ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські лікарі вперше в Україні прооперували чоловіка з аневризмою ниркової артерії 

Наталія Жолинська

|

Медики Львівської обласної клінічної лікарні прооперували 33-річного мешканця Луцька, у якого у воротах нирки виявили аневризму гілки ниркової артерії, розміром понад два сантиметри. До слова, у світі провели лише дев’ять подібних операцій. Про це повідомили у медзакладі. 

33-річний пацієнт Євген із Луцька має вроджену ваду (лише одну нирку). Тому ситуація була складною та з великими ризиками. Луцькі лікарі зазначили, що чоловіку зможуть допомогти або у Швейцарії, або у Львові судинний хірург Ігор Кобза. 

«Ми розуміли, на які ризики йдемо, аневризму потрібно було видаляти, адже в будь-який момент вона могла розірватися, стінки судини були дуже тонкими, наслідки були б надто важкими (втрата єдиної нирки і загроза життю молодої людини). Ми готувалися. Добре, що поруч зі мною професійна команда», – розповів Ігор Кобза. 

Відтак спеціалісти продумали два варіанти оперативного втручання: 

  • аутотрансплантація (нирку виймають, заморожують, тоді видаляють аневризму, проводять реконструкцію судин і ставлять нирку на місце); 
  • методика In situ (видалити аневризму, не виймаючи нирку). 

Львівська команда обрала другий варіант – методику In situ.  

«Таке втручання було б легшим та менш травматичним для пацієнта, втім складнішим для нас, судинних хірургів. Аневризма була спаяна з венозними судинами і їх пошкодження могло спровокувати кровотечу, яку в цьому місці зупинити не просто. А ще аневризма могла б розірватися від найменшого дотику. Також усі тканини навколо аневризми були запалені та змінені, що безсумнівно ускладнювало нашу роботу в операційній», – ділиться лікар-хірург.

Оперативне втручання тривало понад три години. Єдину нирку та життя пацієнта вдалось врятувати.

33-річний чоловік розповів, що має заради кого жити. У нього двоє синів та дружина Анастасія, яка була поруч з першого дня перебування у відділенні судинної хірургії.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *