ОСТАННІ НОВИНИ

Перший пластовий прапор відреставрують й експонуватимуть

|

Віднайдений учора перший пластовий прапор відреставрують й експонуватимуть з осені у Львівському історичному музеї на виставці, присвяченій 85-літтю куреня «Лісові чорти», а потім у Музеї історії визвольних змагань. Про це передає прес-служба Пластової станиці «Львів».

Цей прапор посвятив 22 червня 1929 року у львівському Соборі св. Юра митрополит Андрей Шептицький і відтоді його використовували для репрезентації пластового куреня «Лісові чорти».

З початком Другої світової війни прапор було передано на зберігання тітці одного із членів куреня Олександрі П’ясецькій-Процишин. Кожен пластовий прапор складається із вишитої пластової лілейки та символів Пласту з одного боку та відзнак певного куреня з іншого. Побоюючись репресій від радянської влади, у 1947 р. прапор було розшито навпіл. Частину прапора із пластовою символікою, що містить тризуб, п. П’ясецька-Процишин та подружжя Старосольських заховали у підвалі одного із львівських будинків.

У 1989 році під час візиту до Львова племінник пані П’ясецької-Процишин Олексій забрав другу частину прапора до США, де він зберігається до сьогодні. Після його візиту до України у 2006 році розпочалися пошуки прапора, адже із трьох осіб, що ховали його у 1947 р., живою залишилася лише п. Людмила Старосольська, котрій зараз майже 88 років.

Пані Старосольська, попри поважний вік, зуміла безпомилково пригадати й описати місце заховання прапора – точну адресу будинку, розміщення підвалу, і саме місце, де було закопано прапор. Завдяки згоді теперішніх власників підвалу прапор було знайдено у вказаному місці. У пошуках також сприяли управління сім’ї, молоді та спорту та «Товариство пошуку жертв війни «Пам’ять».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *