ОСТАННІ НОВИНИ

На Херсонщині подружжя та їхній спільник шпигували за ЗСУ

Наталія Жолинська

|

Правоохоронці затримали російських агентів на Херсонщині, які шпигували за місцями зосередження особового складу та військової техніки Сил оборони. До складу агентурної групи входило подружжя та їхній спільник, місцевий житель. Про це повідомили у пресслужбі СБУ.  

За даними слідства, сімейна пара збирала координати місць найбільшого зосередження особового складу та військової техніки українських захисників. Для цього вони регулярно обходили місцевість та приховано фіксували геолокації Сил оборони.

Якщо російські шпигуни виявляли військовий об’єкт, то намагалися встановити наявну там кількість воїнів та види озброєнь. За таким же алгоритмом діяв їхній спільник. Після розвідувальних вилазок агенти готували «звіти» для свого російського куратора.

Цим куратором виявився родич подружжя з Херсонщини, який на початку повномасштабної війни почав співпрацювати з окупантами, а після звільнення частини території регіону втік до Краснодара (РФ). 

Перебуваючи на території країни-агресора, резидент діяв під керівництвом кадрового співробітника ГРУ. За вказівкою російського спецслужбіста він дистанційно завербував свого брата та його дружину з Херсонщини, а також місцевого жителя. 

Згодом подружня пара агентів намагалася «залягти на дно» і під виглядом переселенців з Херсонської області переїхала до Одеси. Однак усіх трьох російських агентів затримали. У них вилучили мобільні телефони із доказами комунікації з російським ГРУ. 

Правоохоронці повідомили затриманим про підозру (відповідно до вчинених злочинів) за двома статтями Кримінального кодексу України: 

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану); 
  • ч. 3 ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про переміщення або розміщення ЗСУ чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного стану). 

Їм загрожує від 12 років до довічного ув’язнення з конфіскацією майна. 

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *