Коли правосуддя безсиле - „Високий замок“, 3 червня

|

1 червня в апеляційному суді Львівської області втретє за останні п’ять років слухали показання підозрюваних у справі про вбивство відомого львівського лікаря Ореста Циньовського та його зятя Ярослава Дрожджаля. Втретє люди, що сиділи на лаві підсудних, розповідали нову версію жахливих подій.

Орест Циньовський та Ярослав Дрожджаль зникли влітку 1997 року. Незадовго до цього Ярослав, щоб розрахуватися з боргами, вирішив продати за 108 тисяч гривень будинок на вулиці Котляревського у Львові. Його добрий знайомий, тодішній заступник начальника обласної ДАІ Роман Станік, звів його з директором фірми “Квазар” Любов’ю Кушинською, яка погодилася купити будинок. У день зникнення, доводила в міліції дружина Ореста Циньовського, вона разом з чоловіком та зятем пішли до Кушинської за грошима. На вулиці Суботівській чоловіки зайшли у подвір’я будинку Кушинської, а жінка залишилася чекати їх на зупинці. Та не дочекалася… Живими вона більше своїх рідних не побачила. Незабаром трупи зниклих випадково знайшли неподалік села Борщовичі у лісі.

1 березня 1999 року справу про вбивство Циньовського і Дрожджаля почали слухати у Львівському обласному суді. Здавалося, звинувачення мало всі підстави вважати, що вона закінчиться вироком. На лаві підсудних сиділи Любов Кушинська, нотаріус Роксолана Полянська та водій Кушинської Андрій Манько.

Останній написав в УБОЗі явку з повинною. Він зізнався, що Кушинська найняла його за 10 тисяч доларів США вбити Дрожджаля та його дружину. Проте за грошима Дрожджаль прийшов з тестем, отож довелося вбивати його. 23 червня 1997 року, давав свідчення Манько, він разом з Кушинською виїхав у ліс поблизу села Борщовичі, де вони заздалегідь викопали могилу для майбутніх жертв. А наступного дня Кушинська з трьома невідомими йому бандитами привезла Дрожджаля та Циньовського до лісу. Жінка вистрелила в голову Ярослава Дрожджаля із саморобного пістолета. Побачивши, що зять упав, Циньовський побіг до дороги. Манько наздогнав його і вдарив сокирою. А потім, доводив Манько, його хазяйка особисто перерізала горлянку Дрожджалю і тринадцять разів (!) вдарила ножем Циньовського.

Окрім зізнань основного підозрюваного у слідства були й свідчення нотаріуса Роксолани Полянської. Вона зізналася, що виписала Кушинській доручення на право розпоряджатися квартирою Дрожджаля на вулиці Котляревського за його присутності. Підпис замість уже мертвого власника квартири поставила сама Кушинська.

Проте перший суд у цій справі закінчився тим, що її скерували на дослідування. Судді вимагали від слідчих встановити особи бандитів, які вивозили в ліс потерпілих, уточнити інші обставини справи, допитати Романа Станіка. 13 червня 2001 року цю справу вдруге розглядають у Львівському обласному суді, і знову скеровують на дослідування.

Поки слідство розписувалося у власній безпорадності, до загадкової справи додалося ще одне вбивство. 15 грудня 1999 року на вулиці Городоцькій у Львові невідомі вбили лікаря-уролога клінічної лікарні Львівської залізниці Юрія Циньовського, сина закатованого Ореста Циньовського. Молодий лікар, розповідали його колеги, намагався самотужки дізнатися про обставини загибелі свого батька. Вбивство Циньовського-молодшого до сьогодні залишається нерозкритим.

28 січня 2003 року справу Кушинської та Манька мали розглядати втретє. Та суд так і не розпочався. Доставлена конвоєм Кушинська перестала реагувати на оточуючих, і довелося скерувати її на експертизу. Лікарям знадобилося кілька місяців, щоб з’ясувати, що жінка “косить”.

28 травня цього року судовий марафон розпочався з нового розгляду справи. Цього разу підсудні повністю змінили свої показання. Манько почав твердити, що лише був присутній при убивстві, яке вчинили невідомі йому хлопці з бригади злочинного авторитета Артура, а Кушинської на місці злочину взагалі не було. Кушинська почала доводити, що розрахувалася з Дрожджалем через нотаріуса, отож вбивати його і на думці не мала…

Під час довгорічного перебування Кушинської в СІЗО контролери кілька разів перехоплювали її записки на волю – подільникам. В одній з них вона погрожувала нотаріусу, яка дала свідчення проти неї, та її дітям, у другій – підготувала 40 відповідей на запитання слідства, які мав давати (і давав) Манько… До слів цієї жінки, яка має високих покровителів у Києві, прислуховуються, навіть коли вона за ґратами. Адже саме за Кушинську, піддаючи критиці роботу львівських правоохоронців, свого часу заступилася тоді голова Координаційної ради у боротьбі з оргзлочинністю та корупцією при Президенті України Ольга Колінько. Вона заявила на прес-конференції, що у львівському СІЗО незаконно багато років утримують нещасну жінку – Любов Кушинську!

Фахівці-юристи, які стежать за розглядом цієї справи, запевняють, що процес може закінчитися тим, що винними в убивстві Циньовського та Дрожджаля визнають когось із загиблих “братків” Артура. Нагадаємо, цього авторитета разом з шістьома друзями вбили 4 листопада 2000 року. На когось з цих розстріляних і спишуть справу.

А в колишньому будинку Дрожджаля на вулиці Котляревського, на будь-які дії щодо якого ще під час першого процесу наклали заборону, сьогодні живе донька Любові Кушинської.

Омар УЗАРАШВІЛІ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *