ОСТАННІ НОВИНИ

Договорів дарування, спадку та заповіту не скасовано, - роз’яснення

|

Впродовж 2016 року чимало інформаційних ресурсів повідомляли прикру новину: з 1 листопада 2016 року українці не можуть вступити у спадок і укласти договір дарування майна. Інформація стала настільки резонансною, що стосовно цього почали бідкатися багато людей, до кінця не розібравшись у ситуації. Що ближче до «часу Х», то почали зринати нові повідомлення такого штибу, вводячи таким чином людей в оману ще більше.

14694847_1153655061377988_1818634127_n

Проте горезвісна постанова Кабміну, на яку посилаються та сіють паніку поміж людей, насправді скасована судом. Про це порталу ЮрЛіга повідомила помічник адвоката (Адвокатське бюро Дмитра Александрова) Анна Линдіна.

Подаємо текст роз’яснення цілком:

«Останнім часом у засобах масової інформації поширюється повідомлення щодо неможливості укладання договорів дарування та заповітів, оскільки відбулися зміни у порядку оцінки дарованого майна, та майна, яке передається у спадок. Зокрема, публікуються різноманітні статті, які інтерпретують такі зміни до чинного законодавства, у такому контексті, що начебто з 1 листопада буде неможливо оформити таке майно.

Аргументуючи таку зміну, нормами, що містяться у Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України (затвердженому наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 № 296/5) та Порядком проведення оцінки для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов’язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства (затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.2013 № 231), автори сміливо стверджують, що ці законодавчі акти регламентують, що з 1 листопада в Україні не буде оцінювачів, які мають право проводити оцінку для випадків, коли відбувається угода дарування рухомого або нерухомого майна або вступ в спадок на таке майно. Тобто, виходячи з інформації наданої авторами різних інформаційних ресурсів, можна дійти висновку про те, що інститути дарування та спадкування можуть зникнути?! Таким чином, пересічні громадяни будуть позбавлені інструменту для реалізації своїх прав?! Однак, ті хто оприлюднював таку інформацію у своїх статтях, явно не розраховували, що будь-який пересічний громадянин на сьогоднішній день, в силу певних обставин, які склалися за останній час в нашій державі, буде намагатися перевірити висвітлену інформацію. Тим більш, що така інформація не відповідає дійсності, оскільки:

По-перше:

– ні в одному тексті публікацій не зазначено повністю дати, після якої не можливо укладати договір дарування та заповіт, а саме не вказано рік 1 листопада.

По-друге:

– Постановою Вищого адміністративного суду України від 29.07.2015 по справі № К/800/62987/13 постанову Кабінету Міністрів України від 4 березня 2013 року № 231 “Деякі питання проведення оцінки для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов’язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства” визнано незаконною та скасовано. До того ж, на офіційному сайті Верховної Ради України зазначено, що Постанова Кабінету Міністрів № 231 від 04.03.2013 втратила чинність.

Тобто, такі гучні, безпідставні заяви не інакше як штучно створена паніка, яка розрахована на людей, які є юридичної необізнаними та не орієнтуються у чинному законодавстві.

Вважаємо, що такий маніпуляційний вплив засобів масової інформації не повинен впливати на формування думки суспільства.

Адже оформлення дарування та спадщини часто зустрічається у повсякденному житті. Порядок вчинення даних дій повністю закріплене в Цивільному кодексі Україні (Глави 55, 87) та інших нормативно-правових актах.

Дані договори посвідчуються нотаріусами з дотриманням загальних правил посвідчення договорів відчуження. Тобто, укладення цих угод не ускладнюється особливим порядком, а також проведенням “особливої” оцінки.

Також, звертаємо Вашу увагу на той факт, що згідно Закону України “Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні” оцінка майна при спадкуванні власності, вартість якої оподатковується за нульовою ставкою – взагалі не потрібна.

Договір дарування посвідчується зокрема, за умови подання документів, що підтверджують право власності на майно, що відчужується.

Порядок оподаткування таких об’єктів висвітлюється у листі Державній фіскальній служби від 29.02.2016 року.

Міністр юстиції Павло Петренко також спростував дану інформацію, запевнивши, що при укладенні правочинів дарування та спадкування не виникне ніяких труднощів.

Тому громадяни можуть спокійно дарувати, бути обдарованими та приймати у спадщину майно, не боячись страшної дати – 1 листопада 2016 року».

Фото: helem.com.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *