ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові лікарі прооперували 6-річну дівчинку з хворобою мокрих долонь

Наталія Жолинська

|

Львівські медики дитячої лікарні святого Миколая через маленький розріз на грудній клітці успішно прооперували 6-річну дівчинку із вродженим захворюванням, яке зустрічається лише у 3% людей – хворобою мокрих долонь. Про це повідомили у Першому медоб’єднанні Львова.

Батьки маленької Віки Волошин вперше помітили, що в донечки мокріють руки, коли їй було 2 роки. З часом виділень на долонях ставало все більше, а руки висихали все рідше. Вода буквально текла – незалежно від емоційного стану дитини. Місцеві лікарі порадили більше позитивних емоцій та прописали спеціальний крем, який підсушує шкіру.

Згодом долоньки Віки вже завжди були мокрими, та через постійну вологість на них утворювались тріщини, рани та бородавки. Більшість спеціалістів, куди звертались рідні дитини, розводили руками і радили навчитись жити з цією хворобою. Проте жити було складно, адже навіть у садочку інші діти не хотіли брати Вікусю за руку, а вихователі сварили за мокрі пластилін, папір та олівці.

«Навіть коли лунала повітряна тривога і всі спускалися до укриття, була така ситуація: усім подають руку, а Віці ніхто», – розповідав тато дівчинки.

Тоді мама дитини звернулась по допомогу до львівських спеціалістів, адже дізналась, що у Львові успішно виконали операцію дитині з такою ж проблемою. Відтак, хірурги обстежили дівчинку і підтвердили: це дійсно те саме вроджене захворювання, з яким вони вже мали справу. Воно називається пальмарний гіпергідроз, або хвороба мокрих долонь.

Слід зазначити, що ця хвороба зустрічається лише у 3% людей. Однак причина та механізм виникнення гіпергідрозу медицині досі невідомі.

«Колись медики випадково дізналися, що при пересіченні певних нервових корінців у грудній клітині людини, блокується робота потових залоз, які знаходяться на руках, шиї, голові та під пахвами. Саме це і допомагає нам хірургічно впоратись із хворобою мокрих долонь. Ми «блокуємо» саме ті нервові волокна, що відповідають за потовиділення в конкретній ділянці», – розповідає хірург та меддиректор дитячої лікарні Олександр Калінчук.

Тож медики прийняли рішення оперувати дівчинку. Під час втручання хірурги через сантиметровий розріз пересікли нервові волокна, які відповідають за стимуляцію потових залоз на руках дитини. Операція тривала годину та пройшла успішно.

Тепер долоні маленької Віки більше не мокріють. Та вже на наступний день після операції дівчинка зліпила омріяну картину з пластиліну і подарувала її своєму лікарю-рятівнику.  

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *