ОСТАННІ НОВИНИ

Суд зобов'язав уряд переглянути прожитковий мінімум

Соломія Головіна

|

Окружний адміністративний суд міста Києва визнав протиправними дії уряду при встановленні прожиткового мінімуму на 2019 рік. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі суду.

 

Зазначається, що суд завершив розгляд справи за позовом Станіслава Батрина до Кабміну щодо прожиткового мінімуму на 2019 рік і визнав протиправними дії уряду з встановлення прожиткового мінімуму на 2019 рік без проведення науково-громадської експертизи сформованих набору продуктів харчування, продовольчих продуктів і послуг.

«Також суд визнав протиправними дії Уряду із розробки та схвалення проекту Закону України «Про Державний бюджет на 2019 рік» від 15.09.2019 №9000, його подання до Верховної Ради України із порушенням порядку встановлення розміру прожиткового мінімуму та інших соціальних стандартів і гарантій», – мовиться у інформації пресслужби суду.

У своєму рішенні Окружний адміністративний суд міста Києва зобов’язав  Кабмін встановити прожитковий мінімум відповідно до положень Законів України «Про прожитковий мінімум» та «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії».

Як зазначає «Укрінформ», ОАСК у серпні відкрив провадження у справі за позовом правозахисника Батрина до Кабміну, в якому той просив суд визнати протиправними дії уряду при встановленні розміру прожиткового мінімуму в Україні на 2019 рік.

Батрин заявив, що прожитковий мінімум у розмірі 1218 гривень, який встановлено урядом, не відповідає критеріям сучасного рівня життя українців. Він вважає, що прожитковий мінімум має бути на рівні близько 5-7 тисяч гривень.

Зауважимо, що згідно із прийнятим держбюджетом на 2020 рік прожитковий мінімум становитиме: із 1 січня – 2027 гривень, із 1 липня – 2118 гривень, із 1 грудня – 2189 гривень.

Раніше президент України Володимир Зеленський заявляв, що прожитковий мінімум для українців повинен збільшуватися та стати реальним, при цьому він додав, що йде мова про 4200-4300 гривень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *