ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні таки перезавантажать митницю. Що це означає

Наталя Дуляба

|

У вівторок, 17 вересня, Верховна Рада України в цілому ухвалила законопроєкт, який передбачає реформу Державної митної служби. Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк.

Йдеться про законопроєкт №6490-д, який у парламенті зареєстрували ще навесні 2023 року. Тепер майже через півтора року його таки ухвалили в цілому. «За» проголосували 260 депутатів.

Законопроєкт передбачає перезавантаження Державної митної служби за зразком Бюро економічної безпеки, погодженим з міжнародними партнерами України. До проведення конкурсу на голову митниці залучать міжнародні організації, при цьому новий очільник ДМС буде політично незалежним – його звільнятимуть за висновком зовнішнього аудиту.

Також протягом 18 місяців після обрання нового голови Державної митної служби абсолютно всі працівники повинні пройти переатестацію.

Половину членів атестаційної комісії для керівних посад обиратимуть міжнародні експерти за пропозиціями бізнес-спільноти. Крім того, ухвалений законопроєкт також регламентує підвищення зарплат митникам.

«Реформа митниці ухвалена в цілому! Це є маяком МВФ, Світового банку, США, всіх бізнес асоціацій і громадськості. Але найголовніше – це найкраще, що можна було з нашого боку зробити для збільшення надходжень у бюджет», – відзначив Ярослав Железняк, який був одним із ініціаторів цього законопроєкту.

Зі свого боку голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін уточнив, що очищення митниці за кілька років має додати до держбюджету 100 млрд грн. За цю суму, наприклад, можна влаштувати 80 масованих атак далекобійними дронами по території ворога.

Шабунін схвально відгукнувся на ухвалення цього законопроєкту, втім додав, що за його впровадження ще буде «крута бійка».

Більше деталей про те, як саме збираються перезавантажувати митницю, читайте за цим посиланням.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *