ОСТАННІ НОВИНИ

Науковці зібрали матеріали, які змінять наше уявлення про Другу світову війну

|

Український інститут національної пам’яті підготував до 70-ї річниці завершення Другої світової війни інформаційні матеріали, що спростовують радянські уявлення про неї. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Українського інституту національної пам’яті.

arh

Мета проекту – вписати історію України цього періоду в загальносвітовий контекст.

Підготовані інститутом матеріали містять термінологічний словник Другої світової війни, в якому вказані некоректні та застарілі поняття, словосполучення та коректне  поняття, словосполучення, як от: Велика Вітчизняна війна – німецько-радянська війна, велика перемога над фашистською Німеччиною – перемога  над нацизмом у Європі та інші.

Також УІНП пропонує перелік художніх і документальних фільмів про війну, які варто подивитися. Список «20 000 хвилин, які змінять ваше уявлення про Другу світову війну». «Сьогодення примушує нас перечитати підручник історії, переосмислити український вимір Другої світової війни. Україна пішла шляхом засудження тоталітаризму, переосмислення спадщини і комуністичного, і нацистського його різновидів. Росія Путіна – це країна, де Сталін – «ефектиний менеджер», російський народ – «нація переможців», а тому «ми перемогли б і без українців», а найбільша катастрофа ХХ століття – не війна, не Голодомор, не Голокост, а «розвал СРСР». Україна і Росія розійшлися на своїх історичних дорогах. Квапливі узагальнення і позичені з підручників для шкіл НКВД-КҐБ стереотипи, пряме фальшування фактів, одномірне бачення постатей і подій – усе це знову ожило поруч із нами сьогодні. Саме тому так важливо проговорити те, чим була Друга світова війна і про що мовчалим за часів СРСР», – наголосив історик, радник Голови Українського інституту національної пам’яті Олександр Зінченко.

Довідка:

2 вересня світ відзначає 70-ту річницю завершення Другої світової війни. У цей день 1945 року на борту американського лінкора «Міссурі» було підписано Акт капітуляції Японії представниками цієї країни, США, Китаєм, Великою Британією та СРСР. Від радянської сторони його підписав українець з Уманщини генерал-лейтенант Кузьма Дерев’янко.

Фото: argumentua.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *