ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські лікарі врятували 18-річного хлопця з деформацією грудної клітки

Наталія Жолинська

|

У Львові хірурги лікарні «Охматдит» успішно прооперували 18-річного Дениса із вродженою вадою розвитку грудної клітки, а саме деформацією третього ступеня. Відтак, хлопцю вставили спеціальні пластини у грудну клітку. Про це повідомили у медзакладі.

Зокрема, під терміном «грудна клітка» мається на увазі кістково-м’язовий каркас верхньої частини тулуба, що захищає внутрішні органи.

Сімʼя із Івано-Франківської області. Про діагноз хлопець дізнався у 16 років, коли звернувся до місцевого лікаря із скаргами на візуальні зміни грудної клітки. Окрім цього у хлопця виявили дихальну недостатність і частково серцеву недостатність, як наслідок діагнозу. Денису порадили робити операцію і направили до Центру дитячої медицини у Львові.

«Воно починає здебільшого проявлятись після п’яти років. А перші скарги зʼявляються у період активного росту. Перший етап у 6 – 7 років, другий у 12 – 13. А ближче до 15 років вада починає прогресувати. У випадку Дениса він відчув симптоми трохи пізніше», – розповів хірург Микола Микита.

Слід зазначити, що хлопця при підйомі по сходах на другий поверх вже була задишка. Все це через неповноцінний обʼєм легень.

«Майже 90% пацієнтів із такою аномалією мають синдром Марфана (генетичне порушення розвитку сполучної тканини). Але в цьому випадку не було жодного змісту його робити, бо це ні на що вже не впливає. Синдром не лікується. А наслідок генетичного порушення – деформацію грудної клітки ми ліквідували», – додав Микола Микита.

Під час операції хлопцю вставили спеціальні пластини у грудну клітку, які за три роки приберуть. Втручання пройшло успішно.

«Після такого втручання хлопець зможе жити нормальним життям і жодних візувальних змін на грудній клітці проявлятись не буде», – наголосив хірург.

Довідка.  

Лійкоподібна деформація грудної клітки – це вроджена аномалія розвитку, при якій спостерігається западіння грудини та передніх відділів ребер. Ця патологія є найпоширенішим типом природженої деформації грудної клітки (близько 90% усіх вроджених деформацій грудної клітки). Зустрічається у 1 на 400 новонароджених, частіше у хлопчиків у співвідношенні 3:1. При цій вродженій ваді пригнічується робота дихальної системи. 

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *