ОСТАННІ НОВИНИ

Російські окупанти влаштували пожежу на території Запорізької АЕС

Олег Дерев'янко

|

У неділю, 11 серпня, з Нікополя зафіксували пожежу на території Запорізької атомної електростанції, яку спричинили російські окупанти. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський.

За його словами, станом на 22:00 показники радіації в нормі. Проте він наголосив, що поки російські війська зберігають контроль над атомною станцією, нормальною ситуація «не є й не може бути».

«Чекаємо реакції світу, чекаємо реакції МАГАТЕ. Росія повинна за це відповідати. Лише український контроль над Запорізькою станцією може гарантувати повернення до нормальності та повної безпеки», – підкреслив глава держави.

Очільник Нікопольської районної військової адміністрації Євген Євтушенко повідомив, що росіяни підпалили в градирні автомобільні шини у великій кількості.

«Можливо, це провокація, або спроба створити паніку в населених пунктах на правому березі колишнього водосховища», – додав він.

Російський ставленик у Запорізькій області Євген Балицький повідомив, що в результаті обстрілу Енергодара, який нібито здійснили Збройні сили України, сталося загоряння на об’єкті охолоджувальних систем Запорізької АЕС.

За його словами, всі шість енергоблоків станції перебувають «у холодному зупині», загрози парового вибуху або інших негативних наслідків немає.

Балицький додав, що радіаційне тло навколо АЕС та міста Енергодар «у нормі».

Згодом експерти МАГАТЕ заявили, що стали свідками сильного темного диму з північної частини Запорізької АЕС після численних вибухів, які пролунали ввечері 11 серпня.

«Команда ЗАЕС повідомила про ймовірну атаку безпілотника на одну з градирень, розташованих на майданчику. Хоча інформація про вплив на ядерну безпеку не надходила, ситуація залишається напруженою», – йдеться у повідомленні.

У понеділок, 12 серпня, очільник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що пожежа на території Запорізької АЕС припинилася, і рівень радіації на Нікопольщині в нормі.

У ДСНС також зазначили, що станом на 00:00 12 серпня змін радіаційного стану в районі Запорізької АЕС не виявлено.

Радіонуклідів техногенного походження, що свідчать про порушення безпечного функціонування АЕС в Україні або транскордонне перенесення, не зафіксовано.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *