Вибори 2012: Досьє Ірини Сех

Львівський портал

|

«Коментарі» в рамках проекту «Вибори-2012» презентують досьє потенційних кандидатів в народні депутати України по мажоритарних округах.

Сех Ірина Ігорівна

Біографія

Один з найяскравіших на сьогодні кандидатів в нардепи від Львівської обласної організації ВО «Свобода», лідером якої вона є. Також очолює фракцію ВО «Свобода» у Львівській облраді. Фактично є правою рукою та має вплив на голову Львівської облради Олега Панькевича, який є її рідним братом.

Ірина Сех народилсь 1970 року на Бродівщині, Львівська область. В автобіографії зазначає – «народилась в патріотичній сім’ї». Після закінчення школи навчалася у Бродівському педучилищі, згодом у Тернопільському педінституті та в ЛНУ ім. Івана Франка на правознавстві. Працювала в школах міста Золочева, Бродів.

За даними ЗМІ, зараз Ірина Сех є директором приватного підприємства «Агенція юридичного захисту», депутат Львівської облради.

Проживає в місті Броди. Одружена, з 42-річним чоловіком Андрієм виховують доньку Дарину, 14 років.

Досьє всіх потенційних кандидатів в народні депутати України по мажоритарних округах Львівщини можна прочитати тут

 Політична діяльність

Із посади заступника директора Бродівської гімназії перейшла працювати помічником народного депутата Олега Тягнибока (з 1998 року, тоді ж і вступила в партію). Спочатку працювала у громадській приймальні, переважно допомагаючи виборцям у вирішенні соціальних питань.

А вже самостійний шлях у політику розпочала на виборах 2002 року, коли ВО «Свобода» у Бродівському районі набрала великий відсоток голосів. Тоді Ірина Сех очолила першу в Україні фракцію ВО «Свобода» – у Бродівській районній раді.

2006-2010 роки –депутат Львівської облради V скликання від ВО «Свобода».

Сьогодні – депутат Львівської облради VI скликання. Очолює найбільшу фракцію, до якої увійшов 41 депутат-«свободівець» (загалом в ЛОР 116 депутатів). 

Окрім того, Ірина Сех очолює комісію з питань екології, природних ресурсів та рекреації, низку тимчасових контрольних депутатських комісій.

За час  депутатства у Львівській обласній раді Ірина Сех відзначилася найбільшою кількістю депутатських звернень і запитів. Комісія, яку вона очолює, – ініціатор найбільшої кількості рішень сесій. Саме з ініціативи фракції ВО «Свобода» вже трьом губернаторам Львівщини висловлювали недовіру. Двоє з них – Василь Горбаль, Михайло Цимбалюк, – не протримались на посаді і року. Останньому, до речі, І. Сех запропонувала навіть застрелитись і таким чином спокутувати свою провину.

«Після того, як Ви не виконали своїх обіцянок, за правилами офіцерської честі, Ви мали би приставити пістолет до скроні»,- заявила під час сесії облради І. Сех, звинувачуючи М. Цимбалюка у тому, що не попередив провокації та масові сутички під чассвяткування 9 травня у Львові.

Керувала І. Сех і «облавою» на кабінет М. Цимбалюка.  Тоді очільника області після подій 9 травня просто змусили в присутності депутатів облради написати заяву на звільнення.

Чинному губернатору Львівщини Михайлові Костюку Сех теж передбачила коротке політичне життя. Йому Львівська облрада вже висловила недовіру.

Звинувачували її і в груповому порушені громадського порядку 11 квітня 2011 року, під час приїзду президента Віктора Януковича до Львова. Тоді близько 80 пікетувальників почали організований наступ на міліцейський кордон, щоб проникнути в приміщення, де відбувалось засідання регіонального комітету по економічним реформам. Сех тоді безпосередньо була в центрі подій, за що їй «світило» до 6 місяців арешту.

З активною політичною діяльністю та критикою влади зі сторони І. Сех пов’язують «погром», який невідомі зловмисники вчинили в її будинку. Перед тим вона неодноразово заявляла, що за нею, як і за більшістю її однопартійців постійно стежать та чинять тиск на бізнес.

З діяльністю екологічної комісії, яку очолює Ірина Сех, пов’язані два чи не найприбутковіші інвестиційні проекти у Львівській області. Йдеться про будівництво сміттєпереробного заводу та рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища, а також розробку родовищ сланцевого газу на території Львівщини. З ініціативою не давати дозволу на розробку родовищ сланцевого газу Олевського родовища, яке проходить по території області, виступила Ірина Сех. Своє рішення облрада мотивувала невиконанням компанією «Нафтогаз Україна» своїх фінансових зобов`язань перед областю в минулому році. У розробку родовищ сланцевого газу сподівалися залучити $ 100 млн інвестицій. Цікаво, що раніше І. Сех підтримувала видобуток сланцю, як альтернативу російському газу, проте пізніше заявила, що центральна влада хоче усунути органи місцевого самоврядування від контролю над проектом і почала «перейматись» екологічними наслідками такої діяльності.

Авторству Ірини Сех також належать програми профілактики і запобігання поширенню пияцтва серед населення області. Вона запропонувала відновити діяльність  реабілітаційних центрів для алкоголіків і навіть видати книжку «Історія пияцтва на Галичині».

З іншого боку як публічний політик та лідер фракції Ірина Сех  змушена відбілювати репутацію партії, адже регулярно спливають факти як не кримінального минулого «свободівців», то затримання представників “Свободи” за хабарі чи управління транспортом у нетверезому стані та шарпанину з працівниками ДАІ тощо.

Щодо парламентських виборів 2012 року, то Ірина Сех припустила, що саме вона очолить виборчий штаб у Львівській області.  Місцеві експерти також припускають, що І.Сех може балотуватися в рідному Бродівському районі.

Бізнес

 Сама Ірина Сех є засновником та директором ПП «Агенція юридичного захисту», яке надає юридичні консультації. Проте більше уваги привертає бізнес її чоловіка – Андрія Сеха, який очолює МПП «Топаз».

Депутати від фракції Партії регіонів заявили, що Ірина Сех, будучи головою екологічної комісії, «кришує» контрабандне вивезення лісу її чоловіком. Зокрема, голова фракції Партії регіонів у ЛОР Ігор Грищук заявив, що «Топаз» незаконного вирубує дуб, а для приховування кінців переробляється на підприємствах Волині та Рівненщини. Потім дуб переправляють за кордон з метою отримання «довгого долара».

Про те, що представники «Свободи» прикривають свої інтереси темою захисту екології та незаконними вирубками лісів заявляв і колишній керівник комунального підприємства Львівської обласної ради «Галсільліс» Павло Котик. Останнього, до речі, з ініціативи «свободівців» всіма можливими шляхами таки вдалося зняти з посади.

Поки Ірина Сех заявляє про репресії, політичні переслідування і збирається в суді захищати своє чесне ім’я, податкова вже взялась перевіряти підприємство «Топаз».

 Цитати

Про бюджет ВО «Свободи» на виборах 2012 року:

«Бюджет ще не рахували. Якщо будуть узгоджені дії (у межах Комітету опору диктатурі, – ред.) і будуть спільні кандидати на мажоритарних округах, звичайно, що цей бюджет буде менший. І звичайно, що потрібно економити кошти. На сьогодні, знаємо, працюють з тими людьми, які нас підтримували (фінансово, – ред.) роками, щоби такої підтримки не було. Важко, і прорахувати бюджет неможливо. Готуємось до найгіршого… що буде багато репресій і всього решта, а треба буде багато депутатів».

Про масові заворушення 9 травня на Пагорбі слави:

«У могилах всі рівні! «Свобода» з мертвими не воює. Львівська громада дала тягла приїжджим провокаторам. Історію мусимо знати на Сході і на Заході… Мусимо її знати і вчити. Те, що ми були обмежені в знанні нашої історії – проблема тієї влади, яка була впродовж тривалого часу в Україні».

Про суспільно-політичну ситуацію на Львівщині та голову ЛОДА Михайла Костюка:

«Влада взялася за бунтівну Львівщину, за ту територію нашої держави, де демократичні процеси завжди були першочерговими. Львівщина завжди була п’ємонтом національно-демократичних процесів, завжди ухвалювала рішення, які необхідно було приймати в певних суспільно-політичних умовах. Режим взявся за опозиційні ради Львівської області, за опозиційних депутатів, які відстоюють інтереси своїх виборців». 

«Сьогодні ми багато говоримо про політичні аспекти діяльності голови обласної державної адміністрації та виконавчої влади загалом. Нічого дивного в цьому немає – якої політики ще можна було чекати від призначеного окупаційною злочинною владою її представника на Львівщини».



 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *