ЄС допоможе Україні з переробкою відходів електрообладнан

|

Сьогодні, 22 березня 2016 року, в Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України офіційно розпочато новий проект Twinning зі збору і переробки відходів електричного та електронного обладнання та відпрацьованих батарейок, який розрахований на 2 роки. Про це Львівському порталу повідомили у представництві Європейського союзу в Україні (Delegation Ukraine EU).

5

Щорічно Україна утилізує півмільярда тон відходів, в тому числі сотні тон шкідливих електронних відходів, які часто містять небезпечні речовини (такі як важкі метали), що викликають забруднення навколишнього середовища та проблеми із здоров’ям. У законодавстві ЄС про відходи, захоронення на полігонах є «найменш бажаним варіантом» і рекомендується переробка, зокрема, для відходів, що містять шкідливі речовини і цінну сировину, таку як електронні відходи. Метою даного проекту Twinning є наближення українського законодавства з питань поводження з відходами до стандартів ЄС, шляхом впровадження ефективних та сталих механізмів збору та утилізації відходів, зокрема, відпрацьованих батарейок та електронних відходів, які швидко зростають щороку та несуть небезпеку для людей і навколишнього середовища.

Голова представництва Європейського Союзу в Україні, Ян Томбінські, переконаний, що ми маємо бережно ставитися до навколишнього середовища.

«Ми повинні розумно поводитись з відходами, знижуючи їхній негативний вплив на навколишнє середовище і здоров’я людини. ЄС поступово переходить до суспільства переробки, зменшуючи кількість відходів та використовуючи їх в якості ресурсу, де це можливо. Економіка кругового циклу може стати основним джерелом економічного зростання та створення робочих місць одного дня і в Україні, як це сьогодні є в ЄС», – сказав посол Ян Томбінські.

Зауважмо, що цей проект допоможе зацікавленим сторонам ознайомитись з європейськими практиками і технологіями відходів електричного та електронного обладнання та відпрацьованих батарейок, одночасно стимулюючи наближення українського законодавства до відповідних положень ЄС, як це передбачено в Угоді про асоціацію.

З української сторони його основним бенефіціаром є Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Проект впроваджується Агентством з питань охорони навколишнього середовища Австрії (Umweltbundesamt GmbH) у консорціумі з Міжнародним офісом Води (Office International de l’Eau) – Франції, та Міжнародним та південноамериканським фондом  з питань управління і державної політики (Fundación Internacional y para Iberoamérica de Administración y PolíticasPúblicas (FIIAPP)) – Іспанії.

За останні десятиліття, ЄС запровадив широке законодавство щодо поводження з відходами, що призвело до різкого зниження забруднення повітря, води та ґрунту в країнах ЄС при одночасному підвищенні економічного зростання і створення робочих місць у сфері збору та переробки відходів. Перетворення відходів на ресурс є одним з найбільш важливих напрямків «циркулярної економіки», за розвиток якої  виступає Європейський Союз.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *