ОСТАННІ НОВИНИ

Мешканці зекономлять до 50% за опалення. Трансформація радянської багатоповерхівки на вулиці Мазепи у «теплий дім»

Соломія Головіна

|

У Львові на вулиці Мазепи, 35 на заходи із енергозбереження будинку спрямували понад 2 млн грн. Це дозволить мешканцям економити за тепло у опалювальний сезон до 50%. Про це повідомляє кореспондент Львівського порталу.

 

Нещодавно в «утепленому» будинку завершилися всі роботи. Зокрема, було замінено вікна на сходових клітках та в підвальних приміщеннях, повністю утеплено фасад будинку, замінено парапети.

Багатоповерхівка ОСББ «Мазепи 35» ось уже два роки перебуває в управлінні УК «Нове місто».

«Разом із співвласниками ми ставили за мету термомодернізувати цей будинок, зробивши його енергоощадним. Разом із мешканцями нам це вдалося», – сказала директор управлінської компанії «Нове місто» Галина Джулай.

Загалом всі роботи обійшлися у 2 млн 300 тис. грн. При цьому з державного бюджету було відшкодовано близько 700 тис. грн, а в рамках програми Львівської міськради «Теплий дім» – ще 400 тис. грн.

«У будинку на вул. Мазепи, 35 ми погасили 400 тис. грн кредиту, ще 700 тис. грн погасила держава. Ті мешканці, які мали таку можливість, вже оплатили кредит повністю. Інші можуть за рахунок своєї економії коштів за опалення оплачувати протягом десяти років», – зазначив керівник відділу супроводу ОСББ Львівської міської ради Сергій Солтис.

Щоб реалізувати цей проєкт, мешканцям довелося брати позику в «Укргазбанку» на 10 років під 20% річних. Як пояснила Галина Джулай, в середньому мешканці квартири з площею 60 кв м повинні сплатити свій внесок у розмірі 17 тис. грн, але платіж можна розбити на 10 років.

«Найголовніше те, що за опалення мешканці платитимуть на 40-45% менше ніж платили до цього», – резюмувала директор УК «Нове місто».

Також Галина Джулай похвалилася тим, що опалювальний сезон у цьому будинку стартував тільки днями, тому що у квартирах не було холодно і мешканці прийняли рішення поки не запускати тепло.

«Цей будинок приклад того, як мешканці беруть на себе відповідальність, об’єднуються і показують, як слід піклуватися про власне житло. І це той випадок, коли є такі як УК «Нове місто», яка показує, як можна ефективно управляти житловим фондом. Бо в нас звикли тільки розказувати, що немає грошей і нічого не можуть зробити. А те, що можна вкласти і в результаті економити потім на видатках, ніхто не говорить. Бо звикли керувати, як в Радянському Союзі», – зауважив політик, громадський діяч Ігор Васюник.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *