ОСТАННІ НОВИНИ

Львів`ян закликають стати наставниками для дітей-сиріт

|

У Львові починають впровадження волонтерського проекту наставництва «Одна надія». Ініціатива покликана організовувати пошук, навчання та супровід наставників для дітей-сиріт, інформує прес-служба ЛМР.

Основною метою  наставництва є підготовка дитини-сироти до самостійного життя шляхом розвитку її потенціалу, впевненості у власних силах, визначення життєвих цілей, формування людських взаємин, культурних, моральних, духовних цінностей. Наставник – це турботлива доросла людина, котра на волонтерських засадах стає для дитини значущою і емоційно близькою, хоче і може присвячувати їй свій час, ділитися знаннями і досвідом.

Реалізація  проекту наставництва «Одна надія» починають із загальноосвітньої  школи-інтернату №2. Як зазначають організатори, для втілення ініціативи у закладі є всі відповідні умови.

«Ні для кого не секрет, що проблема дітейсиріт, дітей позбавлених батьківського піклування – не одноденна, це дуже об’ємний комплекс питань, які потрібно вирішувати негайно. Якщо взяти до уваги цей проект, який ми хочемо спочатку реалізувати в школі-інтернаті №2, то ми беремо за основу різні причини, чому дитина не є в сім’ї: не знайшлося опікуна, не всиновили. Звичайно, яким би чудовим не був цей заклад, ми прекрасно розуміємо, що дитина повинна отримувати сторонню допомогу у розвитку, навчанні, спілкуванні, і одним із можливих варіантів у цьому для дитини є пошук людини, яка стане наставником  на необмежений час. Ми вважаємо, що ця людина стане тою особою, до якої дитина зможе звернутися і після закінчення інтернатного закладу. Сподіваємося, ми знайдемо тих мешканців Львова, можливо, й області, які візьмуть на себе таку ношу, і зможуть допомагати певній дитині», – зазначає начальник відділу у справах дітей ЛМР Ростислав Тимків.

Проект наставництва «Одна надія» діє у Києві. Така ідея з’явилася у начальника київської  Служби у справах дітей м. Києва. На сьогодні у столиці є близько 100 працюючих пар дітей і наставників.  В Україні проект починають впроваджувати у Запоріжжі, Херсоні, Криму, Миколаєві, Одесі, Мукачевому, Чернівцях.

«Не побоюся  назвати ідею наставництва дійсно великою. Справа не в подарунках чи матеріальному забезпеченні. Коли люди приходять зі словами «я в тебе вірю», «в тебе все вийде» – багато чого в житті дітей дійсно змінюється на краще», – розповідає Надія Кондратюк, координатор регіонального розвитку проекту Наставництва «Одна надія». 

До організації  проекту наставництва «Одна надія» у Львові долучився Центр опіки  сиріт Львівської архієпархії УГКЦ та Комісія УГКЦ у справах родини. Адресну допомогу надає благодійний фонд «Малятко».

«Схожим проектом, який ми вже втілювали в життя багато років, був пошук хресних батьків для дітей-сиріт. Це є велика відповідальність, оскільки ви будете найважливішими людьми в цьому періоді їхнього життя, і саме ви уповноважені давати поради та допомагати їм.Оскільки ми організація церковна, тобільше акцентуємо увагу на духовному проводі дітей, і цегарна нагода поєднати наші зусилля у фізичному, естетичному, моральному та духовному вихованні.», – говорить о. Роман Прокопець, голова центру опіки сиріт Львівської архієпархії УГКЦ.

 Контакти: 261-04-11 – Комісія УГКЦ у справах родини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *