Епіфаній закликав владу захистити військових капеланів

Наталя Дуляба

|

Очільник Православної церкви України Митрополит Епіфаній привітав військослужбовців із Днем ЗСУ, а також закликав владу захистити капеланів. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook, передає Львівський портал.

 

Митрополит зауважив, що українські військові здійснюють дуже важливу місію, тож подякував їм за це.

«Ви здійснюєте дуже важливу місію: захищаєте рідну землю, нашу незалежність та свободу. Тож у ваш день [День ЗСУ] зичу непереборної сили духу та Божого захисту!», – написав він.

Водночас глава ПЦУ акцентував увагу й на військових капеланів, які, ризикуючи власним життям, підтримують українських бійців на Донбасі.

«Вони – духовна опора і підтримка наших воїнів, душпастирі і духовні порадники, які допомагають долати розчарування, зневіру і навіть рятують життя, запобігаючи суїцидам та розраджуючи бійців у моменти найважчої душевної боротьби. Капелани відіграють важливу роль і поза фронтом, зокрема, підтримуючи родини військовослужбовців, а також працюючи у реабілітаційних центрах, де уражені війною не тільки фізично, а й морально, українські військові прагнуть повернутись до звичайного мирного життя», – наголосив Епіфаній.

Відтак Митрополит закликав владу законодавчо врегулювати ті проблемні питання, які сьогодні турбують військових капеланів: «На жаль, досі питання військового капеланства не унормоване з боку держави, яка повинна чітко означити роль капелана в українській армії. Також є вкрай необхідним, щоби кожен капелан був соціально захищеним. В законі має відображатися те, що підтверджене самим життям: українська армія потребує капеланів, бо їхнє духовне служіння життєво необхідне воїнам».

Зазначимо, тривалий час військових капеланів в Україні не визнавали учасниками бойових дій. Лише у 2016 році Верховна Рада передбачила можливість капелану отримати такий статус.

Нагадаємо, сьогодні, 6 грудня, в Україні відзначають День Збройних Сил. Які заходи відбуватимуться у Львові, читайте за цим посиланням.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *