ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові відроджуватимуть об’єкти єврейської історії

Львівський портал

|

У Львовівизначено переможців міжнародного конкурсу проектів для впорядкування місцьпов’язаних з єврейською історією міста. Конкурс проходив за сприяння Німеччини.Всі переможці – іноземці. Експерти зауважують, що проекти ще потребуютьдоопрацювання, передає «Німецька хвиля».

Упорядкуванняпотребують три важливі історичні території: колишній „Янівський концтабір”, або„Долина смерті”, територія синагог та старе єврейське кладовище „Бесойлем” –„Дім вічності”. Як розповів голова конкурсу, швейцарський архітектор КарлФінгерхут, надійшло 70 проектів з 14 країн світу, а переможцями визначенороботу архітекторів з Каліфорнії (США), проектантів з Єрусалима та Німеччини.Утім, втілення проектів – це ще питання часу, бо вони потребують пристосуваннядо місця, громадського обговорення та визначення підрядника-виконавця робіт.Голова Асоціації єврейських організацій та общин в Україні Йосип Зісельсзауважив, що такий проект як впорядкування старого цвинтаря потребує узгодженняз рабинатом, аби все відповідало релігійним вимогам, і за роботами теж має бутипильний нагляд. Але до цього, ще слід визначити чіткі межі кладовища.

Конкурс – цедобре, але він є фрагментарним, це радше ідеї, які ще слід доробляти, такудумку висловив в інтерв’ю Deutsche Welle керівник Центру дослідження колекціїюдаїки Мейлах Шейхет. Він вважає, що організатори мали надати конкурсантамбільше інформації з наукових досліджень цих сакральних місць, а відтак іпроектам бракує історичних точностей. „Приміром, в проекті „Янівськогоконцтабору” не відчувається трагедії. Не враховано, що постраждали і іншінароди ”, – додав Мейлах Шейхет. Зараз також тривають археологічні дослідженнясинагоги „Турей Загав”, більш відомої як „Золота Роза”, і нововиявлені елементимогли б лягти в основу проекту, каже керівник Центру. Проекти не мусять бутипомпезними і вартісними, каже Мейлах Шейхет, але вони повинні точновідтворювати історію, передавати всі головні елементи, аби у відвідувачів, якіще пам’ятають трагедію, не виникало прикрих нарікань. Представники єврейськихорганізацій також зауважили, що готові фінансово долучитися до втіленняпроектів, якщо вони відповідатимуть єврейській сутності.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *