Кабінет Міністрів України скасував державне регулювання цін на продукти харчування з 1 липня цього року. Про це йдеться у постанові Кабміну №394 від 7 червня 2017 року.
«Уряд скасував державне цінове регулювання на ряд товарів і послуг. Зокрема, визнано такими, що втратили чинність відповідні акти Кабінету Міністрів України, та внесено зміни до ряду постанов. Головна мета цих змін – зниження адміністративного тиску на бізнес, усунення надмірного втручання держави в економічні процеси, розвиток конкуренції та дебюрократизація (дерегуляція) у сфері ціноутворення. Рішення Уряду спростить процедуру зміни цін залежно від цінових коливань ринку, що дозволить виробникам швидше реагувати на зміни кон’юктури», – зазначається у документі.
Водночас, як інформує Укрінформ, дія постанови поширюється:
– на граничні торговельні надбавки до оптової ціни виробника на борошно, хліб, макаронні вироби, крупи, цукор, яловичину, свинину і м’ясо птиці, ковбасні вироби варені, молоко, сир, сметану, масло вершкове, олію соняшникову, яйця курячі не вище 15%;
– на граничні рівні рентабельності та торговельні надбавки на дитяче харчування, граничні розміри плати за послуги, що надаються у торговельних об’єктах, на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів;
– на граничні рівні цін, нормативи рентабельності (у розмірі не вище 20%) за надання в оренду торгових приміщень (площ), торговельно-технологічного та/або холодильного устаткування у торговельних об’єктах, на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів.
Зокрема, Кабмін скасував обов’язок для виробників продовольчих товарів подавати в Держпродспоживслужбу обгрунтування необхідності зміни оптово-відпускних цін на свою продукцію.
Крім того, скасовано порядок формування цін на продовольчі товари (від 2008 року).
Фото: thekievtimes.ua