На Яворівському полігоні триває польовий вишкіл молодших сержантів

Вероніка Рой

|

На базі Міжнародного центру миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ ім. Петра Сагайдачного триває польовий вихід молодших сержантів – слухачів «Курсів лідерства офіцерського складу тактичного рівня». Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Академії сухопутних військ.

 

Підготовка молодих сержантів складається з чотирьох модулів. Перший передбачає індивідуальну підготовку, на другому слухачів вчаться управляти бойовими групами. На третьому та четвертому військовослужбовці здобувають кваліфікацію командирів відділення та взводу відповідно.

Основна тематика нинішнього польового виходу – дії механізованого підрозділу під час оборони та штурму населеного пункту. Так, на одному із занять військовослужбовці відпрацьовували дії під час штурмових дій. Це, зокрема, дії групи вогневої підтримки, яка блокує противника і підтримує вогнем штурмову групу, дії самих штурмових груп та групи забезпечення, яка відповідає за постачання боєприпасів та здійснює евакуацію поранених тощо.

«Заняття починаються з того, що кожен військовослужбовець повинен зрозуміти дії групи вогневої підтримки. Для цього спочатку проводиться тактико-стройовим методом – повільно, щоби кожен слухач зрозумів свій маневр, аби командири навчилися керувати своїми групами – двійками, трійками, четвірками. І вже після усвідомлення та відпрацювання цих дій переходять до тактичних дій в цілому. Опісля ми відпрацьовуємо штурмові дії із використанням пейнтбольного спорядження. Це дає змогу вже на собі відчути вогневий контакт на близьких дистанціях.  Слухачі починають ретельніше маскуватися, прикривати один одного, більше обдумують свій маневр всередині будинку, формуючи навички злагодженості між бойовими групами. На заключному етапі переходимо до застосування системи MILES», – розповів один з керівників заняття професор кафедри тактики полковник запасу Сергій Похнатюк.

Своїми враженнями після заняття поділився і слухач курсів молодший сержант Сергій Коляда.

«Я проходив строкову службу о 2012 році. Рівень армії тоді був, на мою думку, не надто високим. І коли вирішив піти на курси, звичайно, сподівався на зміни на краще, але навіть не очікував, що вони стали настільки разючими. Хоча я сам маю бойовий досвід з 2014 року, але під час цих польових виходів і таких занять я зажди вивчаю для себе щось нове», – розповів він.

Пліч-о-пліч з хлопцями опановують військову науку й тендітні дівчата. За словами викладачів та кураторів, вони намагаються ні в чому не поступатися своїм товаришам чоловічої статі.

«Я була в першій двійці «альфа», мала завдання слідкувати за другим поверхом будівлі і прикривати підхід наступної групи. Завдяки правильним та узгодженим діям нам вдалося виконати поставлене завдання», – поділилась враженнями слухач курсів молодший сержант Леся Шемберко.

Варто зазначити, що для Національної академії сухопутних військ це вже другий набір слухачів на «Курси лідерства офіцерського складу тактичного рівня». Вперше набір на них проводився за двома спеціалізаціями, де відбувалась підготовка командирів механізованих та артилерійських підрозділів. За результатами пілотного проекту було ухвалено рішення збільшити набір слухачів та розширити перелік спеціалізацій, а також розпочати підготовку офіцерів за цією програмою на базі й інших військово-навчальних закладів.

Фото: Академія сухопутних військ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *