ОСТАННІ НОВИНИ

На Запоріжжі демобілізований строковик ЗСУ працював на російську воєнну розвідку

Наталія Жолинська

|

Правоохоронці затримали агента РФ, який шпигував за українськими військами на південному фронті. Відомо, що раніше затриманий проходив службу в ЗСУ. Про це повідомила пресслужба СБУ.

За даними слідства, окупантів цікавили геолокації командних пунктів, складів з боєприпасами та укріпрайонів Сил оборони на Запорізькому напрямку. Окрім цього, вони хотіли дізнатися про основні маршрути руху, орієнтовну кількість та найменування бойової техніки ЗСУ, яка прямує на передову.

Для отримання розвідувальних даних росіяни завербували 22-річного демобілізованого строковика, який раніше проходив службу в одному з військових гарнізонів України. У їхнє поле зору хлопець потрапив через своїх батьків, які проживають на ТОТ Запорізької області та також співпрацюють з російською спецслужбою.

Цьогоріч у травні затриманий звільнився у запас та оселився в обласному центрі. Згодом на нього дистанційно вийшов кадровий співробітник ГРУ РФ, що базується у Севастополі. Особу окупанта вже встановлили.

Спочатку росіянин запитав у свого агента координати бойових підрозділів та логістичних складів військової частини, в якій колишній строковик проходив службу. Потім за завданням російської розвідки хлопець почав обходити прифронтове місто, де приховано фіксував локації підрозділів ЗСУ та мостів, якими вони рухаються у напрямку передової.

Окупанти планували використати агентурну інформацію для підготовки ударів по Силах оборони з використанням КАБів, дронів-камікадзе та важкої артилерії.

Працівники СБУ спрацювали на випередження і затримали російського агента «на гарячому», коли він проводив дорозвідку поблизу військового об’єкта. На місці події у затриманого вилучили мобільний телефон, який він використовував для комунікації зі своїм російським куратором.

Слідчі повідомили затриманому про підозру за ч. 2 ст. 111 ККУ (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Йому загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.  

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *