ОСТАННІ НОВИНИ

Стендапер втік з України і розповів, що це вибір інших – «гинути»

Андрій Котенський

|

Український стендап-комік Андрій Щегель проігнорував декілька повісток в армію і виїхав в Туреччину. Щодо тих, хто пішов на війну, він заявив, що це їхній вибір «загинути». Відтак Мінкульт ініціює новий жорсткий порядок отримання дозволів на тимчасовий виїзд за кордон чоловіків призовного віку, зокрема артистів.

Про свої думки щодо ситуації в Україні комік розповів в інтерв’ю журналісту Роману Скрипіну, повідомляє BBC.

Під час розмови він підняв тему уникнення мобілізації чоловіками в Україні. Щегель повідомив, що вже тричі отримав повістки, але втік з України, виїхавши в Туреччину як артист.

Стендапер заявив, така позиція обґрунтована тим, що він «вільна людина».

«Я не боюсь воєнкомів. Визначаю себе як вільну людину. Зрозумів, що мені тут (в Україні) некомфортно. І я більше не можу та знайшов спосіб з…батися (втекти) і пожити в комфортній психологічній обстановці. От чесно вам заявляю», – заявив Щегель.

Комік також розповів, як зміг обійти заборону на виїзд чоловіків за кордон. За його словами, він отримав дозвіл на концертну діяльність в іноземній країні від міністерства культури.

Повертатись в Україну, поки триває війна, Щегель не планує. Після Туреччини він планує переїхати в Албанію, а потім провести гастролі в Європі.

«Я перебуваю за кордоном і мені дозвіл на це дала держава», – заявив він.

Стендап-артист каже, що не відчуває докорів сумління через своє небажання захищати рідну країну. На його думку, країна – це «фікція».

Щегель також заявив, що несправедливо йому дорікати тим, що його однолітки гинуть на війні, поки він відпочиває в Туречинні.

«Я виходжу з того, що це вибір хлопців – гинути. Я щиро співчуваю кожному, хто вимушений зараз боронити Україну, бо він її любить і щиро співчуваю Україні, що вона переживає найжахливішу трагедію в своїй історії і, мабуть, у світі зараз», – сказав він.

Міністерство культури та інформаційної політики після скандальних заяв стендап-коміка Андрія Щегеля подало на затвердження Кабміну більш жорсткий порядок отримання дозволів на тимчасовий виїзд за кордон чоловіків призовного віку, зокрема артистів.

«Міністерство культури та інформаційної політики України сприяє виїздам різних митців, творців, художників, артистів, музикантів, журналістів тощо, які свідомі своєї справи та громадянської позиції, але через подібні випадки, як з Андрієм Щегелем, ситуація для тих, хто дійсно боронить Україну та веде боротьбу на культурному фронті ускладнюється.

Зазначена особа, яка порушила надане їй право виїзду за кордон, перебувала в складі групи, якій було надано тимчасовий дозвіл.

Дії коміка є неприпустимими в умовах воєнного стану, в час, коли переважна більшість свідомих чоловіків залишаються країні та готові воювати за збереження нашої держави», – йдеться у відповіді Мінкульту.

З метою запобігання подібним наступним ситуаціям, МКІП разом з правоохоронними органами ініціюватиме посилення відповідальності за порушення правил виїзду та повернення до України чоловіків призовного віку.

«Наразі МКІП підготовлено та подано на затвердження Кабміну більш жорсткий порядок отримання дозволів на тимчасовий виїзд за кордон чоловіків призовного віку. Конкретну ситуацію з порушенням наданого йому права виїзду з обов’язковим поверненням до України та ухиленням від мобілізації особи Андрія Щегеля буде взято під контроль правоохоронців», – йдеться у заяві мінкульту.

Хто такий Андрій Щегель?

Київський стендап-комік, що відомий своєю експресивною манерою поведінки на сцені, провокативними заявами і ставленням до «патріотизму».

У січні 2021 в інтерв’ю журналістам Щегель пояснював, чому він російськомовний: «Я виступаю російською, бо мені так зручніше. Я думаю російською, все життя говорив цією мовою. Україна в цілому – багато в чому російськомовна країна, російськомовних коміків дуже багато, і вони більш помітні, бо вони активніше знімають відео, базуються у Києві і мають кращі можливості робити комедію в більших масштабах».

В 2019 році він переїздив працювати в Білорусь. Через декілька місяців повернувся в Україну і став виступати з україномовним матеріалом.

Після початку повномасштабного російського вторгнення Щегель вже потрапляв у скандали.

В травні 2022 року скасували концерти після його жарту про загиблих у Харкові.

Стендапер пожартував, що раніше в соцмережі інстаграм дівчата виставляли свої спокусливі фотографії з тренажерного залу, а тепер постять інформацію про загиблих.

Щегель повідомив, що через цю ситуацію його концерти у Львові та Кам’янець-Подільському скасували нібито за вказівкою міських рад.

Також його виступ попросив скасувати організатор концерту в Луцьку. Через це комік оголосив, що взагалі скасовує запланований тур.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *