ОСТАННІ НОВИНИ

Викинуті у Зимній Воді люмінесцентні лампи забруднили ґрунт, – екологи

Наталя Дуляба

|

Самовільно викинуті люмінесцентні лампи на території села Зимна Вода, що відразу під Львовом, суттєво забруднили довколишні ґрунти. Про це Львівському порталу повідомили у Держекоінспекції Львівщини.

 

Встановлено, що 14 лютого на території села Зимна Вода Пустомитівського району невідомі скинули гору люмінесцентних ламп, які містять ртуть. Чимало із них були пошкоджені.

На місці події працювали підрозділи ДСНС та екологи, останні відібрали проби ґрунту і скерували їх на лабораторне дослідження. Результати показали, що в ґрунт потрапила чимала доза шкідливих речовин.

Відтак у в пробі №1, відібраній безпосередньо у місці скиду люмінесцентних ламп (між дачним кооперативом і залізничною колією), п’ятиоксид фосфору перевищує норму в 8,6 раза, цинк – у 22,4 раза, кадмій – у 4 рази, кобальт – у 13 раз, марганець – в 3,1 разв, свинець – в 9,1 раза, мідь – у 7,4 раза.

У пробі №2, яку відібрали за 50 м від першої проби, п’ятиоксид фосфору перевищував допустиму норму у 2,2 раза,  а мідь – у 2,8 раза.

Згодом поліція з’ясувала, хто незаконно скинув небезпечні лампи просто посеред поля у Зимній Воді. Лиходієм виявився 52-річний мешканець Пустомитівщини. За цим фактом відкрито кримінальне провадження за  ч.1 ст.239 (забруднення або псування земель) ККУ.

Зазначимо, що люмінесцентні лампи є небезпечними як для здоров’я людини, так і для довкілля, адже вони містять ртуть, яка є отруйною речовиною. Саме тому такі лампи віднесені до I класу небезпеки для навколишнього середовища.

Нагадаємо, востаннє масштабний скид відпрацьованих люмінесцентних ламп зафіксували у литопаді 2019 року. Тоді невідомі залишили гору ламп у селі Липники, що теж під Львовом.

Шкідливі предмети, серед яких є також люмінесцентні лампи, для утилізації у Львові збирає спеціальний екобус. Із графіком його роботи на лютий можна ознайомитися тут.

Фото: Дослідники Львова, поліція

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *