ОСТАННІ НОВИНИ

Нині – перша річниця створення Православної церкви України

Наталя Дуляба

|

Рівно рік тому, 15 грудня, у Києві відбувся Об’єднавчий Собор, на якому створили Православну церкву України. Про це повідомляє Львівський портал.

 

Об’єднавчий Собор проходив у храмі Святої Софії – Премудрості Божої. Його очолював представник Вселенського патріархату митрополит Галльський Еммануїл.

Під час Собору єпископи та духовенство ухвалили Статут Православної церкви України, а також таємним голосуванням обрали главу Церкви – Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

У цей день тисячі українців вийшли на Софійську площу та чекали на оголошення рішення Об’єднавчого Собору.

5 січня 2019 року у Стамбулі Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос про автокефалію Православної церкви в Україні. 6 січня документ урочисто передали Предстоятелю ПЦУ Митрополиту Епіфанію.

Вже 7 січня, на саме Різдво, Епіфаній і президент України Петро Порошенко принесли сувій Томосу на святкову літургію в Софійський собор у Києві.

Сьогодні, 15 грудня, у Свято-Михайлівському Золотоверхому монастирі Митрополит Епіфаній очолює урочисту Божественну літургію у співслужінні єпископату та духовенства Православної Церкви зі всієї України.

«Рік тому наші серця сповнились надзвичайною радістю: з Божої ласки постала у єдності Православна Церква України. Пригадаймо сьогодні, у першу річницю Об’єднавчого Собору, цю подію, яка вже назавжди закарбована золотими літерами в історії нашої країни та світового православ’я. Дякуємо Господеві за цей великий дар духовної єдності після довгих століть боротьби нашого народу за власну незалежну Церкву. Ту, про яку ми усі можемо з упевненістю сказати: це моя Церква!», – йдеться у повідомленні ПЦУ.

Нагадаємо також, що вчора, 14 грудня, у митрополичих палатах національного заповідника «Софія Київська» відбувся перший Архієрейський собор ПЦУ. Під час нього Митрополит Епіфаній повідомив про юридичну ліквідацію організацій «Київська патріархія УПЦ КП» та «Патріархія УАПЦ».

Як повідомляв Львівський портал, менш ніж за рік до Православної церкви України приєдналися 7000 парафій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *