ОСТАННІ НОВИНИ

На українців очікує підвищення податків

Андрій Котенський

|

Міністерство фінансів працює над підвищенням податків, зокрема, військового збору, який можуть підняти з 1,5 до 5%. Таку ж ставку можуть запровадити для ФОПів. Остаточні параметри підвищення військового збору і податку доданої вартості (ПДВ) будуть відомі після червня. Про це в інтерв’ю NV розповів перший заступник голови комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк.

За його словами, видатки на оборону минулого року були нижчими з ряду причин, але цього року вони суттєво збільшаться через інфляцію, мобілізацію та потребу у зброї.

«Те, що не буде вистачати грошей, я говорив з вересня минулого року, коли побачив бюджет. Це дуже просто зрозуміти. Грошей загалом і для війська зокрема. У нас в минулому році, де були нижчі видатки на оборону, з багатьох причин, загальні витрати на оборону, які ми покриваємо за свої власні надходження, були два трлн. Трохи більше, але нехай буде два трлн. У цьому році офіційно закладено в бюджеті 1,6 трлн. Виходимо на цифру розриву. Якщо нічого не змінюється (а у нас змінилося, більшими будуть видатки, більшатиме мобілізація, більша інфляція, більше [грошей] потрібно, тому що була затримка зі зброєю), у нас виходить розрив мінімум 400 млрд. І про цю цифру говорила голова бюджетного комітету [Роксолана Підласа], коли коментувала мобілізацію, що разом з мобілізацією (ми не знаємо, скільки [мобілізують] – 200 тисяч, 100 тисяч, 300 тисяч плюс, але в будь-якому разі кожен військовий — це плюс-мінус 80 тисяч гривень на місяць) розрив буде 400 плюс 300 млрд, тобто 720 [млрд] в тоталі виходило», – повідомив Ярослав Железняк.

За його словами, гроші можна було б знайти за рахунок оподаткування нелегальних ринків тютюну, алкоголю, палива, грального бізнесу.

«Цей дефіцит мав покриватися або за рахунок ефективності адміністрування… Це всі славнозвісні нелегальні ринки тютюну, алкоголю, палива, ігорки (грального бізнесу — Ред.), контрабанда на митниці, Енергоатом мій «улюблений». Якби позакривати дірки, можна було б знайти велику частину цих грошей. Або за рахунок підвищення податків. Більше варіантів немає. Є ще варіант – надрукувати гроші, але це порушення [домовленостей з] МВФ і, чесно кажучи, це «спіраль смерті» – одразу призводить до того, що ми бачимо в Аргентині, умовно», – повідомив Ярослав Железняк.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *