ОСТАННІ НОВИНИ

У 2017 році українці витратили майже 14 мільярдів гривень на неефективні ліки

Юлія Шпак

|

У 2017 році 26% грошей, які українці витратили на ліки в аптеках, пішли на препарати, які не допомагають. Це 13,9 мільярда грн з 53,6 мільярдів, які загалом було витрачено в аптеках торік. Про це повідомила в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун з посиланням на дослідження, яке провели експерти за ініціативи Центру протидії корупції та підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

 

Вона зазначила, що поширення в Україні ліків, у яких відсутні наукові підстави для клінічного застосування, є проблемою як для лікарів, так і для пацієнтів. Втім, аналіз ринку таких «ліків» у нашій країні дотепер не проводився.

«Зокрема він показав, що за останні 5 років (2013-2017) українці витратили в аптеках 3,6 мільярда доларів на лікарські препарати рослинного походження, гомеопатію та інші препарати без доведеної ефективності.А один з найпопулярніших засобів, який часто рекомендується для лікування захворювань головного мозку, порушень кровообігу, діабетичної полінейропатії, виробляється з крові телят та відсутній в міжнародних клінічних настановах. Чи варто зазначати, що цих діючих речовин, звісно, немає в міжнародних стандартах надання медичної допомоги», – написала Уляна Супрун.

Також вона повідомила, що українці витрачають мільярди на різноманітні нейропротектори та ноотропи, гепатопротектори, кардіопротектори, хондропротектори та препарати від гострих респіраторних інфекцій, які також не мають доказової бази застосування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *