ОСТАННІ НОВИНИ

Журналісти знайшли підтвердження чуткам про жахливу якість продуктів у бойових частинах ЗСУ

Олег Дерев'янко

|

Журналісти NGL.media виявили, що одна з сертифікованих лабораторій Міноборони схвалила постачання 11 тисяч бляшанок тушкованої свинини, де замість м’яса у продукції виявили сухожилля, шкіру та жирову тканину.

Скарги на якість продуктів, якими змушені харчуватися українські бійці на фронті, часто можна зустріти у соцмережах, ще частіше – у приватних розмовах. Проте документально підтвердити справедливість таких претензій складно. Несмачно, неїстивно, бридко – це все оціночні суб’єктивні судження, які залежать лише від того, хто це каже. У різних людей різні смаки, та й армія, тим більше у бойових умовах – не ресторан.

Проте існують і об’єктивні методи контролю якості їжі – зокрема відповідність державним стандартам. Такий контроль мали б здійснювати спеціальні сертифіковані лабораторії у структурі Міноборони.

Принаймні одна з таких лабораторій, як виявили NGL.media, схвалила поставку в ЗСУ майже 11 тис. бляшанок тушкованої свинини, яка просто непридатна до вживання. Мова йде фактично про підміну вмісту у таких консервах, замість м’яса їх наповнюють сухожиллями, шкірою і жировою тканиною.

«Коли нам с**ть в очі, треба принаймні перестати казати, що це дощ»

На початку липня з NGL.media зв’язався Дмитро Власенко, офіцер управління одного з батальйонів, що тримають оборону на Покровському напрямку. Він розповів про погану якість продуктів, які отримує не лише його батальйон.

«Ця проблема глобальна в ЗСУ. Продукти харчування, які [нам] постачають, неможливо споживати, – каже Власенко. – У мене проблеми немає, бо я ці продукти в принципі не їм: отримую і віддаю собакам». Та навіть собакам буває зле від такої їжі, додає він.

Офіцер стверджує, що незалежно від локації якість продуктів залишається стабільно низькою.

«Це централізовані поставки [продуктів], їх отримують всі, де б ми не були – отримуємо цю гидоту», – каже він.

Зараз батальйон Власенка воює під Покровськом – це ключова і найгарячіша ділянка східного фронту, де вже кілька місяців тривають запеклі бої.

«Тут біда кожен день – гинуть найкращі люди, і продовжують гинути в ці хвилини. Люди кладуть життя, а їх особливо за людей не мають у найбільш елементарному – у харчуванні, – журиться Дмитро. – Так далі не може тривати. Люди здоров’я втрачають від цієї їжі. Молоді хлопці по 25-30 років, які воюють – в роті вже зубів не мають».

Найбільше нарікань на м’ясні та рибні консерви, що є основою харчування військових під час виконання бойових завдань.

«Ми живемо майже на консервах», – розказує журналістам ще один військовослужбовець вже з Запорізького напрямку, який просив зберегти його анонімність.

Дмитро Власенко пояснює, що коли люди виконують завдання в польових умовах, де нема можливості приготувати їжу, то замовляються консерви: тушене м’ясо, риба.

«Вони не псуються, можна відкрити, підігріти на вогні і з’їсти. Але ці консерви [які нам привозять] – у них вода, замість м’яса – шкіра тварин, сардини чи кілька в томаті – взагалі отрута. Не відповідають [консерви] ані смаковим якостями, ані тому, що вказано на етикетках, наприклад, “вищий гатунок”», – зазначив він.

NGL.media опитали низку військовослужбовців різних родів військ на різних напрямках фронту, які підтвердили закиди Власенка щодо неякісних консервів. Проте, на відміну від нього, вони готові говорити лише на умовах анонімності.

«В нас тут [на фронті], хто багато говорить – отримує БР (бойове розпорядження, – ред.) на “нуль”, звідки не повертається», – каже один із співрозмовників.

Дмитро Власенко не боїться говорити відкрито, навіть наполягає на цьому.

«Я відчуваю за собою правду, тому мені чхати. Я це роблю не для своєї вигоди, а для людей. В своїй країні я ще маю боятися говорити правду? – емоційно реагує він на питання про наслідки публікації розслідування особисто для нього. – Мені ці [загиблі] хлопці сняться майже кожної ночі. Гинуть в першу чергу самі чесні і безхитрісні. Для чого? За тушонку бадяжну? Чи за яйця по 17 гривень за штуку? Тому, коли нам всім с**ть в очі, треба принаймні перестати казати, що це дощ».

«Краще раз скуштувати, ніж десять разів почути»

Офіцер стверджує, що звернувся до журналістів лише після невдалих спроб привернути увагу Міноборони до проблеми неякісних харчів.

«Я намагався комунікувати з ДОТ (Державний оператор тилу, – ред.), відправляв їм продукти. Вони мені відписали, що будуть позапланові перевірки влаштовувати, але далі не відповідали», – пояснює він.

Невідомо, чи вплинула наполегливість Дмитра, однак на початку липня Міноборони заявило, що за результатами перевірок не допустило постачання у ЗСУ майже 340 тонн неякісних та небезпечних продуктів, в тому числі понад 240 тонн тушкованої свинини та яловичини.

Найпоширенішою причиною заборони м’ясних тушонок, як випливає з відповіді Міноборони на запит NGL.media, стала надмірна кількість «неспороутворюючих мікроорганізмів», що свідчить про нестерильність виробництва (132,5 т), і недостатність власне м’яса (85,6 т).

Усі продукти, визнані в результаті перевірок неякісними чи небезпечними, постачальники мали б замінити впродовж 48 годин, запевняють в Міноборони. Про відмову від закупівлі продуктів у недобросовісних виробників мова не йде, адже з виробниками угоди укладають компанії-постачальники, а не структури Міноборони.

Після тих перевірок видання призупинило роботу над цим розслідуванням у надії, що ситуація з якістю харчів для ЗСУ виправиться без публічного розголосу. Проте марно. Власенко говорив про незадовільну якість консервів майже у кожній поставці, а батальйон отримує харчі щотижня.

«Краще один раз скуштувати, ніж 10 разів почути. Може тоді краще зрозумієте, чому я бішусь, – одного разу написав Власенко. – Всю “нечисть” зібрав за місяць. Я там вам різних “гостинців” поклав. Не лише тушняк».

Так, у середині серпня редакція отримала посилку з солдатськими консервами: п’ять бляшанок тушкованої свинини різних виробників, паштет, кільку в томатному соусі, дві бляшанки сардин в олії і перлову кашу з яловичиною.

Спершу видання планувало порівняти продукти для ЗСУ з аналогічними, але придбаними на вільному ринку. Первісна гіпотеза полягала у тому, що можливо виробники спеціально здешевлюють продукцію для армії, що прямо впливає на якість. Проте видання не змогло знайти таких консервів у торгових мережах, дрібних магазинчиках чи ринках Львова. В інтернеті можна купити лише три з десяти бляшанок – тушкована свинина «Вербена», сардини «Екватор» та кілька в томаті «Супій». Тому ідея з порівнянням відпала і редакція вирішила спершу самостійно оцінити якість надісланих консервів.

Спільний висновок співробітників NGL.media – дев’ятьом з десяти бляшанок місце у смітнику. Більш-менш прийнятною за смаком, запахом і виглядом виявилася лише перловка з яловичиною.

Проте будь-який суб’єктивний висновок потребує об’єктивного підтвердження. Тому журналісти звернулися у незалежну сертифіковану лабораторію. Таких лабораторій в Україні небагато і коштують їхні послуги дорого, тож вони не змогли замовити експертизу усіх десяти бляшанок. Тому обрали, як найбільш типову, одну – тушковану свинину від ТОВ «Ментеріка».

«Ми беремо тушонку постійно, оскільки просто не маємо альтернативи. У нас люди по 30 днів на позиціях, там окрім тушонки більше нічого особливо не запропонуєш для харчування», – каже Дмитро Власенко.

Результати незалежної експертизи

Державний стандарт ДСТУ 4450:2005 на консерви м’ясні «М’ясо тушковане» впроваджено ще 2006 року. Дотримання цих вимог обов’язкове для усіх виробників, а самі консерви не можна продавати та споживати без підтвердження відповідності ДСТУ державними акредитованими лабораторіями. Саме в одній з таких лабораторій – київському Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи – редакція і замовила експертизу.

Для повноцінного висновку експерти мають проаналізувати вміст не менше восьми консервів однієї партії. П’ять бляшанок Дмитро Власенко взяв одним пайком зі складу продслужби свого батальйону, ще три бляшанки з тієї ж партії надали його побратими. Загалом у цій поставці батальйон отримав від постачальника 151,2 кг (288 бляшанок) тушонки виробництва ТОВ «Ментеріка», виготовленої 10 серпня 2023 року.

Результати експертизи підтвердили найгірші припущення. Фахівці Державного НДІ з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи дійшли висновку, що надані їм зразки консерви «Свинина тушкована» не відповідають ДСТУ за органолептичними та фізико-хімічними показниками. Це означає, що такі консерви не можна продавати чи споживати.

Якщо конкретніше, то експерти підтвердили, що масова частка м’яса з жиром у тушонках ТОВ «Ментеріка» становить лише 22,4%, хоча за стандартом цей показник мав би складати не менше 59%. При цьому у ці 22,4% «м’яса» входить і груба сполучна тканина (шкіра, сухожилля, зв’язки тощо), якої там не мало б бути взагалі. До всього, ще й вміст солі перевищує допустимий. При цьому масова частка жиру у цих консервах становить менше 14%, хоча ДСТУ допускає цей показник до 35%. Таким чином понад 60% вмісту бляшанки складає вода – точніше ріденький бульйон.

Ймовірна фальсифікація декларації якості і протоколу випробувань

За умовами держконтрактів кожну партію м’ясних і рибних консервів перед постачанням в ЗСУ перевіряє на відповідність ДСТУ одна з трьох лабораторій Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Міноборони – це військові частини А3466, А0873 та А0510. Спеціалісти цих лабораторій відбирають зразки для аналізу на складах постачальника і якщо за результатами дослідження продукт не відповідає ДСТУ – постачальник впродовж 48 годин мав би замінити усю партію і сплатити штраф у 20% вартості.

У декларації якості виробника на проаналізовану партію тушкованої свинини вказано, що відповідність ДСТУ підтверджена протоколом випробувань лабораторії безпечності харчових продуктів в/ч А3466. Проте експертний висновок державного НДІ переконливо свідчить, що тушонка не відповідає ДСТУ. Тобто або компанія-постачальник ТОВ «Трейд Граніт Інвест» разом з виробником ТОВ «Ментеріка» брешуть про позитивний висновок лабораторії Міноборони, або у цій лабораторії сфальсифікували результати досліджень на користь постачальника і виробника.

При цьому мова йде про партію майже 11 тисяч 525-грамових бляшанок загальною вартістю 1,38 млн грн.

Кілька тижнів тому видання попросило Міноборони надати копію протоколу випробувань лабораторії безпечності харчових продуктів в/ч А3466 і пояснити яким чином ця лабораторія допустила постачання неякісної тушонки. Відповіді від Міноборони редакція так і не отримала, хоча у випадках, що стосуються якості продуктів, на відповідь передбачено не більше 48 годин.

У прес-службі Міноборони лише запевняють, що Центральне управління контролю якості досі опрацьовує наш запит і «як тільки його опрацюють – ми вам надішлемо».

Хто контролює якість продуктів в армії

Якість усієї нелетальної продукції, що постачається для ЗСУ, контролює спеціальний підрозділ Міноборони – Центральне управління контролю якості, якому підпорядковується Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини. Саме це управління контролює якість продуктів.

До кінця 2023 року Центральне управління контролю якості Міноборони очолював полковник Олександр Фидина. Ймовірно, однією з причин його відставки став скандал з неякісними турецькими куртками для ЗСУ.

Фидину на посаді начальника Центрального управління контролю якості замінив полковник Ігор Лещенко, якого мобілізували в Міноборони з крісла керівника двох підприємств потужного агрохолдингу «МХП»: птахофабрики «Вінницький бройлер» і ТОВ «Вінницька птахофабрика». При цьому високу посаду у структурі Міноборони полковник Лещенко суміщає з керівною посадою в «МХП» – формально за мобілізованими зберігається попереднє місце праці і посада.

Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Міноборони вже декілька років очолює полковник Олександр Цвіліховський. Він професійний військовослужбовець і працює на різних посадах в управлінні багато років. Наприклад, у 2016 році Цвіліховський працював у військовій частині А3466 – тій самій лабораторії, яка видавала протокол відповідності на партію неякісної тушонки виробництва ТОВ «Ментеріка».

Зараз військовою частиною А3466 командує підполковник Михайло Калабський.

Компанії, задіяні у постачанні неякісної тушонки

Уже згадуваного вище виробника тушкованої свинини ТОВ «Ментеріка» заснували у 2021 році правники київської юридичної компанії «Флагман», яка зокрема спеціалізується на «реєстрації юридичних осіб, легалізації їх діяльності та взаємодії з органами державної влади». Засновником ТОВ «Ментеріка» виступив керуючий партнер «Флагмана» Володимир Пальчик, а директором став керівник корпоративного відділу Віталій Дутов. Вони обидвоє фігурують як засновники і керівники сотень компаній. Наприклад, номер телефону ТОВ «Ментеріка», який Пальчик зазначив при реєстрації, мають ще близько двох тисяч компаній.

За півроку після заснування ТОВ «Ментеріка» його власником і директором став киянин Володимир Мартиненко. Компанія зайнялася виробництвом м’ясних косерв на виробничих потужностях у промисловій зоні Києва.

В актуальному асортименті продукції «Ментеріки» на маркетплейсахProzorro Market та у соцмережах немає тушонки, яку постачають в ЗСУ.

У розмові з NGL.media Володимир Мартиненко заявив, що якість усієї продукції його компанії підтверджена належними експертизами, проте відмовився надати ці документи. При цьому він наголошує, що у «Ментеріки» нема прямого контракту з ЗСУ.

«До нас приїхали [посередники], заплатили гроші, ми дали [тушонку], а далі куди хочуть – туди продають. Я ж не знаю куди вони її продають», – сказав Мартиненко.

Посередники, про яких він каже, це київське ТОВ «Мейлет Фаст». Ця компанія також зареєстрована юристом і «серійним підприємцем» Віталієм Третяком. Наприкінці минулого року Третяк передав компанію у власність Тетяні Білошицькій, а вже за тиждень вона підписала угоду на постачання м’яса з ТОВ «Трейд Граніт Інвест» – саме ця компанія постачає продукти бійцям ЗСУ на Покровському напрямку, в тому числі і батальйону Дмитра Власенка.

Власниця компанії-посередника «Мейлет Фаст» Тетяна Білошицька знімає з себе відповідальність за якість консерв. За її словами, ТОВ «Трейд Граніт Інвест» перед тим, як купувати тушонку, зверталося в Міноборони і отримало позитивний висновок експертизи.

«Виробник поставив товар на склад, наприклад, мені. “Трейд Граніт Інвест” хоче купити цей товар, перед тим, як купити, він пише лист-запит на держслужбу. Приходить людина від держслужби з цим листом, відбирає зразки і їде в лабораторію, де робить експертизу і відповідає “Граніту”. “Граніт”, маючи на руках офіційні документи, каже до мене “Ок”, я куплю у вас тушонку», – роздратовано пояснює Білошицька. – Така процедура по всім продуктам і відбувається вона тільки з погодження держслужби».

Київська компанія «Трейд Граніт Інвест», яка безпосередньо відповідає за постачання харчів ЗСУ на Покровському напрямку, також зареєстрована за адресою масової реєстрації. Створена менше трьох років тому компанія офіційно займається понад 80 видами діяльності, серед яких є розвідувальне буріння, виробництво продуктів нафтопереробки і навіть виробництво панчох. Власницею компанії є Юлія Павліченко, яку пов’язували з впливовим екс-нардепом Олександром Грановським, оголошеним у 2022 році у розшук за підозрою у махінаціях на Одеському припортовому заводі.

«Трейд Граніт Інвест» вже рік отримує гігантські угоди на постачання продуктів для ЗСУ. Станом на зараз Міноборони уклало з цією компанією угоди майже на 7,5 млрд грн. В межах передостанньої угоди вартістю понад 2 млрд грн саме «Трейд Граніт Інвест» поставила батальйону Дмитра Власенка неїстивну тушонку від ТОВ «Ментеріка».

Директорка і власниця «Трейд Граніт Інвест» Юлія Павліченко не відповіла на запит NGL.media про коментар для цієї статті.

Раніше ТОВ «Трейд Граніт Інвест» уже мало певні проблеми з Міноборони. На початку 2024 року компанію відсторонили від постачання продуктів до низки військових частин через виявлений там недовіз харчів на понад 10 млн грн, проте уже незабаром компанію терміново повернули, попри невдоволення військових якістю продуктів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook. 

Фото: NGL.media, АрміяInform

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *