Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай, гострі кишкові інфекції викликані бактеріями чи вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою. Про це повідомляє Центр громадського здоров’я при МОЗ України.
Як зазначається у повідомленні, кишкові інфекції передаються через споживання зараженої їжі, вживання зараженої води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.
Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. При перших симптомах звертайтеся до лікаря.
Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі, купайтеся у безпечній воді.
Купайтеся у чистих водоймах і відпочивайте лише на офіційно відкритих для відпочинку пляжах і рекреаційних зонах. Знайти інформацію про нерекомендовані для купання місця можна тут:
5 кроків до безпечнішої їжі
Підтримуйте чистоту:
-мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу
-мийте руки після відвідування туалету
-вимийте і продезинфікуйте всі поверхі і кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі.
-захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.
Відокремлюйте сиру їжу від готової:
-відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів
-для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками
-зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами
Ретельно готуйте їжу:
-ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти
-доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при щонайменше 70°С.
-сік м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим, а не рожевим
-ретельно підігрівайте приготовану їжу
Зберігайте їжу при безпечній температурі:
-не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 години
-зберігайте приготовані страви гарячими (60°С) аж до подачі до столу.
-не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику
-не розморожуйте продукти при кімнатній температурі
Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:
-використовуйте чисту або очищену воду
-обирайте свіжі і незіпсовані продукти
-ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх сирими
-не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.
«Віруси чи бактерії можуть потрапити в продукти харчування на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграють роль у запобіганні зараження їжі», – наголошують у Центрі громадського здоров’я.
Фото: департамент охорони здоров’я ЛОДА