ОСТАННІ НОВИНИ

Кабмін затвердив демографічну стратегію: очікують, що до 2051 українців буде лише 25 млн

Маркіян Рой

|

Кабінет Міністрів затвердив Стратегію демографічного розвитку України до 2040 року. У ній вказано, що за прогнозом Інституту демографії та проблем якості життя НАН, до 2051 року населення України становитиме 25,2 мільйона людей. Про це йдеться у відповідній стратегії на сайті уряду.

«З урахуванням… викликів і загроз, дія яких продовжуватиметься і після завершення бойових дій або припинення чи скасування воєнного стану в Україні, чисельність населення України, за оцінкою Інституту демографії та проблем якості життя Національної академії наук, до 2041 року може скоротитися до 28,9 млн. осіб, а до 2051 року – до 25,2 млн. осіб» – йдеться у Стратегії.

Причинами негативних демографічних тенденцій називають:

  • масштабну зовнішню міграцію,
  • низький рівень народжуваності,
  • високий рівень передчасної смертності,
  • розбалансування ринку праці,
  • масові вимушені переміщення населення в межах України.

У тексті Стратегії вказується, що на дату проведення Всеукраїнського перепису населення 5 грудня 2001 року чисельність населення України становила 48,5 млн. осіб, на липень 2024 року населення країни оцінювалося в 35,8 мільйона осіб, з яких 31,1 мільйона осіб жили «на територіях, на яких органи державної влади здійснюють свої повноваження в повному обсязі».

У документі наголошують, що «Україна потребує системного стратегічного рішення, яке дасть змогу мінімізувати демографічні ризики та пом’якшити загрози, забезпечити збалансоване довгострокове відтворення населення, необхідний обсяг людського капіталу і чисельність робочої сили для умов воєнного стану та повоєнного відновлення економіки і формування демографічної стійкості».

За даними ООН за 2022 рік і Держприкордонслужби за 2023—2024 роки, від початку повномасштабного вторгнення з України виїхали 34,39 мільйона українців та повернулись назад 30,91 мільйона(станом на 31 травня 2024 року). Таким чином, за кордоном перебувають 3,48 мільйона українців.

Відповідно до звітів Управління Верховного комісара ООН у справах 8 біженців 1,2 мільйона українців були депортовані або добровільно виїхали до росії та Білорусі. Відповідно загальна кількість українців, які перебувають за кордоном, становить 5 мільйонів людей. Також на територію Росії незаконно вивезли щонайменше 19,5 тисячі дітей.

У Стратегії вказується на необхідність «формування середовища, сприятливого для народження та виховання дітей, із забезпеченням економічної самодостатності сімей».

Йдеться про безпеку, розбудови країни (зокрема, критичної і соціальної інфраструктури), доступність житла, якісної охорони здоров’я, робочих місць тощо.

Окремо наголошується на необхідності повернення в Україну тих українців, які нині проживають за кордоном.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *