ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині загинули сотні тисяч бджіл

Ольга Денисяка

|

У п’яти селах Бродівської громади вже втрачено понад тисячу бджолиних сімей. А лише в одній такій – близько 30 тисяч особин. Пасічники пов’язують усе це з обробкою полів, мовляв, фермери використали пестициди, однак аграрії все заперечують. Справа перебуває на розгляді у поліції, повідомляє ТСН.

На пасіці пана Павла біля кожного з 250 вуликів мертві бджоли. За понад 50 років, відколи чоловік займається бджолярством, таке сталося вперше.

«Пройшлися по усій пасіці, думали, шо то 1-2-3 сім’ї, може щось сталося їм, може принесли якусь отруту, ми пройшлися по пасіці – біля кожного лежать трупи бджіл, купи такі, може по кілограм чи два кілограми бджоли», – розповідає чоловік.

Такі ж збитки у пасічників п’яти довколишніх сіл. Бджолярі кажуть, що було зареєстровано 25 заяв у поліцію від пасічників, які постраждали. Господарі певні, мор бджіл стався через обробку полів. У громаді десять агрофірм, половина з них уже почали обробляти поля, кажуть у мерії. Чи справді хтось із них  використав небезпечну для комах хімію, поки невідомо.

«Це в дійсності якась екологічна катастрофа. Ми зібрали нараду, запросили представників всіх агрофірм, які мають землі на цій території. Звісно ніхто не хоче визнати свою провину», – переконує Бродівськи міський голова Анатолій Белей.

Підприємство, яке має найбільше земель у громаді, каже, поля кропили, але не шкідливими препаратами для бджіл.

«Є клас безпеки: шкідливий чи нешкідливий. Є препарати, які діють на рослину, а є клас безпеки, які діють на комашки, на комашки ми ще нічо не працюємо. Ми кропили ґрунтові, щоб поле мало чистоту», – переконують там.

Зразки ґрунту та падіж бджіл відібрали для експертизи, на результати ще чекають. Експертиза покаже, чому загинули бджоли та які препарати використовувалися для обробки полів.

«Минулі роки були теж випадки, але не в такій кількості, не дуже на це реагували, ніхто не хотів займатися, але на цей раз так не залишимо», – переконує міський голова.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *