ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні віряни відзначають Михайлів день

Ольга Денисяка

|

Сьогодні українські православні відзначають Собор Архістратига Михаїла та інших Небесних Сил безплотних, відомий в народі як Михайлів день. Святе письмо стверджує, що Архангел Михайло першим виступив проти Диявола і очолив небесне військо у війні з ним, передає УНІАН.

 

Цей день церква присвятила одному з головних захисників роду людського – Архангелу Михаїлу. Він являвся пророкам, захищав людей від гріха і темних сил, а також допомагав нужденним. Святе письмо стверджує, що Михаїл першим виступив проти Диявола і очолив небесне військо у війні з ним. В результаті темні сили були розбиті, а Сатана був скинутий з небес.

Михайлів день є одним з найдавніших християнських свят, Дата його святкування була встановлена церквою ще в IV столітті. Через віки це свято обросло в народній пам’яті масою найрізноманітніших прикмет і забобонів. Віруючі продовжують відзначати Михайлів день і сьогодні.

Михайлів день – традиції

У День Архістратига Михаїла церква проводить святкові богослужіння. Віряни моляться Архангелу про захист від ворогів, порятунок від гріха і спрямування на шлях істинний. Селяни відмовлялися від важкої праці, накривали багаті столи напередодні суворого посту і приймали гостей.

Крім того, в домогосподарствах проводили обряди на «задобрення» дворовика (молодший брат домовика). Для того, щоб добрих дух не залишив подвір’я і доглядав за худобою, йому залишали святкову вечерю у дворі чи в хліві.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *