ОСТАННІ НОВИНИ

Українцям розповіли як розпізнати та блокувати ворожу техніку

Оксана Попович

|

Російська техніка має темно-зелене та болотне забарвлення, іноді присутній триколор. Якщо ви бачите таку техніку на дорогах, то блокуйте ворога всіма доступними засобами. Про це повідомляють у преслужбі ЗСУ та Держспецзв’язку.

Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації опублікувала у Facebook інструкцію як розрізнити російську та українську військову техніку. Так, ворожа техніка має темно-зелений та болотний окрас, іноді – трикольорове забарвлення. Водночас українська техніка має окрас у вигляді «пікселю» або темно-зелений колір, близький до оливкового.

Крім того, російські військові машини мають додаткові ознаки, які вказують на напрям руху:

  • Косу лінію на кузові – на Херсон.
  • Мітка Z на кузові — наступ на Харків, також на цьому напрямку помічена Росгвардія («кадирівці»). Нині така техніка з-під Сум їде на Київ.
  • Трикутник – для підрозділів на Слов’янськ та Краматорськ.
  • Коло – для мобільного резерву.

Якщо ви побачили окупаційну техніку, потрібно повідомити Збройні сили України та/або зняти на відео пересування цієї техніки та викласти у соцмережі під хештегом #війна_проти_україни. Водночас у Держспецзв’язку нагадали, що у жодному разі не треба фільмувати пересування української військової техніки.

Крім того, українцям радять блокувати та знищувати ворожу техніку всіма можливим способами. Так, у Генштабі ЗСУ підготували низку вказівок як зупинити пересування техніки окупанта:

1. Якщо побачили колону танків, після них обов’язково поїде колона бензовозів. Зробіть все необхідне, щоб вони не пройшли. Блокуйте дороги, валіть дерева, розтягуйте сітки з воріт, будь-який спосіб підійде. Немає палива – немає техніки.

2. Якщо бачите, що колона зайшла в лісосмугу – валіть дерева, блокуйте також, не дайте їм вийти.

3. Якщо знаєте, що в лісі зупинився ворог, і впевнені на 100 %, що це ворог, не жалійте ліс, запаліть його…новий виросте на кістках окупанта!!!

4. В кого в наявності екскаватори, обкопуйте населені пункти, щоб ворог не міг проїхати, не чекайте, що хтось зробить це за вас!

5. До уваги власників зброї з оптичними прицілами. Не обов’язково у відкриту йти на ворога, стріляйте з відстані по колесах, це зупинить транспорт, далі – по обстановці.

6. Знімайте вказівники на місцевості, всі ви орієнтуєтесь, ворог – ні. Якщо запитують, де перебуваємо – проявіть фантазію, дезінформуйте ворога.

7. Всі чули про мітки, які роблять диверсанти на будівлях, поблизу важливих об’єктів. Засипайте землею, заливайте смолою, знищуйте будь-яким чином.

8. Якщо є інформація, що ворог на підході, паліть солому, шини у великих кількостях, чорний дим дезінформує, у ворога буде думка, що населений пункт вже обстріляний, це допоможе виграти трохи часу.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *