ОСТАННІ НОВИНИ

Причастя «з однієї ложечки» і COVID-19. УГКЦ закликала вірян сповідатися лише в небезпеці смерті

Соломія Головіна

|

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав дав детальні поради щодо сповіді і причастя, а також певні звільнення для вірян в умовах карантину. Про це Львівському порталу повідомили у департаменті інформації УГКЦ.

 

«Аби духовно глибоко пережити цей час, але водночас подбати про здоров’я і життя своє та своїх ближніх, наша Церква на цей час ввела особливі дозволи, особливі диспензи», – сказав глава УГКЦ.

Зокрема, УГКЦ вводить диспензу (звільнення) особливого обов’язку в час Великого посту – готуючись до Пасхи, обов’язково приступати до Святих Таїнств Сповіді і Причастя.

«Дбаючи про ваше здоров’я, наша Церква проголосила диспензу, звільнення і від цього обов’язку. Його можна буде виконати впродовж місяця після закінчення часу карантину. Отож, готуючись до Пасхи, зазвичай люди, які раз на рік приходять до храму до Сповіді та до Причастя, саме в ці дні будуть інтенсивно просити цих Таїнств. Я особливо прошу їх подбати про своє здоров’я та безпеку і відкласти на пізніше це ваше бажання», – сказав духовний лідер українців.

Натомість глава Церкви заохочує всіх єднатися з Євхаристійним Христом за допомогою відеотрансляцій Богослужінь.

Він зауважив, що Святе Причастя є сьогодні особливо делікатним моментом. Так, за його словами, навіть у цих обставинах, коли вірні просять у священника дати причастя, він не має морального права відмовити.

«Але я прошу вас: не наполягайте. У нинішніх обставинах прошу сповідатися лише в небезпеці смерті. А Святе Причастя ми зможемо уділяти так, як це приписують сурові правила карантину», – сказав глава Церкви.

Блаженніший попросив, аби в храмах священнослужителі звершували богослужіння без присутності вірних. При цьому додав, де можливо, то молитися надворі, зберігаючи соціальну дистанцію та відповідні інші приписи санітарних норм нашої держави.

Навіть коли особа просить про Святе Причастя, наголошує предстоятель, священник зобов’язаний докласти максимальних зусиль для безпеки уділення цього Таїнства.

Передусім священник має обов’язок надівати захисну маску. А також, уділяючи Святе Причастя, вірні мають широко відкривати вуста і не торкатися ними ложечки.

«Сам подих теж може бути небезпечним, тому після уділення причастя ми просимо наших священників після кожного причасника чинно, відповідально дезінфікувати цю ложечку рушником, просоченим спиртом відповідної концентрації», – додав він.

При цьому наголошується, якщо священники виходять уділяти Святе Причастя поза межі храму, у цих обставинах повинні зберігатися всі заходи безпеки, про які зазначено вище.

Нагадаємо, днями у Львові неабиякого розголосу набуло опубліковане відео про те, як на території церкви Зіслання Святого Духа (УГКЦ) священник надворі причащав вірян з однієї ложечки.

Зазначимо, що УГКЦ вже надала рекомендації щодо святкування Великодня під час коронавірусного карантину. Серед них – богослужіння у храмах відбуватимуться виключно за участю священнослужителів, віряни зможуть дивитись удома онлайн-трансляцію. Детальніше читайте за цим посиланням.

Львівський портал публікував перелік храмів Львова, які ведуть онлайн-трансляції своїх богослужінь. Детальніше – ТУТ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *