ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські лікарі врятували 17-річного хлопця із рідкісною патологією

Наталія Жолинська

|

Львівські хірурги лікарні «Охматдит» прооперували 17-річного хлопця із патологією, яка зустрічається лише у 1% дітей, – кістою урахуса. Про це повідомили у медзакладі.

17-річний Володимир зі Львова звернувся до лікарні зі скаргами на гнійні виділення з ділянки пупка та періодичний біль у цій ділянці. Турбували вони його протягом останніх кількох місяців.

Відтак, фахівці провели аналізи, ультразвукове та рентгенконтрастне дослідження і зʼясували – це кіста урахуса. Після першого звернення хлопцю призначили консервативне лікування, яке дало тимчасовий позитивний ефект. Потім львівські хірурги провели оперативне втручання.

«Ми провели дитині консервативне лікування, яким перевели кісту у «холодний» період, після чого змогли безпечно провести оперативне втручання. Під час нього ми висікли кісту та залишкові тканини незарощеної сечової протоки, які скерували на патогістологічне дослідження, і вже за кілька днів отримали підтвердження нашого діагнозу», розповів хірург Олег Содома.

Післяопераційний період у пацієнта пройшов без ускладнень, хлопець був виписаний на другу добу після втручання.

«Загалом кіста урахуса є досить рідкісною патологією, проте протягом останніх місяців у нас було кілька схожих випадків діагностики та лікування цієї патології у дітей підліткового віку. Якщо Ви помітили у своєї дитини (будь-якого віку) схожі скарги та симптоми, рекомендуємо одразу звертатися на консультацію до дитячого хірурга», додала хірург Тетяна Катринець.

Володимира вже виписали з лікарні. У подальшому хлопець буде під спостереженням лікарів.

Довідка. 

Урахус – це трубчаста структура, що утворюється в ембріона, який розвивається в утробі матері. Він з’єднує пуповину з сечовим міхуром до народження. Після народження урахус зазвичай скорочується (редукується) в невелику зв’язку. 

А кіста урахуса це вада ембріонального розвитку (вроджена патологія), при якому в сечовій протоці відбувається утворення замкнутої порожнини, що містить серозну рідину. 

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *