ОСТАННІ НОВИНИ

Енергетики попереджають про неминучі зимові відключення

Андрій Котенський

|

Дефіцит генерації взимку та відключення світла неминучі, а у найкращому випадку електроенергії не буде до 5 годин на добу. Про це пише газета Financial Times з посиланням на слова українських енергетиків.

Як цитує видання Українська правда, навіть за найкращого сценарію, цієї зими країна стикнеться з п’ятигодинними щоденними відключеннями електроенергії, за даними компанії ДТЕК – і це за умови, що Росія більше не атакуватиме енергосистему і температура не впаде нижче -15 градусів.

«Україна має короткостроковий план, щоб пережити цю зиму, але для забезпечення енергетичної безпеки в майбутні зими ми повинні децентралізувати енергетичну систему», – заявив генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко.

Основна проблема цієї зими полягає в пошкодженні основних електростанцій, а не підстанцій, більшість з яких захищені укриттями й швидко ремонтуються, зауважив колишній голова правління «Укренерго» Володимир Кудрицький.

«Дефіцит та відключення неминучі», – сказав він. «Питання в тому, наскільки вони будуть великими чи малими, і це залежить від того, наскільки добре захищені електростанції. Протиповітряна оборона є критично важливою, і децентралізація має відбуватися паралельно».

Міністр енергетики Герман Галущенко зазнав критики за дворічну затримку децентралізації енергетики: відомство почало діяти в цьому напрямку лише влітку, а до цього лобіювало будівництво дорогих атомних реакторів.

Критики стверджують, що зусилля з децентралізації мали розпочатися ще у 2022 році, коли Росія здійснила повномасштабне вторгнення і почала націлюватися на енергетичну мережу України. За цей час можна було б побудувати сотні менших газових станцій або проєктів відновлюваної енергії, пише Financial Times.

На думку експертів і чиновників, Галущенко, замість цього, лобіював будівництво великих і дорогих ядерних реакторів, на зведення яких потрібно від семи до десяти років. До призначення міністром у 2021 році він був віцепрезидентом державної ядерної компанії «Енергоатом».

Кудрицький також переконаний, що схема кредитів для інвесторів у малі електростанції, запроваджена в липні 2024 року, призведе до появи десятків нових гравців на ринку та створить конкуренцію для “Енергоатому”, що міністерство енергетики намагалося відкласти.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *