ОСТАННІ НОВИНИ

У Гаазький суд передали докази страт українських військових в окупованому РФ Донбасі

Андрій Котенський

|

Генеральна прокуратура України направила інформаційне повідомлення до Міжнародного кримінального суду щодо вчинення РФ позасудових страт 9-ти військовослужбовців ЗСУ під час боїв за Іловайськ та Дебальцеве. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі ГПУ.

 

Інформаційне повідомлення до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду (ОП МКС) було підготовлене та скероване на підставі статті 15 Римського Статуту адвокатами «Української Гельсінської спілки з прав людини» спільно з прокурорами Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту.

Суть повідомлення складається з фактів позасудових страт 9 військовослужбовців Збройних Сил України представниками проросійської організованої групи «Козачий союз «Область війська Донського» в ході боїв за Іловайськ у 2014 році та Дебальцеве у 2015 році. Повідомлення розглядатимуться Офісом прокурора Міжнародного кримінального суду разом із іншими епізодами серйозних порушень міжнародного гуманітарного права, вчинених проросійськими силами на Сході України в період 2014-2019 років.

Україна надала фото- та відеодокази, які прямо вказують на факт захоплення українських військових в полон, показання очевидців вбивств полонених, документи, що підтверджують смерть військовослужбовців у полоні.

В повідомленні висвітлено і практику ведення бойових дій «чужими руками», тобто залучення Російською Федерацією в конфлікт підконтрольних їй незаконних збройних формувань. Офіс прокурора було проінформовано, що згадані незаконні збройні формування можливо використовуються Росією не тільки для досягнення військової переваги, але і для здійснення серйозних порушень міжнародного гуманітарного права.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *