальна бюджетна дотація на вирощування телят.

Також і наступного року буде продовжена програма «теплих кредитів». А з 1 січня 2019 року запрацює Фонд енергоефективності. Сукупно на заміну котлів, утеплення, встановлення лічильників буде виділено 2 млрд грн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *