львівський портал
Скільки платитимеш, студенте?
Рейтинг найдорожчих ВНЗ Львова
У Львові є 26 вищих навчальних закладів, де можуть здобувати спеціальність випускники шкіл. Частина з них є державними, частина – приватними, а ще кілька є філіями національних університетів інших міст України. На жаль, не всім абітурієнтам вдається потрапити на державні місця та навчатися безкоштовно. Більшість студентів платять чималі суми, аби здобути омріяний фах. Львівський портал вирішив з'ясувати, де вчитися найдорожче та за яку спеціальність доведеться заплатити найбільше.

Одразу зазначимо, що рейтинг сформовано виключно за вартістю навчання, а не за їх престижністю чи популярністю серед вступників. Також варто додати, що через велику кількість факультетів у кожному з ВНЗ, до уваги брались лише три найдорожчі спеціальності.

P. S. Мова йде про здобуття кваліфікаційного рівня бакалавр (в середньому – 4 роки навчання). Якщо ви плануєте стати магістром у якісь з цих сфер, вам доведеться сплатити ще більшу суму (і подекуди суттєво більшу).
10 НАЙДОРОЖЧИХ УНІВЕРСИТЕТІВ ЛЬВОВА:
1) Український католицький університет

Це приватний навчальний заклад, навчання у якому є лише платним. За рахунок того, що університет існує на фінансування благодійників, то частині студентів все ж вдається виграти стипендії на навчання та вчиться безкоштовно.

Повна вартість навчання в УКУ коливається в межах 3000 у.о. за рік, частину цієї суми на себе беруть меценати. Відтак найдорожчими спеціальностями у цьому ВНЗ є «Комп'ютерні науки» і «ІТ та бізнес-аналітика». За навчання у цих сферах потрібно платити 49 000 грн за рік, тобто 196 000 гривень за бакалаврат.

Друге місце за вартістю в Католицькому університеті посідає спеціальність «Етика-Політика-Економіка» (Політичні науки) – 28 тисяч за рік (112 000 за 4 роки). Також у трійку потрапила і спеціальність «Соціологія», адже навчання тут вартує 23 тисячі (92 000 за 4 роки).

Заочного навчання тут немає.
2) Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького

Відомий медичний університет, в якому готують медиків не лише з усієї України, а й із-за кордону. Та щоб тут навчатися, потрібно мати чималі заощадження.

Найбільше платять тут майбутні стоматологи – 36 733 гривні за рік. Враховуючи, що навчання тут триває 5 років, то загальна сума виходить 183 665 грн. Спеціальність «Медицина» у цьому ВНЗ є трішки дешевшою (32 107 грн/рік), проте варто врахувати, що тут треба вчитись 6 років, а не 5, тому загальна сума виходить більшою – 192 642 грн. Суттєве капіталовкладення доведеться зробити і тим, хто хоче освоїти фах «Педіатрія» - 31 229 гривень за рік, або 187 374 гривні за 6 років навчання.

На цих спеціальностях заочно навчатись не можливо.
3) Львівський медичний інститут

Третю позицію посідає ще один медичний заклад, але цього разу вже приватний. Додамо, що ВНЗ заснований у 2004 році на основі медичного училища «Медик» та медичного коледжу «Монада», тому кращі випускники цих навчальних закладів можуть вступати до інституту на II- IV курси (тобто трішки зекономити).

Принцип такий же, як і в державного «колеги»: стоматологічний факультет є найдорожчим – 34 тисячі гривень (які при множенні на 5 років навчання дають суму у 170 тисяч). Фах «Медицина» тут вартує 30 000 грн, але вчитись потрібно 6 років, тому навчання обійдеться у 180 000 гривень.

Цікаво, що третя спеціальність у медичному інституті - «Фармація»: 23 тисячі за рік або 115 тисяч за повних 5 років навчання. Проте цей фах можна вивчити і заочно: 8 тисяч/рік чи 40 тисяч/5 років.
4) IT Step University

IT Step University - це перший ІТ-університет в Україні, який спеціалізується на ІТ-освіті. Цьому приватному ВНЗ всього 2 роки, проте від має IV рівень акредитації та видає дипломи про вищу освіту державного зразка.

Зважаючи на вузьку спеціалізацію університету, тут можна здобути лише один фах – «Комп'ютерні науки» (щоправда після ІІ курсу студент вибирає більш точну сферу, яка його цікавить: розробка програмного забезпечення, веб-програмування, веб-дизайн, тощо). Бакалаврські програми тут розраховані на 3 або 4 роки. Якщо навчання триває 3 роки, то ціна питання – 45 тисяч гривень за рік, тобто 135 тисяч всього. Якщо ж навчання триває 4 роки, то воно вартує 40 000 гривень за денне навчання та 32 000 – заочне. Відповідно повна вартість становить 160 000 гривень денне, або 128 000 заочне.

Додамо, що безкоштовно вчитись у цьому ВНЗ не вийде, відповідно і стипендія нікому не світить.
5) Львівський регіональний інститут державного управління Національної академії державного управління при Президентові України

Здебільшого цей навчальний заклад спеціалізується на курсах підвищення кваліфікації для державний службовців різних рівнів, але це не означає, що там не можна навчатись абітурієнтам, які от-от закінчили школу.

Вартість навчання на всіх спеціальностях у цьому ВУЗі (а це менеджмент, економіка і публічне управління та адміністрування) становить 25 600 грн за денну форму або 16 800 – за заочну. Відповідно, якщо помножити цю ціну на 4 роки, які потрібні для отримання ступеня бакалавра, то виходить 102 400 та 67 200 гривень відповідно.
6) Львівський національний університет імені Івана Франка

Найпопулярніший університет Львова без сумніву мав потрапити у десятку цього рейтингу. Цього року більше 25 тисяч абітурієнтів подали заявки до цього ВНЗ, тому й не дивно, що вчитись тут не є надто дешево.

Найдорожчими спеціальностями в ЛНУ є право та міжнародне право – 25 571 грн за денну форму навчання та 17 900 грн за заочну (за рік навчання). Щоб стати бакалавром у цих сферах, за денне навчання потрібно буде заплатити 102 284 гривні, а за заочне - 71 600 гривень.

Також до трійки лідерів цього університету входять інші (окрім міжнародного права) спеціальності факультету міжнародних відносин та германські мови і літератури на факультеті іноземних мов. Їх вартість є однаковою – 23 014 грн/рік за денному форму, тобто 92 056 за 4 роки. Також варто додати, що на факультеті іноземних мов є заочне навчання, ціна якого складає 16 110 гривень за рік та 64 440 за чотири роки відповідно.
7) Львівська національна музична академія імені Миколи Лисенка

Львівська консерваторія є одним з найстаріших у Європі та найстарішим в Україні музичним навчальним закладом. Статусний університет, що випустив не одного визначного диригента, піаніста чи вокаліста, ставить чималі ціни за навчання.

Важливим аспектом є те, що вартість навчання на будь-якій із спеціальностей цього ВНЗ є однаковою. Важко пояснити, з чим це безпосередньо пов'язано, але очевидно одне – це явно спрощує роботу бухгалтерії навчального закладу :)

Відтак, де б ти не навчання у консерваторії, доведеться платити по 25 330 грн за рік навчання на денному чи 23 570 грн за рік на заочному. Відповідно чотири роки бакалаврату коштують 101 320 гривень або 94 280 гривень відповідно.
8) Львівська національна академія мистецтв

Ще один вищий навчальний заклад, який готує спеціалістів творчих професій. Саме за вивчення мистецтва, культурології чи дизайну доведеться заплатити декілька десятків тисяч.

У цьому університеті найдорожче вчитись на факультеті дизайну. Всі його спеціальності коштують 23 500 грн за рік навчання, тобто 94 000 за 4 роки. Щоб стати бакалавром, здобуваючи освіту на факультеті декоративно-прикладного мистецтва, потрібно платити 20 200 грн у рік, а це 80 800 гривень за 4 роки. Також до трійки найдорожчих потрапив і факультет образотворчого мистецтва і реставрації (без спеціальності «Актуальні мистецькі практики»), і ціна навчання тут така ж, як і в попередника: 20 200 та 80 800 грн відповідно.

Додамо, що заочного навчання тут немає.
9) Львівський університет бізнесу та права

Невеликий приватний навчальний заклад, проте популярний серед вступників. Кількість факультетів тут не є великою, тому вартість навчання на кожній з них не сильно відрізняється.

Зазначимо, що лідером в ціновому еквіваленті є спеціальність «Міжнародні відносини суспільні комунікації та регіональні студії» (факультет міжнародних відносин). Вартість навчання тут за 4 роки бакалаврату становить 92 400 грн. Наступною за вартість спеціальністю є «Право» - 83 540 гривень за 4 роки як за денне, та і за заочне навчання. Третє місце посідають усі решта фахи, бо їх ціна однакова: 55 240 гривень за 4 роки навчання і на денній формі, і на заочній.
10) Національний університет «Львівська політехніка»

Львівська політехніка приймає чи не найбільшу кількість вступників, адже кількість спеціальностей тут найрізноманітніша. Цікаво, що, не зважаючи на більш технічний профіль університету, такі напрямки не є найдорожчими.

Найбільше у Львівській політехніці платять майбутні правники. Щоб стати бакалавром інституту права та психології, потрібно викласти 85 970 гривень за денне або 46 400 гривень за заочне навчання. Другу і третє сходинки посідають фахи інституту архітектури цього ВНЗ. «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація» і «Архітектура та містобудування» коштують за 4 роки до 76 580 грн та 41 300 грн відповідно.
Так, перших десять навчальних закладів названо, проте Львівський портал вивчав вартість навчання у всіх ВУЗах міста, тому вирішив розповісти про ціни усюди. Вони проводжують йти у порядку спадання ціни, тому це таке своєрідне продовження рейтингу :)
11) Львівський інститут медсестринства та лабораторної медицини імені Андрея Крупинського

Найдорожчими спеціальностями тут є фахи «Лабораторна діагностика» та «Сестринська справа». Вартість навчання на бакалавраті тут коштує 79 600 грн та 78 000 грн відповідно. Зрозуміло, що заочного навчання тут немає.

12) Національний лісотехнічний університет України

Лісотехнічний університет за 4 роки навчання найбільше бере з майбутніх дизайнерів (інститут деревооброблювальних технологій і дизайну) – 74 750 за чотири роки денної форми і 38 000 заочної. Наступним фахом є «Архітектура та містобудування» - 74 750 денної форми (заочної нема). Третє місце розділяють «Лісове господарство» та «Садово-паркове господарство» - 70 550 грн та 49 350 грн відповідно. Ці три спеціальності входять до інститут лісового і садово-паркового господарства.

13) Львівський державний університет внутрішніх справ

Як і в багатьох інших університетах, лідером по ціні є юридичний факультет, спеціальність «Право». За 4 роки денного навчання треба заплатити 72 тисячі, а заочного – 40 тисяч гривень. Стати психологом тут можна за 43 800 та 28 800 відповідно. Усі решта спеціальності цього ВНЗ мають однакову ціну: 41 840 денне навчання та 25 600 заочне.

14) Львівська філія Київського національного університету культури і мистецтв

Здебільшого тут навчаються випускники коледжу культуpи і миcтецтв, але вищу освіту тут може здобути кожен. Вартість навчання коливається в межах від 13 до 17 тисяч в рік. Відповідно 4 роки для досягнення рівня бакалавра обійдуться від 52 до 68 тисяч гривень.

15) Львівський державний університет фізичної культури

У цьому спортивному навчальному закладі найдорожче вивчати спеціальність «Фізична терапія, ерготерапія». Чотири роки навчання на однойменному факультеті коштує 66 000 денної форми та 39 600 заочної форми. На другому місці є «Фізична культура і спорт» (57 200 і 38 400 грн), а на третьому – «Туризм» (46 200 і 33 000 грн).

16) Львівський державний університет безпеки життєдіяльності

Державний навчальний заклад найбільше бере за викладання філології, зокрема германських мов. Чотири роки навчання коштують біля 60 тисяч гривень. Потім йдуть всі спеціальності пожежної безпеки – 51 050 за денне навчання і 38 060 за заочне. Третіми у списку найдорожчих спеціальностей залишаються «Комп'ютерні науки» - 51 050 та 37 130 відповідно.

17) Львівський навчально-науковий інститут ДВНЗ «Університет банківської справи»

Інститут банківської справи набирає студентів всього на 5 спеціальностей, вартість яких за чотири роки сягає 60 тисяч гривень або 36 тисяч, якщо вчитись на заочному. Лише одна спеціальність «Соціальне забезпечення» є трішки дешевшою – 50 тисяч гривень за всі роки бакалаврату.

18) Львівський інститут менеджменту

Навчальний заклад набирає студентів лише на 2 спеціальності: «Менеджмент» і «Маркетинг». Відповідно ціна першої – 56 400 грн за 4 роки денного навчання та 38 400 грн заочного, а другої – 47 200 за 4 роки денного навчання за 37 200 заочного.

19) Львівська філія Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту

У цьому університеті у Львові можна на денній формі навчатись лише на 2 спеціальностях, відповідно дорожчою з них є «Транспортні технології» (56 200 грн за 4 роки і 35 680 грн заочне),а наступною є «Залізничний транспорт» (43 400 грн і 32 200 грн заочне). Усі решта фахи можна вивчати тільки заочно.

20) Львівський торговельно-економічний університет

Це приватний ВНЗ, в якому немає безкоштовного навчання. Найдорожчим тут є юридичний факультет, за 4 роки навчання на якому потрібно заплатити 52 800 грн за денну форму та 47 600 за заочну. За «Міжнародні економічні відносини» платять 50 000 та 43 600 відповідно. Третє місце розділяють «Туризм» та «Готельно-ресторанна справа» – 50 000 та 39 200 гривень.

21) Львівський навчально-науковий інститут Ужгородського національного університету

Невеличка філія Ужгородського університету приймає студентів на досить малу кількість спеціальностей. Всі вони є недорогими: від 13 до 17 тисяч гривень за рік навчання, тобто рівня бакалавра тут можна досягнути за 52 – 68 тисяч гривень. Заочна форма навчання є нижчою в середньому на 15%.

22) Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнології ім. С. З. Ґжицького

У цьому навчальному закладі найдорожчим є профільний факультет ветеринарної медицини. Вартість навчання тут за 4 роки – 49 тисяч гривень (заочної форми немає). Наступною спеціальністю є «Право» – 48 000 за денне і 43 200 за заочне навчання. Вартість навчання на всіх решта спеціальностях є більш-менш однаковою: 36 тисяч за 4 роки денного і 31 тисяча заочного.

23) Українська академія друкарства

Найбільше у цьому ВНЗ платять студенти «Дизайну» та «Образотворчого мистецтва, декоративного мистецтва, реставрації», а це 47 520 грн за 4 роки денного і 22 040 грн за 4 роки заочного навчання. Наступною за вартістю йде спеціальність «Журналістика» - 38 640 і 23 200 відповідно. Третє місце посідають одразу три фахи: «Облік і оподаткування», «Маркетинг» і «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність». Їх ціна – 36 360 гривень і 24 000 гривень.

24) Львівський інститут Міжрегіональної академії управління персоналом

Львівська філія академії найбільше бере за викладання права – 41 200 грн за 4 роки навчання на денній форму і 32 000 за 4 роки навчання на заочній форму. Другу сходинку займає психологія (30 400 і 25 200), а третю – менеджмент ( 30 400 і 24 400).

25) Львівський інститут економіки і туризму

Один з найменших державних навчальних накладів Львова. Можливо саме через це тут вчитись досить дешево: вартість всіх спеціальностей сягає 10 тисяч за рік на денному і 9 – на заочному. Відтак бакалавром цього інституту можна стати за 40 та 36 тисяч відповідно.

26) Національна академія сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного

Курсанти Академії сухопутних військ навчаються у цьому навчальному закладі лише безкоштовно, платна форма навчання тут не передбачена.
Ну що, ви шоковані від цін? А тепер видихайте, заспокоюйтесь і радійте, що живете в Україні. Адже здобувати вищу освіти у інших країнах Європи переважно коштує значно більше. Десятки тисяч злотих, євро та фунтів летять на рахунки університетів, проте ніхто не скаржиться. Всі розуміють, наскільки це важливо.

Так, вища освіта – це дорого, але ж ми всі розуміємо, що у розвиток самого себе потрібно вкладати найбільше…
Автор, верстка - Соломія Григор'єва

Фото: education.ua, google.com.ua/maps, photo-lviv.in.ua