ОСТАННІ НОВИНИ

Рада закликала Іран визнати свою повну відповідальність за збиття літака МАУ

|

Верховна Рада України звернулася до Ісламської Республіки Іран із закликом визнати свою повну відповідальність за збиття літака компанії «Міжнародні авіалінії України». За відповідну постанову, якою схвалюється заява парламенту у зв’язку з трагічною загибеллю пасажирів літака рейсу PS 752 внаслідок збиття Іраном, проголосували 368 народних депутатів, передає Громадське.

 

В документі міститься заклик до світової спільноти та міжнародних організацій підтримати Україну в її наполяганні щодо проведення розслідування, встановлення всіх винних, їхнього належного покарання, повернення тіл загиблих та здійснення іранською стороною всіх компенсаційних виплат.

Також висловлюються співчуття родинам і близьким усіх загиблих та парламентам країн, чиї громадяни стали жертвами катастрофи, колективу авіакомпанії МАУ, «у зв’язку із втратою колег, високий професійний рівень яких не викликає жодного сумніву».

Верховна Рада наполягає на необхідності проведення прозорого, незалежного та всебічного розслідування обставин трагедії і закликає керівництво Ірану до відкритої співпраці з іноземними державами та міжнародними організаціями, а також надання усілякого можливого сприяння їхній роботі.

Також Рада закликає Міжнародну організацію цивільної авіації (ІКАО) своєчасно оцінити ризики польотів цивільної авіації з метою запобігання подібних трагедій у майбутньому, а також звертається до всіх міжнародних партнерів з пропозицією спільно розробити для цього дієві політичні й технічні механізми.

Крім того, парламент закликав органи державної влади України повною мірою інформувати суспільство про результати розслідування катастрофи.

Зазначимо, в Ірані арештували людей, яких підозрюють у причетності до збиття літака МАУ, на борту якого загинули 176 людей

Нагадаємо, вранці 11 січня Іран офіційно визнав, що 8 січня збив український пасажирський літак авіакомпанії «МАУ» над Тегераном. Хоча раніше офіційні представники Ірану відкидали звинувачення у збитті літака ракетою.

Своєю чергою Президент Ірану Хасан Рухані заявив, що країна «глибоко шкодує про цю трагічну помилку» і запевнив, що дії військових, які призвели до загибелі українського лайнера, будуть розслідувати.

Дещо пізніше 11 січня відповідальність за аварію українського літака МАУ під Тегераном взяв на себе Корпус вартових ісламської революції (КВІР) – військова гілка виконавчої влади Ірану.

Згодом Офіс генпрокурора змінив кваліфікацію злочину. Тепер авіакатастрофу розслідують статтями Кримінального кодексу України, які передбачають відповідальність за умисне вбивство двох і більше людей та знищення літака.

Як повідомляв Львівський портал, вранці 8 січня літак Boeing 737 авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» (МАУ) розбився незабаром після зльоту з Тегерана – столиці Ірану. На борту було 176 людей. Усі вони загинули.

В РНБО зазначили, що на борту літака МАУ було 11 українців. В МЗС опублікували список країн, з яких були пасажири літака.

У МАУ запевняли, що літак Boeing 737 був справним. Натомість іранські слідчі переконували, що літак загорівся ще в повітрі. А канадська розвідка повідомляла, що літак в Ірані збили ракетою «земля – повітря».

10 січня українським експертам надали доступ до «чорних скриньок» літака «Міжнародних авіаліній України», який розбився у Тегерані.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна чекає від Ірану «цілковитого визнання вини» Ірану у збитті українського літака МАУ, повернення тіл загиблих та на виплати компенсацій.

Зі свого боку Кабмін виплатить родинам загиблих в авіакатастрофі в Ірані по 200 тисяч гривень допомоги.

Згодом Володимир Зеленський провів телефонну розмову з Президентом Ісламської Республіки Іран Хасаном Рухані. Останній запевнив, що тіла загиблих в авіакатастрофі українців повернуть додому протягом наступного тижня.

Додамо, що в мережі публікували відео, яке «зловило» падіння пасажирського літака МАУ над Тегераном. Також Офіс президента 11 січня опублікував фотодокази збиття літака МАУ у Тегерані.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *