ОСТАННІ НОВИНИ

Що потрібно робити до і на Водохреще

Аліна Новікова

|

Водохреще (Йордан) – заключне свято у череді Різдвяних святкувань, що проходить у день Богоявлення та Хрещення Господнього. У цей день, традиційно, українці йдуть до церкви, аби освятити воду, деякі пірнають в ополонку.

 

За словами капелана Другої Галицької бригади, отець Андрій Сіданич, важливим є не тільки освячення води, а й молитва.

«Освячення води, традиційно, залежить від місцевості. У церкві, біля церкви. Але якщо поруч є чиста водойма, звісно, що це може бути на відкритій природі, де люди можуть черпати джерельну воду, яка в той момент освячується», – говорить капелан.

Напередодні Богоявлення є одноденний піст, коли люди готують своє тіло до прийняття Божої Благодаті, яка сходить через свячену воду.

«Цей день є особливим днем відкритості Бога до людей, бо бачимо, що сам Ісус Христос приходить до ріки Йордан та приймає хрещення, де Бог виявляється у Святій Трійці», – говорить отець Андрій.

Традицією цього дня є освячення водиці, на котру по особливому сходить Божа благодать.

«В цей день люди черпають воду з вірою, оскільки через цю воду людина отримує Божу благодать, яка наповнює не лишень тіло, а й душу людини. Важливо підкреслити, що не конче необхідно занурюватись у воду цього дня. Важливим є саме занурення у благодать, котра сходить через воду. Дуже важливо, щоб ми пам’ятали, що ця свячена водиця є цілющою не лише в цей день, а й на другий день, на другий місяць і через рік. У різних моментах, можливо тривожних для нашого життя, тіла чи душі, пам’ятати, що у нас в домівках є Йорданська вода. І саме у моменти важкості нашого життя потрібно її черпати», – розповів капелан.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *