ОСТАННІ НОВИНИ

Польща ускладнить порядок отримання карти поляка

Андрій Котенський

|

Польща анонсувала ускладнення порядку отримання карти поляка, що раніше був спрощений. Про це повідомляє Суспільне із посиланням польське видання Rzeczpospolita.

Зміни у міграційній стратегії уряду Дональда Туска мають стати «відповіддю на повідомлення про зловживання у процесі репатріації та видачу «карт поляків». Зокрема, йдеться про зловживання, пов’язані з використанням заявниками підроблених документів для підтвердження польського походження.

Зараз, щоб отримати документ, заявнику потрібно довести наявність родичів польської національності за прямою висхідною лінією (мати, батько, бабуся, дідусь або двоє з прабабусь і прадідусів). Карта також видавалася людям, які брали активну участь у польських організаціях не менше трьох років.

Люди, які подали таку довідку в консульстві, не потрібно було доводити польське походження. Однак у звіті Центру міграційних досліджень за червень 2022 року вказується, що із 162 тисяч карток (дані зібрані 7 років тому) менш як 7 тисяч (4%) дісталися людям без польського походження, які подали довідку, зазначає видання.

Крім того, Польща також планує ускладнити процес набуття громадянства для володарів «карти поляка». Тепер до списку вимог повернеться обов’язкове знання польської мови.

Як пише Rzeczpospolita, сьогодні понад 206 тисяч осіб є володарями «карти поляка» – найбільше карток було видано білорусам та українцям.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *