ОСТАННІ НОВИНИ

У «Шевченківському гаю» спалили музейний об’єкт ХІХ століття

|

Нещодавно вночі у Музеї народної архітектури та побуту у Львові «Шевченківський гай» спалили хату, збудовану ще у ХІХ столітті, яку експонували в секторі «Буковина». Про це у коментарі Львівському порталу повідомив настоятель Свято-Іванівської Лаври о. Юстин Бойко.

«Переважно раз на кілька днів я обходжу музей. І нещодавно побачив, що зник один об’єкт. Дуже дивно, що зник так, що навіть не помітно, що там щось було. Якщо в музей хтось прийде перший раз, ніколи не подумає, що там була хатина. Очевидно, вона була в аварійному стані, вона потребувала реставрації, але такої реставрації потребують дуже багато об’єктів в музеї», – сказав о. Юстин.

Отець додав, що хату розбирали вночі і просто спалювали.

Після побаченого о. Юстин Бойко звернувся до директора музею Романа Назаровця, який показав йому копії актів засідань науково-методичної ради музею, що вирішили долю будиночка.

«Директор музею представив мені три документи (витяги з рішень науково-методичної ради), які демонструють чому об’єкт був знищеним. В 2009 році рада ствердила, що треба створили комісію по вивченню стану хатини. Через три роки було стверджено, що стан будиночку є таким жахливим, що цю хату треба розібрати. Почекали ще 6 років і 7 березня 2017 року вирішили реалізувати постанову, яка була винесена в 2011», – розповів настоятель Свято-Іванівської Лаври.

На цьому об’єкті рада не мала наміру зупинятись. Варто додати, що згідно документів цієї ради, наступним об’єктом, який підлягає знесенню, є комора ХІХ ст. з міста Дрогобича.

«Для мене дві речі є незрозумілими. По-перше, ця хата є внесена в перелік пам’яток архітектури і має присвоєний номер. По-друге, науково-методична рада музею є тільки дорадчим органом, який абсолютно не уповноважений приймати такі рішення», – зауважив о. Юстин Бойко.

Нагадаємо, нещодавно львівські депутати підняли питання жахливого стану більшості об’єктів Шевченківського гаю.

Фото: galinfo.com.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *