Справа із ромами, яких підозрюють у розчленуванні власної дитини, тягнеться у Львові ось уже чотири роки

Дарина Смеречанська

|

У Львові не можуть засудити ромів, яких звинувачують у розчленуванні дитини. Про це повідомила  голова Галицького районного суду Львова Ірина Волоско, передає Львівський прес-клуб.

Вона зауважила, що у Галицькому районному суду Львова лежать чотири кримінальні справи, які не розглядають через те, що бракує присяжних.

«Одну з них ми не можемо розглянути вже чотири роки. Вона стосується  осіб ромської національності, яких звинувачують в тому, що вони вбили та розчленували свою дитину. Присяжні, особливо жінки, відмовляються брати участь у цій справі», – суддя каже, що в грудні буде чотири роки, як підозрювані перебувають у СІЗО. І судді нічого не можуть вдіяти.

Також у цьому ж суді присяжні виправдали жінку, яку обвинувачували у вбивстві свого чоловіка.

«Хоча були всі беззаперечні докази її вини, присяжні, а це були жінки, винесли виправдальний вирок. І суддя повинен був підписати його. Проте він вписав туди свою особливу думку», – Ірина Волоско уточнила, що зараз справа перебуває на апеляції. А апеляційний суд вже не передбачає роботу присяжних. Там уже професійні судді керуватимуться тільки буквою закону та доказами, які зібрали слідчі.

Проте, на її думку, це не зовсім добре. Юрист вважає, що інститут присяжних повинен бути не тільки у місцевих судах, але й в судах вищої ланки.

«Громадськість зараз говорить про недовіру до суду. Але ця ж громадськість не хоче брати участь у судочинстві зсередини, не хоче довідатися, як важко оцінювати докази, як важко приймати рішення щодо винуватості чи невинуватості особи», – вона закликає громадян, які не мають жодного стосунку до юриспруденції, приміряти суддівську мантію та відчути, наскільки вона комфортна.

На думку начальника юридичного управління Львівської міської ради Гелени Пайонкевич, людина, яка не має юридичної освіти та ніколи не працювала юристом – це найкращий присяжний. Бо він покликається на свою совість на серце.

«На мою думку, присяжні – це люди, які не мають жодного відношення до системи судочинства і, напевно, краще, якщо вони не мають юридичної освіти», – говорить вона.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *