ОСТАННІ НОВИНИ

МОН підтримало законопроєкт про заборону російської мови на перервах у школах

Наталя Дуляба

|

Міністерство освіти і науки України підтримало законопроєкт, яким хочуть заборонити російську мову на перервах у школах. Про це 11 жовтня повідомив міністр освіти й науки Оксен Лісовий на годині запитань до уряду у Верховній Раді.

«Міністерство освіти цей законопроєкт із деякими зауваженнями підтримало. Хотів би закцентувати, щоб у будь-яких рішеннях, які захищають українську мову, ми передбачили можливість рівноцінного розвитку мов національних спільнот ЄС. Це, безумовно, жодним чином не поширюється на мову країни-агресора [російську], адже всі ми розуміємо, що мова використовується як зброя, як передумова для агресії. Ми дбаємо про мови корінних народів [України], національних спільнот і перш за все – про розвиток української мови», – прокоментував глава МОН.

Зазначимо, що йдеться про законопроєкт №12086, яким хочуть ввести до ЗУ «Про освіту» поняття українськомовного освітнього середовища і змусити керівників освітніх закладів його підтримувати. Серед ініціаторів – нардепка зі Львова Наталія Піпа. Станом на 4 жовтня законопроєкт передали на розгляд профільного комітету Верховної Ради.

За результати моніторингу 2023-2024 Державної служби якості освіти України та Уповноваженого із захисту державної мови встановлено, що під час уроків та перерв спілкуються між собою виключно українською мовою лише 41% учнів.

Відтак група нардепів вирішила на законодавчому рівні зобов’язати учнів і вчителів розмовляти українською мовою не лише на уроках, а й на перервах, на стадіоні та на всій території школи.

«Дуже важливо, щоб використання української мови не закінчувалося 45 хвилинами уроку. Ми маємо позбутися цього умовного правила в головах освітян, учнів та батьків: “Пролунав дзвінок – можна будь-якою мовою” (і ми розуміємо, що ця будь-яка – чомусь російська)», – так прокоментувала законодавчу ініціативу Наталія Піпа.

Водночас депутатка додала, що діти, які погано знають українську вже в першому класі, мають труднощі із подальшим навчанням у школі, відстають у читанні та гірше засвоюють матеріал. Все це також у подальшому відбивається й на результах мультитесту (колишнє ЗНО).

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *